Σπιτική μανιταρόπιτα με σφολιάτα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 19/02/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα & 30 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 175 ) ( Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά ) ( Μερίδες: 6-8 ) |
2 φύλλα σφολιάτας 800 γραμ. διάφορα μανιτάρια 1 πιπεριά Φλωρίνης 2 σκελίδες σκόρδου 5 λωρίδες μπέικον 1 κουτ. γλ. θυμάρι 2 πράσα, ψιλοκομμένα 100 ml ντοματοχυμό 1 κουτ.γλ καπνιστό πιπέρι 200 γραμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο 100 γραμ. τυρί γραβιέρα, τριμμένη Λίγο σουσάμι ( για το πασπάλισμα ) 1 ασπράδι αυγού 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο Αλάτι Μαύρο πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Ανάβετε και προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς στον αέρα. 2) Πλένετε σε άφθονο τρεχούμενο νερό και κόβετε σε φέτες τα μανιτάρια σας με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. 3) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά τα πράσα. 4) Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε ροδέλες τα πράσα. 5) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε την πιπεριά Φλωρίνης. 6) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε κύβους την πιπεριά. 7) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε το μπέικον. 8) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τις 2 σκελίδες σκόρδου. 9) Με τη βοήθεια ενός τρίφτη τρίβετε το τυρί ρεγκάτο. 10) Βάζετε το τριμμένο τυρί σε ένα μπολ. 11) Με την βοήθεια ενός τρίφτη τρίβετε το τυρί γραβιέρα. 12) Τοποθετείτε το τριμμένο τυρί σε ένα μπολάκι. 13) Σπάτε ένα αυγό και χωρίζετε τον κρόκο από το ασπράδι. 14) Σε ένα τηγάνι επάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνετε 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο και τα μανιτάρια. 15) Αφήνετε τα μανιτάρια σας να σοταριστούν επάνω στο τηγάνι για 2 λεπτά περίπου μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. 16) Μόλις σοταριστούν και στεγνώσουν τα υγρά αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά. 17) Τοποθετείτε τα σοταρισμένα μανιτάρια σας σε ένα μπολ με την βοήθεια μιας τρυπητής κουταλάς. 18) Στο τηγάνι που σοτάρατε τα μανιτάρια σας ρίχνετε άλλες 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο. 19) Συνεχίζετε προσθέτοντας το ψιλοκομμένο πράσο, το σκόρδο, την πιπεριά κομμένη σε κύβους και το μπέικον. 20) Σοτάρετε τα υλικά σας μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 21) Στο μπολ με τα σοταρισμένα μανιτάρια προσθέσετε το θυμάρι, τον ντοματοχυμό, το καπνιστό πιπέρι, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. 22) Με τη βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε καλά τα υλικά σας. 23) Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει. 24) Όταν κρυώσει η γέμιση σας προσθέτετε τα τριμμένα τυριά. 25) Στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. 26) Βγάζετε το φύλλο σφολιάτας από την συσκευασία του. 27) Στρώνετε το φύλλο σφολιάτας επάνω στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί. 28) Επάνω στο φύλλο σφολιάτας ρίχνετε την γέμιση σας. 29) Με την βοήθεια μιας σπάτουλας πλατιάς στρώνετε και απλώνετε την γέμιση σας σε όλο το ταψί. 30) Επάνω στην γέμιση τοποθετείτε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. 31) Με την βοήθεια ενός πινέλου βουτηγμένο στο λάδι κλείνετε το φύλλο σας γυρνώντας τις άκρες να σφραγίσουν την γέμιση. 32) Με την βοήθεια ενός πινέλου βουτηγμένο στο ασπράδι του αυγού αλείφετε καλά την πίτα σας. 33) Πασπαλίζετε την πίτα με το σουσάμι. 34) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί. 35) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε την πίτα σας για 50-60 λεπτά στον αέρα στους 175 βαθμούς μέχρι να ψηθεί, ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 36) Μόλις περάσουν τα 50-60 λεπτά ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η πίτα μας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί. 37) Ακουμπάτε το ταψί σας σε έναν πάγκο εργασίας και με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την πίτα σας σε κομμάτια. 38) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην πίτα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση της πίτας σας μπούκοβο ή τσίλι ή καυτερή πάπρικα ή καυτερή πιπεριά για να κάνετε πικάντικη την πίτα. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το φύλλο σφολιάτας με φύλλο κρούστας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε αλλά ψιλοκομμένα αλλαντικά ( π.χ ζαμπόν, πάριζα, γαλοπούλα καπνιστή κ.α.λ ). 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα είδη τυριώ ( π.χ γκούντα, κεφαλοτύρι, ένταμ, έμμενταλ, ροκφόρ, φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα, χαλούμι κ.α.λ ). 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη μέσα στην γέμιση σας. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε επάνω από το φύλλο σφολιάτας με τυριά της αρεσκείας σας. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον χυμό ντομάτας με κέτσαπ. |
Καλή απόλαυση