Σπιτική Κερκυραϊκή τσιλιχούρδα

Written by on 22/04/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 75-80 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά )
( Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά )
1 κιλό αρνίσια συκωτάκια
300 γραμ. αντεράκια
Γλυκάδια από αρνάκι ή κατσικάκι
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 μεγάλο μαρούλι
1 ματσάκι μάραθο
Λίγα σέσκουλα
Καυκαλήθρες
3 πράσα ψιλοκομμένα
80 γραμ. χυμό λεμονιού
2-3 λεμόνια ( για την προετοιμασία )
50 γραμ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
Λίγος μαϊντανός ή άνηθος ( για το πασπάλισμα )
Εκτέλεση
1) Πλένετε προσεκτικά τα αντεράκια σας.

2) Πλένετε καλά και ψιλοκόβετε τα συκωτάκια σας.

3) Στύβετε ένα λεμόνι και κρατάτε τον χυμό του βάζοντας τον σε ένα μπολ.

4) Βυθίζετε τα έντερα μέσα στον χυμό του λεμονιού ( για να καθαριστούν και να ασπρίσουν ).

5) Πλένετε καλά το μαρούλι σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό.

6) Κόβετε το μαρούλι σας σε λωρίδες.

7) Καθαρίζετε και κόβετε τα σέσκουλα σας.

8) Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά σας.

9) Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σας σε ροδέλες.

10) Σε μία κατσαρόλα με νερό επάνω στην φωτιά ρίχνετε τα συκωτάκια και τα αντεράκια.

11) Ζεματίζετε τα αντεράκια και τα συκωτάκια για 5 λεπτά.

12) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τα συκωτάκια σας σε μικρότερα κομμάτια.

13) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο.

14) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει.

15) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο σας ρίχνετε τα πράσα.

16) Αφήνετε τα πράσα σας να μαραθούν για 10 λεπτά.

17) Όταν περάσουν τα 10 λεπτά και μαραθούν τα πράσα σας προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
σας.

18) Αφήνετε να ροδίσουν τα κρεμμυδάκια σας.

19) Μόλις ροδίσουν τα κρεμμυδάκια σας τα σβήνετε με τον χυμό λεμονιού.

20) Συνεχίζετε προσθέτοντας 1/2 φλιτζ. τσαγ. νερό.

21) Αλατοπιπερώνετε.

22) Αφήνετε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για 40 λεπτά περίπου.

23) Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά και μαγειρευτούν προσθέτετε τα λαχανικά και τα μυρωδικά σας.

24) Συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά.

25) Ανακατεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

26) Δοκιμάζετε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και εάν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμη.

27) Όταν περάσουν τα 15-20 λεπτά, μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά σας κατεβάζετε από την φωτιά.

28) Σερβίρετε σε πιάτα και πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό ή άνηθο.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην τσιλιχούρδα σας ρύζι.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην τσιλιχούρδα σας ντομάτες φρέσκες,
ψιλοκομμένες ή πελτέ ντομάτας.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε άλλα είδη μυρωδικών ( π.χ ρίγανη, βασιλικό κ.α.λ ).

4) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε την τσιλιχούρδα σας πιο πικάντικη προσθέτοντας λίγο τσίλι ή
μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ζωμό λαχανικών ή ζωμό βοδινό ή ζωμό κοτόπουλου.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε πλιγούρι.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Night People

12:00 13:59











Current show

Night People

12:00 13:59