Μπανανόπιτα με κομμάτια σοκολάτας και σιρόπι

Written by on 30/05/2020

image_print
Υλικά (για την μπανανόπιτα)
250 γρ. ‏βούτυρο
3/4 φλιτζ. ‏μαύρη ζάχαρη
4 ‏αυγά
1 κ.γ. ‏βανίλια υγρή ή κάψουλα βανίλιας
4 κ.σ. ‏γάλα
3 ‏μέτριες πολύ ώριμες μπανάνες
1 κ.γ. ‏σόδα μαγειρικής
1 κ.γ. ‏μπέικιν πάουντερ
2 φλιτζ. ‏αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.σ. ‏λιναρόσπορο (αλεσμένο)
1 κ.σ. ‏παπαρουνόσπορο
1 1/2 φλιτζ. ‏σταγόνες ή ψιλοκομμένη σοκολάτα
Υλικά (για το σιρόπι)
1/2 φλιτζ. ‏κακάο
3/4 φλιτζ. ‏μαύρη ζάχαρη
1 φλιτζ. ‏ζεστό νερό
1-2 πρέζες ‏αλάτι
50 γρ. ‏βούτυρο λάιτ, λιωμένο
Εκτέλεση
Για τη μπανανόπιτα με σοκολάτα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες για να πολτοποιηθούν σωστά και μετρίου μεγέθους, όχι τεράστιες αλλιώς το μείγμα θα γίνει αραιό.

Βάζετε σε μπολ το αλεύρι, τη σόδα το μπέικινκ και ανακατεύετε. Λιώνετε τις ώριμες μπανάνες στο μίξερ με το γάλα. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ χειρός, να λιώσει η ζάχαρη.

Ένα ένα προσθέτετε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτετε τον πουρέ μπανάνας ανακατεύοντας καλά καθώς και τους σπόρους.

Τέλος, ρίχνετε τα στερεά υλικά, αλεύρι, σόδα και μπέικινκ και απαλά ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνετε την μισή σοκολάτα στο μείγμα.

Βουτυρώνετε φόρμα δαχτυλίδι 22 ή 24 εκ. Αδειάζετε το μείγμα και πασπαλίζετε την υπόλοιπη σοκολάτα στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο χαμηλό φούρνο στους 150-160 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα, για περίπου 55′, μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη ή λάμα ενός μαχαιριού από την καρδιά του γλυκού.

Αφήνετε να γίνει χλιαρό προς κρύο το γλυκό. Το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι σοκολάτας τρυπώντας το γλυκό στην επιφάνεια με σουβλί για ποτίσει με το σιρόπι.

Αν ψήσετε σε αντιστάσεις, πάνω και κάτω, στην κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα και 10′ στους 170ºC.

Για το σιρόπι σοκολάτας
Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σοκολάτας σε κατσαρόλα μικρή και βράζετε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να πυκνώσει και να γίνει σαν σιρόπι (περίπου 5′ από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός).

Tips: Εναλλακτικά γεμίζουμε την μπανανόπιτα με μια στρώση πραλίνα και κομμάτια μπανάνας. Ρίξτε το μισό μίγμα στο ταψί, βάλτε την γέμιση φέτες μπανάνα και πραλίνα και καλύψτε με το υπόλοιπο μείγμα. 

Πηγή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Night People

12:00 13:59











Current show

Night People

12:00 13:59