Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Written by on 02/03/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα και 15 λεπτά )
( Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά )
( Χρόνος αναμονής: 45 λεπτά )
( 18 κουλούρια )
9 γραμ. ξηρή μαγιά
180 ml νερό χλιαρό στους 40 βαθμούς
1 1/2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
500 γραμ. σκληρό αλεύρι
1 κουτ. σουπ. αλάτι
60 γραμ. ελαιόλαδο
180 ml νερό

( Υλικά για την επικάλυψη )
360 ml χλιαρό νερό
70 γραμ. ζάχαρη
200 γραμ. σουσάμι
Εκτέλεση
1) Σε ένα μπολ βάζετε τη ξηρή μαγιά, το νερό στους 40 βαθμούς και τη
ζάχαρη.

2) Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα χειρός.

3) Αφήνετε να δράσει η μαγιά για 10 λεπτά.

4) Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το σκληρό αλεύρι και το αλάτι.

5) Στην συνέχεια προσθέτετε το διάλυμα μαγιάς.

6) Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

7) Ρίχνετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε ξανά με μία ξύλινη κουτάλα.

8) Συνεχίζετε το ανακάτεμα με τα χέρια σας για να δέσουν απόλυτα τα
υλικά μεταξύ τους. ( Εάν το ζυμάρι είναι υγρό ή κολλώδες τότε
προσθέτετε λίγο ακόμη αλεύρι ). ( Η ζύμη είναι έτοιμη όταν έχει
ελάχιστη και ομοιόμορφη υφή ).

9) Στην συνέχεια καλύπτετε με μία πετσέτα το μπολ και αφήνετε να
ξεκουραστεί για 45 λεπτά.

10) Όταν περάσουν τα 45 λεπτά και η ζύμη σας έχει φουσκώσει την
βγάζετε από το μπολ και την τοποθετείτε σε έναν αλευρωμένο πάγκο.

11) Ζυμώνετε με τα χέρια σας με δυνατές κινήσεις την ζύμη σας.

12) Ρολάρετε το ζυμάρι σας στον πάγκο σε κορδόνι
( προσέχετε να έχει το ίδιο πάχος σε όλο το μήκος του ).

13) Κόβετε σε μικρότερα κομμάτια ίσιου μεγέθους.

14) Παίρνετε ένα-ένα τα ζυμαράκια σας και τα ανοίγετε σε μεγαλύτερο
κορδόνι ( προσέχετε να έχουν όλα τα κουλούρια σας ίσο πάχος ώστε
να είναι όλα ομοιόμορφα ).

15) Σχηματίζετε τα κουλούρια ενώνοντας τις άκρες του κάθε ζυμαριού
σας σε στρογγυλό σχήμα.

16) Σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ βάζετε το χλιαρό νερό με την ζάχαρη.

17) Ανακατεύετε καλά.

18) Στην συνέχεια βουτάτε το κάθε κουλούρι στο ζαχαρόνερο.
( ίσα να το βρέξετε ).

19) Όταν βουτήξετε όλα τα κουλούρια σας με το ζαχαρόνερο, τα περνάτε
ένα-ένα από το σουσάμι ( πρέπει να καλυφθούν καλά ).

20) Σε ένα ταψί ή μία λαμαρίνα στρώνετε μία λαδόκολλα.

21) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς και ψήνετε τα
κουλούρια σας για 15-20 λεπτά.

22) Όταν περάσουν τα 15-20 λεπτά και ψηθούν τα κουλούρια σας τα
βγάζετε από τον φούρνο σας και τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο.

23) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Night People

12:00 13:59











Current show

Night People

12:00 13:59