Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά ξινό
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 21/04/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά ) ( Μερίδες: 6 ) |
1200 γραμ. σπάλα μοσχαρίσια κομμένη σε κύβους 300 γραμ. τραχανάς ξινός αλεσμένος 2 κουτ. σουπ. πελτές ντομάτας 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ 1/3 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο 1 ξυλάκι κανέλας 1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη 1 κουτ. γλ. κόκκινο γλυκό πιπέρι σε σκόνη 600 ml ζεστό νερό Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά το μοσχαράκι σας. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το μοσχαράκι σας σε κύβους. 3) Καθαρίζετε και κόβετε σε ψιλό καρέ τα κρεμμύδια σας. 4) Σε μία κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τα κρεμμύδια σας. 5) Συνεχίζετε προσθέτοντας το ελαιόλαδο. 6) Αφήνετε τα κρεμμύδια σας να μαραθούν. 7) Όταν μαραθούν τα κρεμμύδια σας προσθέτετε το κρέας. 8) Αφήνετε το κρέας σας επάνω στην φωτιά μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 9) Μόλις ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα με την βοήθεια μίας λαβίδας τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά. 10) Αφήνετε το κρέας σας να ροδίσει και από την άλλη πλευρά και να μαλακώσουν τα κρεμμύδια . 11) Μόλις ροδίσει το κρέας από την άλλη πλευρά και μαλακώσουν τα κρεμμύδια προσθέτετε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τον πελτέ ντομάτας. 12) Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. 13) Ανακατεύετε τα υλικά σας με μία ξύλινη κουτάλα και ρίχνετε 600 ml ξεστό νερό μέχρι να καλύψει καλά το κρέας σας. 14) Κλείνετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήνετε να μαγειρευτή το κρέας σας για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας σας. 15) Μόλις περάσουν τα 50 λεπτά και μαλακώσει καλά το κρέας σας προσθέτετε τον τραχανά. 16) Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά. 17) Αφήνετε το φαγητό σας να μαγειρευτή για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ό τραχανάς και να απορροφήσει τα υγρά του. ( εάν ο τραχανάς σας δεν είναι μαλακός προσθέτετε λίγο ακόμη νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 2-3 λεπτά ). 18) Όταν μαλακώσει ο τραχανάς αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 19) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. 20) Πασπαλίζετε προαιρετικά με τριμμένη φέτα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το μοσχαράκι με χοιρινό. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον τραχανά με χυλοπίτες ή ρύζι ή κοφτό μακαρονάκι. 3) Εάν θέλετε να κάνετε πικάντικο το φαγητό σας μπορείτε να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον πελτέ με φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια αποφλοιωμένα. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αφαιρέσετε τον τραχανά και να σερβίρετε το μοσχαράκι σας με πατάτες τηγανητές ή πατάτες φούρνου. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το μοσχαράκι σας με μια σαλάτα. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να πλύνετε πριν μαγειρεύετε το μοσχαράκι σας με λίγο ξίδι. |
Καλή απόλαυση