UNWASTED ART (EVENT)

Written by on 17/10/2020

image_print

Η «Σχεδία στην πόλη», η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εδραιώνεται στην Θεσσαλονίκη ήδη από το 1999, στα πλαίσια της εθελοντικής της δράσης διοργανώνει την πρωτότυπη ιδέα του YOUTH & THE CITY PROJECT! Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 και μεταξύ 12:00-14:00 δημιουργεί μια εκδήλωση, με ονομασία «Unwasted Art», όπου αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα ανακυκλώσιμα και πως αυτά δύνανται να σταθούν έργο τέχνης.

Παρόλο που αρχικά προτάθηκε να πραγματοποιηθεί σε σημείο αναφοράς για τη νεολαία, λόγω των έκτακτων μέτρων και της επικρατούσας κατάστασης του Covid–19 λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «Σχεδία στην πόλη», Παπαμάρκου 8, στον πεζόδρομο της Πλατείας Άθωνος, στο στενό πίσω από την Οδό Ερμού και στο ύψος του γνωστού vegan εστιατορίου της πόλης Roots.

Μότο: Recycle, reuse, reduce!

Βασίζεται στην ιδέα της επαναχρησιμοποίησης υλικών και πως μπορούμε όλοι εμείς να περάσουμε το μήνυμα με δημιουργικό τρόπο! «Unwasted art», λοιπόν, και πώς φανταζόμαστε, αλλά και δημιουργούμε με ανακυκλώσιμα υλικά. Ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι από νέους για νέους! Επικρατεί, δηλαδή, ο πειραματισμός με άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά, προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε από κοινού ένα πρωτότυπο «έργο τέχνης», και πιο συγκεκριμένα, ένα τοτέμ από οτιδήποτε ανακυκλώσιμο εθελοντές και προσκεκλημένοι παραχωρούν στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής.

Απαραίτητες προϋποθέσεις: η θετική διάθεση και η ελεύθερη δημιουργικότητα. Περιλαμβάνονται, επίσης, καφεδάκι και κεράσματα, πολλά υλικά, ποδιές, γάντια, μουσική!

Με ασφάλεια, με τις μάσκες μας και τηρώντας αποστάσεις, όπως επιβάλλουν τα προληπτικά μέτρα για τον Covid-19!

Οι εγκαταστάσεις της «Σχεδία στην πόλη», Παπαμάρκου 8, στον πεζόδρομο της Πλατείας Άθωνος.
Στην αρχή της εκδήλωσης, με την ομάδα σιγά σιγά να προετοιμάζεται, επί Παπαμάρκου 8.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν:

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

Η εθελοντική ομάδα της «Σχεδία στην πόλη»:

Τα έργα τέχνης:

Η εκδήλωση και η ομάδα:

Το ΤΟΤΕΜ από ανακυκλώσιμα υλικά ως λίκνο αναπαράστασης τέχνης.
Η έκβαση της εκδήλωσης από εθελοντές και παρευρισκόμενους.
Η πρόεδρος και μεταξύ των ιδρυτικών μελών της οργάνωσης Argyro Skitsa (στα αριστερά).
Οι ισπανόφωνες εθελόντριες, πρωτοπόρες της ιδέας της εκδήλωσης Carmín Marmor (στα αριστερά) & Andrea Amado (στα δεξιά).

Τη δράση συντονίζουν οι αγαπημένες εθελόντριες Andrea Amado & Carmín Marmor, μέσω του προγράμματος #ΕυρωπαϊκόΣώμαΑλληλεγγύης #EuropeanSolidarityCorps, και φυσικά όλες οι εθελόντριες της #sxediastinpoli που συμμετάσχουν στο εν λόγω project και τη διοργάνωση αυτού.

Η έκβαση:
Η απόρροια της όλης διοργάνωσης στάθηκε πηγή θαυμασμού και έμπνευσης όχι μόνο ως προς επόμενες θεματικές κοινοτικές δράσεις, αλλά και σημείο αναφοράς, καθώς εθελοντές/τριες και παρευρισκόμενοι/ες αποκόμισαν καινές εμπειρίες, λειτουργώντας προτρεπτικά για την συμμετοχή τους σε επόμενες εθελοντικές δραστηριότητες.

Πληροφορίες MKO:
Φτιαγμένη από νέους ανήσυχους ανθρώπους. Ξεκίνησε το δικό της ταξίδι με σκοπό να ξεπεράσει τα εμπόδια στην επικοινωνία και να ανακαλύψει δημιουργικούς τρόπους έκφρασης και συνεργασίας. Με αφετηρία της το 1999 στη Θεσσαλονίκη, όταν μια μικρή ομάδα νέων παιδαγωγών, εμψυχωτών και καλλιτεχνών βρέθηκε και μοιράστηκε την ανάγκη για δημιουργικές δράσεις και παρεμβάσεις στην πόλη, με το Μάρτιο του 2007, χρονιά – σταθμός, απέκτησε τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Κάθε χρόνο η ομάδα σχεδιάζει και υλοποιεί δημιουργικές εθελοντικές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και καλλιτεχνικά δρώμενα για παιδιά και νέους. Με ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, αναζήτηση νέων ερεθισμάτων, πειραματισμό, με κινητήρια δύναμη το όραμα μιας «άλλης» εκπαίδευσης, που θα αλλάξει την κοινωνία μας. Όχημά της ο πολιτισμός και οι τέχνες, η δημιουργική κοινωνική προσφορά, η βιωματική μάθηση και το εκπαιδευτικό παιχνίδι, αποσκοπώντας να δώσει το στίγμα της σε τοπικό, περιφερειακό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχεδία στην πόλη – Ποιοι είμαστε:
Συμμετέχουν ενεργά και προσφέρουν πάνω από 50 μέλη – εθελοντές κάθε χρόνο. Τα μέλη της ομάδας είναι παιδαγωγοί, καλλιτέχνες, κοινωνικοί επιστήμονες, φοιτητές και εμψυχωτές.

Τα θέματα που ενδιαφέρουν την ομάδα:
Ο εθελοντισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα και των παιδιών, ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, οι ίσες ευκαιρίες, η περιβαλλοντική και διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Τα εθελοντικά προγράμματα στοχεύουν:

  • στην υποστήριξη παιδιών και νέων που βιώνουν ιδιαίτερες δυσκολίες: αναπηρίες ή μαθησιακές, Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, με προέλευση από ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα.
  • στην ευαισθητοποίηση της σχολικής και της ευρύτερης κοινότητας.

Συνεργασίες:
Η ομάδα συνεργάζεται σταθερά με φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 1999 έως σήμερα έχει ταξιδέψει σε σχολεία, σε πόλεις και χωριά, σε πλατείες και γειτονιές, στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει συνεργαστεί με οργανώσεις σε: Αγγλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γερμανία, Ζάμπια, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Μάλτα, Μεξικό, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τσεχία.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης «Thess Δίκτυο».

Πόροι:
Η ομάδα δεν στηρίζεται σε καμιά κρατική ή άλλη σταθερή επιχορήγηση. Τα έσοδα προέρχονται αποκλειστικά μέσα από την κινητοποίηση και στήριξη των μελών και φίλων της ομάδας και έχουν περιοδικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα προέρχονται από: συνδρομές μελών και φίλων, εκπαιδευτικά εργαστήρια, σεμινάρια, επιλεγμένες εκδηλώσεις, χορηγίες, δωρεές και περιοδικές επιδοτήσεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους φορέων όπως το Ίδρυμα  Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, τα ευρωπαϊκά προγράμματα «Νέα Γενιά σε δράση» και  ERASMUS+.

Σε ποιους απευθύνεται:
Κυρίως σε νέους ανθρώπους, σε φοιτητές/τριες, σε εργαζόμενους/ες, στον κοινωνικό-παιδαγωγικό τομέα, οι οποίοι/ες ενδιαφέρονται για κοινωνική προσφορά και για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους μέσα από τις προτεινόμενες εθελοντικές δράσεις. Επιπρόσθετα, σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνονται.

Θα μας βρείτε εκεί κάθε απόγευμα 17:00 – 20:00 και Σάββατο πρωί 11:00 – 14:00

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://www.sxediastinpoli.gr/

Συνεργάτες Cityvibes

Πηγή: Sxedia stin poli

Ρεπορτάζ – Μοντάζ βίντεο: Δήμητρα Ειρήνη Καραμβακάλη

Εικονοληψία: Δήμητρα Ειρήνη Καραμβακάλη, Φωτεινή Καλαϊτζίδου

Επιμέλεια κειμένου: Αικατερίνη Συμφέρη Θεολόγος-Εκπαιδευτικός- Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59

 Current show

M for Mike

21:00 22:59