Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά )
( μερίδες: 20+ μεγάλα κομμάτια )
Για το προζύμι:
1 κουπ. χλιαρό γάλα
1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά +1 κουταλάκι επιπλέον
2/3 κουπ. αλεύρι

Για τη ζύμη:
1/2 κουπ. ελαιόλαδο + 1/3 της κουπ. για το τέλος
2/3 κουπ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλάκι μαχλέπι
1/3 του μικρού κουταλιού μαστίχα
1 φακελάκι βανίλια
1 μεγάλο ποτήρι χλιαρό γάλα ( θα χρησιμοποιήσετε όσο χρειαστεί )
900 γραμ. αλεύρι ( εγώ χρησιμοποιώ για όλες τις χρήσεις )

Για την γέμιση:
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα
1/2 κουπ. ζάχαρη +2 ( καλά γεμάτες κουτ. σουπ. ζάχαρη επιπλέον )
1 αυγό
3 κουτ. σουπ. σιμιγδάλι
2 βανίλιες
1 αυγό ( για το άλειμμα )
Κανέλα ( για πασπάλισμα )
Εκτέλεση ( για τη γέμιση )
1) Σε λεκάνη, ζυμώνετε την μυζήθρα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αυγό
και το σιμιγδάλι καλά να ενωθούν.

2) Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, το σκεπάζετε και το αφήνετε για λίγο
στην άκρη.
Εκτέλεση ( για το προζύμι )
1) Σε μια λεκάνη ανακατεύετε καλά μια κουπ. χλιαρό γάλα, μια κουτ.
σουπ. ζάχαρη, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 κουτ. επιπλέον ξηρή μαγιά και
2/3 της κουπ. αλεύρι και τα αφήνετε να φουσκώσουν.

2) Σε μια άλλη λεκάνη, ανακατεύετε τη ζάχαρη, το λάδι, τα αυγά, το
μαχλέπι με τη βανίλια και τη μαστίχα και τα προσθέτετε στο προζύμι.

3) Τα αναμιγνύετε και ανακατεύετε καλά.

4) Προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι.

5) Ζυμώνετε και ρίχνετε κατόπιν σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα.

6) Συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να κάνετε ένα μαλακό και εύπλαστο
ζυμάρι ( ίσως χρειαστεί όλο το γάλα, ίσως όχι ) ( θα το διαπιστώσετε
ζυμώνοντας ).

7) Στο τέλος, προσθέτετε και το 1/3 της κουπ. λάδι. Διπλώνετε τη ζύμη,
μέχρι να το απορροφήσει όλο.

8) Αφήνετε σκεπασμένο το ζυμάρι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

9) Κάνετε μπαλάκια με τη ζύμη.

10) Με ένα μικρό πλάστη ανοίγετε μικρά, στρογγυλά φύλλα.

11) Βάζετε στο κέντρο του καθενός μια κουταλιά μυζήθρα,
( δηλαδή, διπλώνετε τη ζύμη δεξιά και κάτω και αριστερά
και κάτω δυο φορές, το ίδιο από την άλλη πλευρά ώστε να γίνει το
σχήμα που απεικονίζεται στην φωτογραφία.

12) Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζετε πάνω τα καλιτσούνια.

13) Περιμένετε να φουσκώσουν για 5-10 λεπτά.

14) Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις
αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.

15) Πασπαλίζετε με κανέλα.

16) Σερβίρετε.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης