Κοτόπιτα με φύλλο κρούστας

Written by on 19/02/2021

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 2 ώρες )
( Χρόνος ψησίματος: 45-60 λεπτά ) ( ανάλογα με τον φούρνο σας )
( Βαθμοί ψησίματος: 200)
( Μερίδες: 9 )
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κοτόπουλο ενός κιλού
2 πιπεριές( 1 πράσινη, 1 κόκκινη)
1 κρεμμύδι ξερό
150 γρ. καλαμπόκι
αλάτι πιπέρι
1 κύβο ζωμό κότας
200 γρ. τυρί τριμμένο
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ βούτυρο
30 ml λευκό κρασί
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο(ανάλατο)
100 γρ. αλευρι γ.ο.χ
1L γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κρόκους
Αλάτι
Για το ψήσιμο
100 ml ηλιέλαιο
100 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
1) Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα, το καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε έναν κύβο ζωμό κότας, το αφήνουμε να βράσει για μια ώρα περίπου μέχρι να ξεκολλάει το κόκκαλο με ευκολία. Αφού το βράσουμε ,το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ξεκοκκαλίζουμε. Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο, το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

2) Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Βάζουμε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι, το αφήνουμε να κάψει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αφού πάρει θερμοκρασία, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το καλαμπόκι και το βούτυρο. Τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, βάζουμε τον κύβο κότας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το προσθέτουμε στο μπολ με το κοτόπουλο.

3) Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Όσο πιο πολύ το μαγειρέψουμε, τόσο πιο λίγο αλεύρι θα μυρίζει. Εφόσον το μίγμα μας ομογενοποιηθεί, βάζουμε το γάλα σε τρεις  δόσεις. Μετά από κάθε δόση ανακατεύουμε καλά. Μετά την πρώτη φουσκάλα, η μπεσαμέλ είναι έτοιμη. Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το μίγμα του κοτόπουλου με τα λαχανικά στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

4) Σε ένα ταψί απλώνουμε τα μισά φύλλα από το πακέτο. Σε κάθε στρώση αλείφουμε με λίγο λαδί και βούτυρο. Όσο πιο πολύ βούτυρο αλείψουμε, τόσο πιο τραγανά θα βγουν τα φύλλα. Αφού απλώσουμε τα φύλλα τοποθετούμε το μίγμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα και απλώνουμε τα αλλά  μισά φύλλα  με την ίδια διαδικασία ( που αναφέραμε). Κόβουμε σε κομματάκια και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα μας και να γίνουν τραγανά.

Καλή επιτυχία! Και καλή απόλαυση… Με τις πολύτιμες συμβουλές του γνώστη Γιώργου Τούνα!

Κορίνα Κανελλοπούλου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show









 



Current show