Τι είδαμε στη φετινή σύνοδο της Βουλής των Εφήβων …

Written by on 22/09/2023

image_print

Τι είναι η Βουλή των Εφήβων ;

Η Βουλή των Εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται απο το Ίδρυμα για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Αγκαλιάζεται κάθε χρόνο απο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες απο την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό και η πρωτοβουλία υλοποίησης του είναι ευρύτατα αποδεκτή απο την κοινή γνώμη.

Σκοπός του Προγράμματος

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η μύηση της μαθητικής νεολαίας στην αξία της συμμετοχής στα κοινά και στις αρχές και στον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Θεματική της φετινής Συνόδου

Πρόγραμμα της Φετινής Συνόδου

Η φετινή σύνοδος ασχολήθηκε με τη θεματική ”Αφοπλίζοντας τη Βία” , μία θεματική που έχει απασχολήσει αρκετά την κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα (μέχρι και σήμερα με το επίκαιρο περιστατικό του Blue Horizon , όντας το πιο πρόσφατο στη σειρά των άπειρων καθημερινών περιστατικών). Η βία όμως έχει πολλές μορφές που φαινόνται διαχρονικά όπως η οπαδική,έμφυλη κλπ.

Τι έγινε συνοπτικά τις ημέρες της προετοιμασίας ..

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (4-7 Σεπτεμβρίου) στην οποία παρεβρέθηκαν έφηβοι βουλευτές απο όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε συνδυασμό με την προετοιμασία που γίνεται από τα σχολεία για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υπήρξαν και άλλες επιμορφωτικές διαλέξεις σε οτι αφορά τη βία απο ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τέτοια περιστατικά. Προσωπικά θα διακρίνω τον κ. Λάμπρο Πόλκα για την εξαιρετική του διαδραστική διάλεξη μέσα απο τη μέθοδο Brain Storming αλλά και την ευκαιρία να παραθέσουμε τις απόψεις μας σε σχέση με τη βία και να προβληματιστούμε με το φαινόμενο. Ειδικότερα επιμείναμε στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπιση καθώς η βία αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο. Άλλωστε η λέξη απο μόνη της δεν προφέρεται εύηχα.

Αίθουσα Γερουσίας , συνάντηση με τον Λάμπρο Πόλκα

Μιλήσαμε με κυβερνητικά στελέχη !

Μας δόθηκε η δυνατότητα να παραθέσουμε τις ερωτήσεις μας στην κα. Ζαχαράκη Υπουργό Οικογένειας και Πρόνοιας αλλά και στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επεδνύσεων κ.Σενετάκη. Είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ανοιχτές ερωτήσεις προς κυβερνητικά στελέχη σε θέματα που μας απασχολούν γύρω απο το φαινόμενο της βίας αλλά και απο ζητήματα που πλήττουν την εφηβική κοινότητα και την κοινωνία γύρω μας. Ωστόσο οι απαντήσεις απο τα στελέχη (προσωπικά) δεν θαρρώ οτι με κάλυψαν γύρω απο την ερώτηση που είχα και εγώ και άλλοι έφηβοι βουλευτές. Άλλωστε αυτό το βλέπουμε συχνά και στα media,απο τις αναρτήσεις και τις απαντήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Υπήρξαν στιγμές που διέκρινα μια τάση λογοκρισίας απο τα μέλη της διοργάνωσης , πράγμα που με ενόχλησε ιδιαίτερα καθώς πιστεύω ότι πρέπει κάποια στιγμή να ακούσουμε και τη γενιά που έρχεται στο προσκήνιο. Δεν ενδιαφέρονται όλοι για τον κόσμο γύρω μας , και ούτε μπορούμε να το επιβάλλουμε. Επίσης, ούτε όλοι έχουν εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και τεκμήρια για ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μας και προτάσεις που μπορούν να την κάνουν καλύτερη, όμως όλοι έχουν υποχρέωση να προσπαθούν για αυτό που θα κάνει την αλλαγή και να μην παραμένουν μόνιμοι κριτές απο την άνεση του καναπέ τους, κουνώντας επιδεικτικά το δάκτυλο.

Φετινή ολομέλεια

Την Πέμπτη 7/09 πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια της φετινής συνόδου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων. Οι λόγοι που εκφωνήθηκαν δεν αποτελούσαν προιόν ξύλινου λόγου ( όπως ειπώθηκε απο κάποιους), αλλά προιόν συνολικής δουλειάς και απόψεων που διατύπωθηκαν απο την ως τωρα μελέτη μας.

Προτάσεις βελτίωσης

  1. Διευρυμένες θεματικές για πιο πρακτικά θέματα που μας πλήττουν καθημερινά όπως το εργασιακό,μεταναστευτικό κλπ στα οποία να δίνεται η δυνάτοτητα να γίνουν πιο πολλές και στοχευμένες ερωτήσεις
  2. Εξατομίκευση των εμπειριών του κάθε βουλευτή απο τον τόπο του και την προσαρμογή των εμπειριών του στο θέμα
  3. Καλό θα ήταν να ακούγεται περισσότερο η φωνή των εφήβων χωρίς να υπάρχει λογοκρισία με σκοπό την υποστήριξη πολιτικών συμφερόντων

Μια εξαιρετική εμπειρία για κάθε έφηβο

Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε κάθε έφηβο που πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα να μπορέσει να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία , καθώς έτσι θα γνωρίσει θεσμούς που δυστυχώς στο σημερινό λύκειο παρεξηγούνται όπως η συνεργασία , η αλληλεπίδραση και η ευρύτερη γνώση μέσα απο διάφορες μεθόδους και εργαλεία. Επίσης θα του δοθεί η δυνατότητα να συναναστραφεί με πολιτικά πρόσωπα και να εκφράσει τις απόψεις του για κάθε ζήτημα. Σημαντική σημείωση όμως αποτελεί η υποχρέωση της πολιτείας να ακούσει την φωνή των ανθρώπων της (και των εφήβων) που την εκπροσωπούν.

Βουλή των Εφήβων (2022~2023)
image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist