Προβιοτικά και Πρεβιοτικά: Τα οφέλη για την υγεία μας

Written by on 19/09/2023

image_print

Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που πραγματοποιεί το Cityvibes.gr σχετικά με τη διατροφή και το Ευ Ζην, τη σκυτάλη αυτή τη φορά παίρνει η Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Ελισάβετ Καλλιαντζά.

Κάτοχος Master στις Διατροφικές Διαταραχές και την παχυσαρκία, αλλά και με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου, δε θα υπήρχε καταλληλότερος άνθρωπος να μας μιλήσει για την αξία των προ-πρεβιοτικών στη διατροφή μας.

Τι είναι τα προβιοτικά και τι τα πρεβιοτικά;


« Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες έχουν αποδείξει ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Χρησιμοποιούνται συνεχώς για τη βελτίωση της ομοιόστασης της εσωτερικής μικροχλωρίδας και για τη διατήρηση της ανθρώπινης εντερικής υγείας. Κατά συνέπεια, με την λήψη προβιοτικών ο αριθμός των επιβλαβών βακτηρίων μειώνεται και ταυτόχρονα τα ωφέλιμα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, εξισορροπώντας έτσι την εντερική μικροχλωρίδα καθώς και την γενικότερη υγεία. Αντίστοιχα, τα πρεβιοτικά ορίζονται ως «μη εύπεπτα» συστατικά τροφίμων που επηρεάζουν ευεργετικά τον οργανισμό και αποτελούν «τροφή» για τα
προβιοτικά καθώς με την λήψη τους εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία των προβιοτικών και κατά συνέπεια η συνολική μικροβιακή κοινότητα του εντέρου.
»

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας τα προβιοτικά;

« Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που είναι γνωστοί για να εξηγήσουν τον τρόπο δράσης των προβιοτικών. H χορήγηση τους έχει προταθεί ως θεραπευτική προσέγγιση για την πρόληψη κυρίως των εντερικών παθήσεων. Τα προβιοτικά λοιπόν, αναγνωρίζεται ότι έχουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, ακόμη και αντι καρκινογόνο δράση, επομένως μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της μη ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας. Αυτή η δράση μπορεί επίσης να μειώσει ορισμένες εντερικές ασθένειες όπως για παράδειγμα την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το έλκος, τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή τουλάχιστον να ανακουφίσει τον ασθενή από τα συμπτώματά τους και
ακόμα να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί ακόμα να βοηθήσει στο άγχος, την κατάθλιψη καθώς και στην πρόληψη της παχυσαρκία.
»

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές προβιοτικών και πρεβιοτικών που συναντάμε στα τρόφιμα;

« Οι καλύτερες πηγές προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι, ιδανικά με πέτσα, (προτιμήστε αυτά που γράφουν ότι περιέχουν προβιοτικά), το κεφίρ, το αριάνι, το ξινόγαλα, ο ξινόχοντρος τραχανάς, το τουρσί, το κόκκινο κρασί, η μπίρα και κάποια μαλακά τυριά. Να θυμάστε ότι τα τρόφιμα που παράγονται με τη διαδικασία ζύμωσης, περιέχουν συνήθως προβιοτικά. Από την άλλη πλευρά τα πρεβιοτικά συναντώνται ευρέως σε πολλά τρόφιμα όπως το σκόρδο, τα μήλα, τα κρεμμύδια, την βρώμη, τα σπαράγγια, την μπανάνα, το σιτάρι, το κριθάρι, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το μέλι, τις αγκινάρες, τον λιναρόσπορο και το κακάο. Αυτές οι τροφές θα σας φέρουν κορεσμό και θα βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου.

Έτσι, πιθανοί συνδυασμοί προβιοτικών και πρεβιοτικών (συμβιωτικών) μπορεί να είναι :

  • Το γιαούρτι – με μπανάνα ή μήλο ή ακτινίδιο και μέλι
  • Ένα smoothie με κεφίρ, μπανάνα, βρώμη, μέλι & κανέλα
  • Το κεφίρ – με δημητριακά ολικής αλέσεως και μέλι ακόμη ή ρύζι με γιαούρτι κ.α. »

Πόσο σημαντικός είναι ο συνδυασμός και των δύο στην διατροφή μας;

« Ο συνδυασμός προβιοτικών και πρεβιοτικών είναι πολύ σημαντικός. Τα συμβιωτικά, όπως ονομάζεται δηλαδή ο συνδυασμός των δύο, χρησιμοποιούνται ως διατροφικά και θεραπευτικά συμπληρώματα και μπορούν να αποφέρουν πολλά και διάφορα οφέλη για την υγεία. Ο συνδυασμός τους είναι απαραίτητος καθώς τα προβιοτικά δεν μπορούν να επιβιώσουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα χωρίς την παρουσία πρεβιοτικών, εξαιτίας των διακυμάνσεων των απαιτήσεων ανάπτυξης, όπως είναι το pH, η οξύτητα του στομάχου, το οξυγόνο και η θερμοκρασία. Για τον λόγο αυτό, λαμβάνοντας και τα δύο μαζί διασφαλίζεται η επιβίωση και η ανάπτυξή των προβιοτικών στον γαστρεντερικό σωλήνα. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι για να έχουμε το μέγιστο όφελος για την υγεία μας, ο συνδυασμός προβιοτικών και πρεβιοτικών είναι μεγάλης σημασίας καθώς τα πρεβιοτικά είναι γνωστό ότι ενισχύουν την ανάπτυξη και τις μεταβολικές δραστηριότητες των προβιοτικών, καθώς δρουν ως συντηρητικός παράγοντας για τις ζωντανές καλλιέργειες. »

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο διατροφικό πρόβλημα σας απασχολεί, μπορείτε να επισκεφθείτε το κέντρο «Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας» Nutrifly, 25ης Μαρτίου 24 στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Εναλλακτικά, μπορείτε φυσικά να πραγματοποιήσετε και On-line Συνεδρίες μαζί με τη Διατροφολόγο-Διαιτολόγο, Ελισάβετ Καλλιαντζά!

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59











Current show

Group Therapy

16:00 17:59