Οικολογικός τρόπος ζωής: με λίγες μικρές αλλαγές όλοι μπορούμε να τον υιοθετήσουμε!

Written by on 07/01/2021

image_print

Η κλιματική αλλαγή είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια. Όλα πλέον περιστρέφονται γύρω από αυτήν: αγορά, υπηρεσίες, προϊόντα και κατά πόσον μπορούν να είναι βιώσιμα.
Τα πλαστικά μιας χρήσης αποσύρονται και την θέση τους παίρνουν επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα ή με λιγότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Το όφελος έτσι είναι πολλαπλό -έχω μιλήσει και σε παλιότερο άρθρο μου για αυτό- γιατί χτίζεις λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο, πιο αυθεντικό, χωρίς πλαστικίλα και βρωμιά.

Μπορεί η συνολική αλλαγή να φανεί μακροπρόθεσμα αλλά αυτό θα συμβεί από συνήθειες που μόνο εσύ, εγώ, ατομικά ο καθένας μας μπορεί να αλλάξει και σίγουρα αυτές θα είναι βραχυπρόθεσμες στον τρόπο ζωής μας.
Παρακάτω έχω tip τα οποία εφαρμόζω κι έχω δει σημαντική διαφορά και βελτίωση στην καθημερινότητά μου κι έχω ελαττώσει κατά πολύ τη χρήση πλαστικού.

1. Αντικατέστησε τα καθημερινά πλαστικά μιας χρήσης.

Μην αγοράζεις πλαστικά μιας χρήσης όπως πιάτα, πηρούνια, καλαμάκια κλπ. Κυρίως τα καλαμάκια, ιδίως για την ελληνική πραγματικότητα με την τεράστια κατανάλωση καφέ σε καθημερινή βάση, είναι τεράστια σπατάλη και περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Αντ’ αυτού πάρε επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια τα οποία πλέον βρίσκεις παντού, είναι οικονομικά στην αγορά τους, σε διάφορα μεγέθη και χωράνε παντού και γενικά επένδυσε σε επαναχρησιμοποιούμενα πιάτα και ποτήρια.

2. Έχε το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι για νερό ή καφέ.

Πλέον τα παγούρια μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα πλαστικά μπουκάλια νερού/χυμού μια χρήσης. Μπορείς να τα έχεις παντού και πάντα μαζί σου. Μπορείς με το δικό σου παγούρι ή επαναχρησιμοποιούμε ποτήρι να ζητήσεις να σου κάνουν το καφέ σου εκεί. Έχει άπειρα σχέδια, μεγέθη, χρώματα. Έτσι θα έχεις το δικό σου, αυτό που σου αρέσει και προσδίδει και την δική σου πινελιά, διάθεση και γούστο!

3. Άσε τις πλαστικές σακούλες και πιάσε τις πάνινες!

Αν δεν αντικατέστησες ακόμα τις πλαστικές σακούλες, σου προτείνω να το κάνεις άμεσα!
Πιάνουν λιγότερο χώρο, έχει από απλές και λιτές μέχρι ολόκληρες υπερπαραγωγές σε σχέδια και χρώματα και σίγουρα θα σου φτιάχνουν πολύ περισσότερο τόσο την διάθεση αλλά και την οικολογική σου συνείδηση!
Επίσης μία ακόμη καλή λύση είναι οι βιοδιασπώμενες σακούλες, ιδίως για τους κάδους σκουπιδιών.

4. Προτίμησε τα χύμα προϊόντα κι όχι συσκευασμένα σε πλαστικό.

Δυστυχώς αυτήν η πλαστικίλα μας κατακλίζει από παντού. Το πρόβλημα έχει βαθύτερες προεκτάσεις…
Είναι απογοητευτικό να πηγαίνεις super market για παράδειγμα και να βλέπεις τρεις μπανάνες μέσα σε μια πλαστική συσκευασία. Μικροαντικείμενα μέσα σε πλαστικό που θέλεις ψαλίδια ή χαρτοκόπτες για να ανοίξεις.
Πες ένα Big No, ΝΑ, με το συμπάθιο στις πλαστικές συσκευασίες και προτίμησε ό,τι είναι χύμα. Στο μέλλον θα μιλήσω εκτενέστερα για χύμα προϊόντα και την αποθηκεύσει τους.

*

Επίσης κάτι ακόμη σημαντικό, προτιμώ πλέον να παίρνω φαγητό από το σπίτι κυρίως για τη δουλειά αλλά και γενικότερα αν πρόκειται να περάσω πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Αποφεύγω όσο μπορώ τα συσκευασμένα τρόφιμα και το έτοιμο φαγητό. Αυτό έχει βοηθήσει στην γενικότερη άσκοπη σπατάλη τόσο πλαστικού, φαγητού, χρημάτων. Ένα όφελος πολλαπλό. Έτσι τρώω καλύτερα, ποιοτικότερα και δεν δημιουργώ επιπλέον σκουπίδια.

Κάτι ακόμα που θεωρώ σημαντικό είναι πως οι συνήθειες και οι όποιες αλλαγές, θέλουν χρόνο και κυρίως θέληση. Μην περιμένεις σε δραματικές αλλαγές ξαφνικά από την μια στιγμή στην άλλη γιατί δεν θα συμβούν ποτέ. Θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις. Αυτό έχει ισχύ στα πάντα.
Πρέπει να θέλεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να γίνει ο κόσμος που ζεις καλύτερος.
Αν ξέχασες να πάρεις το επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι σου για παράδειγμα και αναγκάστηκες να πάρεις νερό σε πλαστική συσκευασία, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Μην νιώθεις τύψεις επειδή συνέβη μία και δύο. Συμβαίνει, δεν είμαστε ρομπότ.
Αυτό που έχει σημασία είναι να θέλεις και να προσπαθείς αργά, σταθερά και συνειδητά να αλλάζεις προς το καλύτερο και πιστεύω ακράδαντα πως όλοι μπορούμε να το επιτύχουμε!



~be Creative and stay Metal~
Κατερίνα Γιάτσα

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist