Το Slow Living είναι τρόπος ζωής

Written by on 09/09/2020

image_print

Χρησιμοποιώντας τον αγγλικό όρο όπου έτσι είναι ευρέος γνωστό, το slow living είναι ο αργός και απλός τρόπος προσέγγισης της καθημερινότητας. Η απόφαση του να ζεις απλά και με αργό ρυθμό όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς σου.
Ζώντας σ’ έναν κόσμο που κινείται με γρήγορους ρυθμούς όπου οι εναλλαγές γίνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ο αργός και απλός τρόπος προσέγγισης έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχική αλλά και σωματική ευημερία του σύγχρονου ανθρώπου.

Η αρχή έγινε στην Ιταλία στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ξεκίνησε ως κίνημα με το «slow eating» θέλοντας να δώσει έμφαση στις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής τροφίμων αντιμαχόμενη έτσι την επέκταση του γρήγορου φαγητού που τα χρόνια εκείνα είχε αρχίσει να ανθίζει.
Απέκτησε γρήγορα υποστηρικτές στις περισσότερες δυτικές χώρες προωθώντας μαζί την δίκαιη αμοιβή για τους παραγωγούς και σε ευρύτερο πλαίσιο την καλύτερη ποιότητα τροφίμων στην καθημερινή διατροφή.
Με την πάροδο του χρόνου το κίνημα επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς που αφορούν την ποιότητα και το lifestyle όπως την μόδα «slow fashion», τα ταξίδια «slow travel» και πολλά ακόμη.


Ένα μεγάλο όφελος του να ζεις σε αργούς ρυθμούς ζωής είναι η σωματική και πνευματική ισορροπία. Όσο μειώνεις την ταχύτητα με την οποία κινείσαι καθημερινά, δίνεις χρόνο στο σώμα και τον νου να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Το πέπλος του άγχους παύει να επισκιάζει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η ποιότητα είναι ο πρωταγωνιστής κι όχι η ποσότητα.
Ζώντας μ’ έναν αργό ρυθμό παύεις να κάνεις πολλά, και ίσως, μέτρια πράγματα μαζί. Επικεντρώνεσαι σε λίγα, αυτά που μετράνε την κάθε φορά, τα αφομοιώνεις καλύτερα και αντλείς την απόλαυση που έχουν να σου προσφέρουν.

Γίνεσαι επιλεκτικότερος. Επικεντρώνεσαι σε αυτά που εσύ θέλεις, χρειάζεσαι κι έχεις ανάγκη κάθε φορά και όχι ο οποιοσδήποτε άλλος. Καταναλώνεις λιγότερο άρα απολαμβάνεις περισσότερο. Όσο καταναλώνεις λιγότερο ξοδεύεις και λιγότερο, άρα ένα ακόμα παράπλευρο όφελος είναι η οικονομία.

Η λιγότερη κατανάλωση αγαθών μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα μας στον πλανήτη. Όσο λιγότερο καταναλώνεις, τόσο λιγότερο πετάς. Γιατί η ουσία δεν είναι να ανακυκλώνεις περισσότερο αλλά να μην χρειάζεται να ανακυκλώνεις καθόλου.

Η εξοικονόμηση χρημάτων που ανέφερα παραπάνω σου δίνει επιλογές για να δοκιμάσεις και να ζήσεις καινούργιες εμπειρίες αλλά και να αποκτήσεις γνώσεις. Σε έναν γρήγορο κι ακριβό τρόπο ζωής όπου δίνεται έμφαση στην κατανάλωση και απόκτηση αγαθών κι όχι την εμπειρία και γνώση, ο αργός τρόπος ζωής σε βοηθά να εξοικονομήσεις χρήματα και να απολαύσεις εμπειρίες όπως ταξίδια, ασχολία με κάποιο σπορ ή δραστηριότητα, να κάνεις μαθήματα κιθάρας ή μαθήματα χορού, να παρακολουθήσεις σεμινάρια και γενικότερα ό,τι μπορεί να έχεις στο μυαλό σου και στην λίστα επιθυμιών σου. Σίγουρα υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορείς να βρεις δωρεάν αλλά αν θέλεις να επενδύσεις σε κάποια δραστηριότητα ή γνώση, η προσεκτική επιλογή αγαθών και εξοικονόμηση χρημάτων σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η όξυνση της επιλογής αγαθών ακονίζει και την όξυνση της επιλογής ανθρώπων.
Εκπαιδεύεις τον εαυτό σου και μαθαίνεις να γίνεσαι επιλεκτικότερος στις επαφές σου και στην επιλογή ανθρώπων που θέλεις να έχεις στην ζωή σου. Βλέπεις ποιοι σε ωφελούν, ποιοι δίνουν αξία στην ζωή σου και η συντροφιά τους σου κάνει καλό.

Σε κάνει mindfullness. Σε κάνει ευσυνείδητο, να βρίσκεσαι εδώ, στο τώρα. Το πριν ή το μετά δεν έχουν καμία σημασία. Ζεις στο τώρα και μόνο αυτό μετράει. Επικεντρώνεσαι στο νόημα και το περιεχόμενο. Οξύνεις τις αισθήσεις σου, παρατηρείς, ζεις και απολαμβάνεις την κάθε σου στιγμή.
Είτε απολαμβάνοντας ένα ζεστό τσάι ή καφέ, νιώθοντας την θερμότητα της κούπας στην παλάμη σου και τα τόσα αρώματα που αναδύονται από αυτήν, είτε κάνοντας μια βόλτα στη φύση παρατηρώντας τα χρώματά της, νιώθοντας τον αέρα που σ’ αγγίζει, ακούγοντας τον ήχο των πουλιών ή του νερού κοντά σου.

Ο απλός και αργός ρυθμός ζωής σου δίνει ανάσα, διάλειμμα, χρόνο και χώρο.
Σε κάνει να είσαι εκεί, παρόν κάθε στιγμή.

~be Creative and stay Metal~
Κατερίνα Γιάτσα

image_print

Reader's opinions

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Night People

12:00 13:59











Current show

Night People

12:00 13:59