Η κάθε δουλειά έχει την δική της χάρη

Written by on 21/06/2021

image_print

Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον το είδος εργασίας που διαλέγουμε δεν είναι ακριβώς της αρεσκείας μας, αλλά κάτι που θα εξασφαλίσει έστω την επιβίωση μας.  Οπότε εκτός από συνήθεια, μπορεί να μας γίνεται και αγγαρεία η περάτωση της.  Όταν κάτι το κάνουμε πλέον μηχανικά, δεν λέμε ότι γίνεται σε μικρότερο βαθμό καλή δουλειά, αλλά σίγουρα δεν δίνουμε σημασία κατά την διαδικασία, ότι αυτό που κάνουμε είναι κάτι σημαντικό.

Η κάθε δουλειά έχει την δική χάρη. Η κάθε δουλειά κάτι μας μαθαίνει. Η κάθε δουλειά είναι μια ιεροτελεστία. Όσο και αν εμείς τα έχουμε ισοπεδώσει όλα, τίποτα δεν είναι τόσο ασήμαντο. Ο κόπος, η ενέργεια που διαθέτουμε στην εκτέλεση της δεν είναι κάτι το τόσο αυτονόητο, γιατί ο καθένας λειτουργεί με τον δικό του τρόπο, που σημαίνει πόση ευγένεια, πόση συγκέντρωση, πόση αποκλειστικότητα παρέχει ο καθένας η αξία της είναι διαφορετική.

Μόνο όταν αγαπάμε κάτι, δεν το βλέπουμε σαν δουλειά, αντιθέτως σαν δημιουργία. Οι άνθρωποι που καθρεφτίζονται στην προσπάθεια τους, δεν μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα τίποτα λιγότερο από μια πετυχημένη ιεροτελεστία, από ένα αριστούργημα.

Παρακολουθούσα τις προάλλες έναν κύριο που καθάρισε μια παραθαλάσσια πλαγιά από δέντρα, και ο τρόπος που το έκανε με καθήλωσε για αρκετή ώρα, ώστε να τον συγχαρώ για την δουλειά του. Φυσικά μοιράστηκα την αντίδραση μου, όπου έμαθα ότι είναι αρκετά δύσκολος ο χειρισμός εκείνων των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να σκέφτομαι ότι η κίνηση μου προς εκείνον τον ξένο, όχι απλά του έφτιαξε την ημέρα, αλλά ένιωσε και ο ίδιος ικανοποίηση που κάποιος αναγνώρισε το πάθος του για αυτό που κάνει.

Καμία δουλειά δεν θα έπρεπε να θεωρείται εύκολη ή δύσκολη. Εμείς εξωτερικεύουμε αυτήν την εικόνα όταν είναι κάτι που δεν μας αρέσει ή δεν μας ταιριάζει. Όπως ο καθένας μας είναι μοναδικός με τον τρόπο του, έτσι και η κάθε δουλειά είναι μοναδική, αρκεί να βρούμε το σημείο επαφής.

Λόγο του καθημερινού μαραθωνίου, τα βάλαμε όλα σε ένα καζάνι, και όλα μετριούνται στα λεφτά. Δεν έχει σημασία αν θέλεις ή μπορείς να κάνεις κάτι, αν το ποσό είναι αρεστό στα αυτιά και στην τσέπη μας. Αν θα δοκιμάζαμε όσες περισσότερες δουλειές στην ζωή μας, τότε θα ανακαλύπταμε ότι όλα ξεκινάνε από το κατά πόσο νοιάζεσαι για ότι κάνεις.

Η χάρη της κάθε εργασίας ξεκινάει και αυτή από ένα συναίσθημα. Όλα είναι ένα συναίσθημα. Αν και όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, οι μέρες μας θα μοιάζουν πιο δημιουργικές και ευχάριστες.

Ιωάννα Γκαβριλίου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Variety Vibes

18:00 19:59











Current show

Variety Vibes

18:00 19:59