Ανορεξία και Βουλιμία: Ο ρόλος της διατροφής στις Νευρικές Διαταραχές

Written by on 04/10/2023

image_print

Η διατροφή αποτελεί κλειδί για την πρόληψη πολλών ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Σε αυτό το «ταξίδι» της γνώσης και της υγείας, «ανοίγουμε» τον δρόμο για μια υγιεινή, ισορροπημένη και ενεργή ζωή με τη συμβουλευτική των ειδικών!

Μαζί μας αυτή τη φορά βρίσκεται η Αναστασία Μαμάτσιου, Κλινική Διατροφολόγος από την Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημιού Θεσσαλονίκης.

Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διαιτολογία και είναι εκπαιδευμένη στην αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών όπως η Νευρική Βουλιμία και η Νευρική Ανορεξία. 

Διαθέτει πολυετή εμπειρία και έχει συνεργαστεί με Αθλητικούς συλλόγους και πολυεθνικές εταιρείες στην εκπαίδευση μαθητών στην υγιεινή διατροφή.

Είναι μέλος της ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και επιστημονική συνεργάτιδα του Diatrofi.gr στο οποίο αρθρογραφεί συχνά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της διατροφής που συνήθως συνοδεύουν τη Νευρική Βουλιμία και τη Νευρική Ανορεξία;

« Η Νευρική Ανορεξία χαρακτηρίζεται από άρνηση για τη διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και από φόβο για την απόκτηση βάρους. Τα άτομα παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και έχουν προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα, το φαγητό και την διατροφή τους. Συνεχίζουν να νιώθουν πείνα, αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για άτομα με ανορεξία είναι 600-800 θερμίδες αλλά υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ολικής αθρεψίας.

Η Νευρική Βουλιμία χαρακτηρίζεται από δύο φάσεις. Στην πρώτη, το άτομο παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας σε σύντομο χρόνο, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού. Στη δεύτερη, βιώνει αισθήματα ενοχών και δυσφορίας και ακολουθεί διάφορες καθαρτικές μεθόδους, όπως η εντατική γυμναστική, ο προκλητός εμετός και η χρήση διουρητικών και καθαρτικών. »

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με τη Νευρική Βουλιμία και τη Νευρική Ανορεξία, που επηρεάζουν τη διατροφή των ατόμων που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές;

« Νευρική Ανορεξία: Προφανής, γρήγορη και δραματική απώλεια βάρους, διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, αμηνόρροια, συχνή και επίπονη γυμναστική, κρύα άκρα/υποθερμία, κατάθλιψη, απομάκρυνση από φίλους και κοινωνικό περιβάλλον, διαταραχές ύπνου, προκλητοί εμετοί, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών.

Νευρική Βουλιμία: Επεισόδια υπερφαγίας με γρήγορη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, ακόμη και χωρίς αίσθημα πείνας, προκλητοί εμετοί, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, αίσθημα απώλεια ελέγχου, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, αφυδάτωση και κακή υγεία δέρματος, ενοχές, ντροπή, τύψεις μετά το επεισόδιο. »

Ποιες είναι οι διατροφικές συμβουλές που μπορούμε να προσφέρουμε σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν τη Νευρική Βουλιμία και τη Νευρική Ανορεξία;

«Νευρική Ανορεξία: Καταγραφή τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται στα κυρίως και ενδιάμεσα γεύματα, εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν στομαχικές διαταραχές λόγω πρόσληψης μεγάλης ποσότητας φαγητού, ποικιλία τροφίμων, κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου υγρών ημερησίως λόγω αφυδάτωσης από τους συχνούς εμετούς.

Νευρική Βουλιμία: Καταγραφή τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται στα κυρίως και ενδιάμεσα γεύματα, αποφυγή παρατεταμένης ασιτίας, αποφυγή ζάχαρης και χυμών εμπορίου καθώς ανοίγουν την όρεξη, αποφυγή στερητικών διαιτών.»

Πώς μπορεί η διατροφή να συμβάλει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής σωματικής και ψυχολογικής υγείας των ατόμων που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές;

Νευρική Ανορεξία: Η διατροφή σε συνδυασμό με άλλες γνωστικές συμπεριφορικές θεραπείες, συμβάλλει στην αποκατάσταση ενός φυσιολογικού βάρους μέσω της ανάπτυξης στρατηγικών συμπεριφορών. Ο διαιτολόγος προσφέρει καθοδήγηση για μια υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ειδικών σχημάτων διατροφής και τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Νευρικη Βουλιμία: Ο διαιτολόγος τροποποιεί τις αρνητικές σκέψεις και τις διαστρεβλωμένες αντιλήψεις που αφορούν τη διατροφή με την εφαρμογή ενός υγιούς διαιτολογίου.Με τη διατήρηση φυσιολογικής διατροφικής συμπεριφοράς θα επέλθει διατροφική αποκατάσταση, ισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης και έλεγχος των υπερφαγικών επεισοδίων.

Ποια είναι τα σημεία «κλειδιά», που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όταν διαμορφώνουμε ένα προσαρμοσμένο διατροφικό πλάνο για άτομα με Νευρική Βουλιμία ή Νευρική Ανορεξία;

«Νευρική Ανορεξία: Δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης, εστίαση στην επανεκπαίδευση του ασθενή όσον αφορά τη σύνθεση τροφίμων, τις ομάδες τροφίμων, τους σωστούς συνδυασμούς, τις επιπτώσεις του υποσιτισμού, τους κινδύνους από καθαρτικές συμπεριφορές, την απενοχοποίηση τροφίμων που μέχρι τώρα ήταν «απαγορευτικά», και τη διόρθωση διαστρεβλωμένων πεποιθήσεων σχετικά με την τροφή, τη μέτρηση θερμίδων ή την εμμονή στη ζύγιση.

Νευρική ΒουλιμίαΕνημέρωση για επιλογή ισορροπημένων γευμάτων που θα περιέχουν τροφές από όλες τις ομάδες, εκπαίδευση για την ανταπόκριση στα φυσιολογικά μηνύματα της πείνας, ενημέρωση σχετικά με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, το ενεργειακό ισοζύγιο, τις επιπτώσεις της ασιτίας, τις σωματικές επιπτώσεις των εκκαθαριστικών μεθόδων, και των διαστρεβλωμένων απόψεων για τη δίαιτα και τον έλεγχο του βάρους, βοήθεια του ασθενή ώστε να απενοχοποιήσει τα “απαγορευμένα τρόφιμα” και να βρει τρόπους επίλυσης καθημερινών προβλημάτων που έχουν σχέση με το φαγητό.»

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με διατροφικά ζητήματα που τυχόν σας απασχολούν, μπορείτε να ανατρέξετε στο nutriwellness.gr. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην «πλούσια» αρθρογραφία της ιστοσελίδας, είτε εναλλακτικά να κλείσετε ένα ραντεβού με την Κλινική Διατροφολόγο, Αναστασία Μαμάτσιου.

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59











Current show

Group Therapy

16:00 17:59