Σπιτικό ιλ φλοτάν
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 16/08/2021
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60+ λεπτά ) ( Μερίδες: 5-6 ) |
4 αυγά ( κρόκοι και ασπράδια ) 100 γραμ. ζάχαρη ( για την μαρέγκα ) 2-3 σταγόνες λεμονιού 250 ml γάλα 250 ml κρέμα γάλακτος 1 βανίλια 140 γραμ. ζάχαρη ( για την κρέμα ) 150 γραμ. ζάχαρη ( για την καραμέλα ) |
Εκτέλεση |
1) Χωρίζετε σε 2 μπολ τους κρόκους από τα ασπράδια. 2) Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα ασπράδια των αυγών με 2-3 σταγόνες λεμονιού. 3) Ξεκινάτε το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να προκύψει μία αφράτη μαρέγκα. 4) Μόλις προκύψει μία αφράτη μαρέγκα προσθέτετε σιγά-σιγά 100 γραμ. ζάχαρη ( σε 5 δόσεις των 20 γραμ. ). 5) Χτυπάτε συνεχώς. 6) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την βανίλια. 7) Βράζετε μέχρι τα υλικά να έρθουν στο σημείο βρασμού τους. ( Θα εμφανιστούν μικρές φουσκάλες ). 8) Μόλις τα υλικά σας έρθουν στο σημείο βρασμού τους και εμφανιστούν μικρές φουσκάλες κατεβάζετε το σκεύος από την φωτιά και ρίχνετε σιγά-σιγά τους κρόκους. 9) Ανακατεύετε πολύ γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά σας. 10) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας επιστρέφετε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. 11) Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μία αφράτη κρέμα. 12) Αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το σκεπάζετε πολύ καλά με μία μεμβράνη. 13) Αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και βάζετε την κρέμα στο ψυγείο. 14) Γεμίζετε μία κατσαρόλα με νερό και την βάζετε στην φωτιά. 15) Λίγο πριν τον βρασμό του ρίχνετε με ένα κουταλάκι την μαρέγκα, κομμένη σε κομματάκια. ( Η θερμοκρασία πρέπει να είναι πάντα σταθερή σε καυτό νερό όχι όμως να βράσει ). 16) Περιμένετε λίγα λεπτά να ζεματιστούν οι μαρέγκες σας και έπειτα τις γυρνάτε και τις βγάζετε. ( Οι υφές από τις μαρέγκες πρέπει να είναι ελαστικές άλλα και σφιχτές ). 17) Βγάζετε τις μαρέγκες από το νερό και στρώνετε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα. 18) Ακουμπάτε στο ταψί με την λαδόκολλα τις μαρέγκες. 19) Ετοιμάζετε την καραμέλα. |
Εκτέλεση ( για την καραμέλα ) |
1) Σε ένα τηγάνι επάνω σε χαμηλή φωτιά ρίχνετε τη ζάχαρη και ελάχιστες σταγόνες νερού. 2) Αφήνετε να δημιουργηθεί μία καραμέλα ανακατεύοντας συνεχώς ( το χρώμα που πρέπει να έχει η καραμέλα πρέπει να είναι καστανό ανοιχτό ). |
Εκτέλεση ( για το τελείωμα του γλυκού ) |
1) Βγάζετε την κρέμα από το ψυγείο. 2) Ρίχνετε την κρέμα σε ένα βαθύ πιρέξ ή ένα πλατύ ταψί. 3) Στρώνετε καλά την κρέμα σας με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ). 4) Μόλις στρώσετε την κρέμα σας παίρνετε τις μαρέγκες σας από την λαδόκολλα και τις τοποθετείτε πάνω στην κρέμα. 5) Με ένα κουτάλι περιχύνετε σαν κορδόνι την καραμέλα σας. 6) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας ( π.χ φράουλα, σοκολάτα κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με κερασάκια μαρασκίνο. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με φρούτα εποχής ή γλυκό του κουταλιού. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να φτιάξετε μία σαντιγί και να διακοσμήσετε το γλυκό σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς ( π.χ αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια κ.α.λ ). 6) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δεύτερα και να την περιχύσετε σαν κορδόνι στο γλυκό σας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τρούφα σοκολάτας ή με τριμμένη σοκολάτα. |
Καλή απόλαυση