Σπιτική τάρτα αμυγδάλου
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 02/02/2023
Υλικά ( Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα περίπου ) ( Βαθμοί ψησίματος: 190 ) ( Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά ) ( Μερίδες: 6-8 ) |
200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γραμ. αμυγδαλόψιχα, τριμμένη 120 γραμ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κύβους 2 κρόκοι αυγών 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη κρυσταλλική Φιλέ αμυγδάλου ( για το πασπάλισμα ) |
Εκτέλεση ( για την ζύμη ) |
1) Σε ένα μούλτι ή μπλέντερ ρίχνετε το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα, την ζάχαρη, το βούτυρο και 1 πρέζα αλάτι. 2) Ξεκινάτε το μούλτι ή μπλέντερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να προκύψει μία ζύμη σαν ψίχουλο. 3) Σε 2 μπολ σπάτε και χωρίζετε 2 αυγά ξεχωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια. 4) Μέσα στο μπολ με τους κρόκους ρίχνετε 2 κουτ. σουπ. κρύο νερό. 5) Ανακατεύετε καλά τους κρόκους με το νερό μέχρι να ενσωματωθεί το νερό με τους κρόκους. 6) Μόλις ενσωματωθεί το νερό με τους κρόκους ρίχνετε το μείγμα σας στο μούλτι ή μπλέντερ με την ζύμη. 7) Ξεκινάτε το μούλτι ή μπλέντερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά με την ζύμη. 8) Όταν ενσωματωθούν τα αυγά με την ζύμη σταματάτε το μούλτι ή μπλέντερ και αφαιρείτε την ζύμη από αυτό. 9) Στρώνετε σε έναν πάγκο εργασίας μία λαδόκολλα. 10) Επάνω στην λαδόκολλα ακουμπάτε την ζύμη. 11) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε την ζύμη σε στρογγυλό σχήμα. 12) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και τοποθετείτε την ζύμη σας. 13) Αφήνετε την ζύμη στο ψυγείο για 15 λεπτά. 14) Στην διάρκεια που είναι η ζύμη στο ψυγείο ανοίγετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. 15) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί ή ταρτιέρα με αποσπώμενο στεφάνι διαμέτρου και βάθος 3 εκ. στην μεσαία σχάρα να ζεσταθεί πριν βάλετε την τάρτα. 16) Στην διάρκεια που ζεσταίνετε το ταψί ή ταρτιέρα και περάσουν τα 15 λεπτά από την ώρα που βάλετε την ζύμη στο ψυγείο ανοίγετε την πόρτα του και αφαιρείτε το ζυμάρι ακουμπώντας το σε έναν πάγκο εργασίας. 17) Όταν ζεσταθεί το ταψί ή ταρτιέρα το βγάζετε από τον φούρνο και το ακουμπάτε σε έναν πάγκο εργασίας. 18) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε την ζυμάρι σας σε ένα στρογγυλό φύλλο. 19) Τοποθετείτε το ζυμάρι που ανοίξατε μέσα στην ταρτιέρα ή ταψί. 20) Με τα χέρια σας απλώνετε καλά το ζυμάρι σε όλο το μήκος και φάρδος του ταψιού. 21) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάτε το ζυμάρι. 22) Πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου. 23) Κόβετε μία λαδόκολλα στο μέγεθος του ταψιού και σκεπάζετε την τάρτα σας. 24) Επάνω στην λαδόκολλα με το ζυμάρι τοποθετείτε φασόλια ή όσπρια. 25) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και τοποθετείτε το ταψί ή ταρτιέρα σε αυτό. 26) Αφήνετε την τάρτα μέσα στο ψυγείο για 20 λεπτά. 27) Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και βγάζετε το ταψί με την ζύμη για την τάρτα. 28) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με την ζύμη. 29) Αφήνετε την ζύμη να ψηθεί για 20 λεπτά. 30) Όταν περάσουν τα 20 λεπτά ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αφαιρείτε την λαδόκολλα με τα φασόλια ή τα όσπρια. 31) Κλείνετε ξανά την πόρτα του φούρνου και ψήνετε την τάρτα για άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να ψηθεί ,να ροδίσει και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 32) Μόλις περάσουν τα 5-10 λεπτά ψηθεί, ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η τάρτα ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και αφαιρείτε το ταψί. 33) Αφήνετε την τάρτα σας να κρυώσει. 34) Όταν κρυώσει η τάρτα με την βοήθεια ενός μαχαιριού την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε την τάρτα με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική ή καστανή. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε την τάρτα με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την τάρτα σας με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε την τάρτα με γλυκό του κουταλιού. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την τάρτα με τριμμένο Ινδοκάρυδο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε την τάρτα με φρούτα εποχής. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε την τάρτα με σαντιγί. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να αλείψετε την τάρτα σας με λιωμένη μαρμελάδα της αρεσκείας σας. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε γλάσο σοκολάτας και να το αλείψετε επάνω στην τάρτα. 10) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε την τάρτα με μία μπάλα παγωτού. 11) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε φρουί γλασέ. 12) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε τριμμένους ξηρούς καρπούς. 13) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε γραμμές σοκολάτας με λιωμένη σοκολάτα. 14) Μπορείτε εάν θέλετε να αλείψετε την τάρτα με μία μους σοκολάτας. 15) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα. 16) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με κερασάκια μαρασκίνο. |
Καλή απόλαυση