Σπιτικοί γίγαντες με γαρίδες
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 04/05/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 2 ώρες + 50 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 8 ώρες ) ( Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά ) ( Μερίδες: 6-8 ) |
350 γραμ. γίγαντες ( μουλιασμένη στο νερό από βραδύς ) 90 ml ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια ελαφρά λιωμένα με το πιρούνι 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος 1 κλωναράκι φασκόμηλο φρέσκο ή 1 κουτ. σουπ. φασκόμηλο ξερό 600 γραμ . γαρίδες καθαρισμένες από το κέλυφος, τα << εντεράκια >> και το κεφάλι τους 60 ml ούζο Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά ή σε μία χύτρα ρίχνετε 1.3 λίτρα νερό και το φασκόμηλο. 2) Μέσα στην κατσαρόλα ή σε μία χύτρα με 1.3 λίτρα νερό, ρίχνετε τους γίγαντες. 3) Σκεπάζετε την κατσαρόλα σας με ένα καπάκι ή κλείνετε την χύτρα σας με το καπάκι της. 4) Αφήνετε τους γίγαντες σας επάνω στην φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά για περίπου 1 ώρα μπορεί και λιγότερο. 5) Όταν περάσει η 1 ώρα και μαλακώσουν οι γίγαντες αποσύρετε την κατσαρόλα ή χύτρα από την φωτιά. 6) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι σας. 7) Βάζετε το κρεμμύδι σας σε ένα μπολ. 8) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το φρέσκο κρεμμυδάκι σας. 9) Βάζετε το φρέσκο κρεμμυδάκι σας στο μπολ με το ξερό κρεμμύδι. 10) Πλένετε τον μάραθο σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 11) Ψιλοκόβετε τον μάραθο με ένα μαχαίρι. 12) Τοποθετείτε τον ψιλοκομμένο μάραθο μέσα σε ένα μικρό μπολ. 13) Πλένετε και καθαρίζετε τις γαρίδες σας από τα κελύφη τους. 14) Τοποθετείτε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά. 15) Μέσα στο τηγάνι ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. 16) Σοτάρετε τα υλικά σας ώσπου να μαλακώσει καλά τα κρεμμύδια για περίπου 7-8 λεπτά. 17) Όταν περάσουν τα 7-8 λεπτά προσθέτετε την ντομάτα και ένα φλιτζ. τσαγ. νερό. 18) Αφήνετε τα υλικά να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά. 19) Στην διάρκεια που μαγειρεύετε τα υλικά ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 20) Τοποθετείτε ένα σουρωτήρι μέσα σε μία λεκάνη μέσα στον νεροχύτη και ρίχνετε τα βρασμένα φασόλια. 21) Στραγγίζετε τα φασόλια και κρατάτε τον ζωμό τους. 22) Σε μία γάστρα ή 1 μέτριο ταψί ρίχνετε τα στραγγισμένα φασόλια. 23) Συνεχίζετε ρίχνοντας μέσα στην γάστρα ή στο ταψί με τα φασόλια το υπόλοιπο λάδι και τα λιωμένα ντοματάκια. 24) Ανακατεύετε τα υλικά απαλά με μία ξύλινη κουτάλα. 25) Συνεχίζετε προσθέτοντας όσο ζωμό χρειαστεί από τα βρασμένα φασόλια για να καλύψετε καλά το ταψί ή την γάστρα. 26) Σκεπάζετε το ταψί ή την γάστρα με το καπάκι τους ή με ένα αλουμινόχαρτο. 27) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε την γάστρα ή το ταψί μέσα σε αυτόν. 28) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα φασόλια σας για περίπου 1 ώρα. 29) Μόλις περάσει η 1 ώρα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και βγάζετε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο. 30) Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον μάραθο. 31) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. 32) Όταν περάσουν τα 20 λεπτά ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε μέσα στο ταψί επάνω από τους γίγαντες τις καθαρισμένες γαρίδες. 33) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τα υλικά για άλλα 10 λεπτά μέχρι οι γίγαντες να πάρουν ένα ξεροψημένο χρώμα από επάνω. 34) Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά και πάρουν ή γίγαντες ένα ξεροψημένο χρώμα, ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί. 35) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. 36) Διακοσμείτε με φυλλαράκια μαϊντανού. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τους γίγαντες με φασόλια μέτρια. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα ή καυτερή πιπεριά και να το κάνετε πικάντικο. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το φαγητό με μία σαλάτα. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τις γαρίδες με καραβίδες. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά αραιωμένη με νερό για να κάνετε το φαγητό πιο κοκκινιστό. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο φαγητό μία πιπεριά για να του δώσετε περισσότερη γεύση. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καρότα ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε 2-3 κλωναράκια σέλινο. |
Καλή απόλαυση