Sollen wir in die Schweiz gehen?

Written by on 20/10/2020

 Πρωτεύουσα της είναι η Βέρνη , ενώ η μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη. Άλλα σημαντικά αστικά κέντρα είναι η Βασιλεία, η Γενεύη, η Λοζάνη και το Βίντερτουρ. Νόμισμα της χώρας είναι το Φράγκο. Έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανεπτυγμένο εμπόριο, βιομηχανία και τουρισμό. Συνορεύει δυτικά με την Γαλλία, νότια με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με την Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λιχτενστάιν. Αποτελεί περίκλειστο κράτος, καθώς δεν βρέχεται σε κανένα σημείο της από Θάλασσα. Σας ήρθε στο μυαλό; Μα φυσικά, πρόκειται για την περίφημη Ελβετία! Το συγκρότημα των Άλπειων καταλαμβάνει περίπου 3/5 της συνολικής έκτασης της χώρας. Εντυπωσιακό ε; Για αυτό , άλλωστε , η βιομηχανία είναι πολύ περισσότερο ανεπτυγμένη και είναι ο κυριότερος εξαγωγικός τομέας της οικονομίας της. Έχει αναπτύξει τόσο τη βαριά βιομηχανία (μεταλλουργία, κατασκευή μηχανών), όσο και την ελαφριά βιομηχανία, όπως η βιομηχανία χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, ρολογιών, υφαντουργία, σοκολάτας και η βιομηχανία επεξεργασίας γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Η Ελβετία είναι γενικά μια χώρα με υψηλό βιοτικό αλλά και πνευματικό επίπεδο, και η οικονομική της ανάπτυξη στηρίζεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στο υψηλό πνευματικό και επιστημονικό επίπεδο της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί , ότι στα γάλλο-ελβετικά Σύνορα και κοντά στην Γενεύη εδρεύει το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας .Το ήξερες ότι είναι διαιρεμένη σε 26 καντόνια και ημικαντόνια (τα είκοσι έξι καντόνια της Ελβετίας είναι οι διοικητικές υποδιαιρέσεις της Ελβετικής Συνομοσπονδίας);Η φυσική ομορφιά, το υγιεινό της κλίμα, ή ήσυχη ζωή της Ελβετίας προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες στα διάφορα τουριστικά θέρετρα που είτε βρίσκονται στις πλαγιές των Άλπειων, είτε στις όχθες των γραφικών της λιμνών. Πάρε , λοιπόν μια γεύση από τους 10 πιο must προορισμούς του Ευρωπαϊκού αυτού στολιδιού και στο επόμενο ταξίδι σου , βάλε πλώρη ….για Ελβετία !

1. Ζυρίχη

Η Ζυρίχη είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Ελβετία και πρωτεύουσα του καντονίου της Ζυρίχης. Ο πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής φτάνει τα 1,68 εκατομμύρια. Η πόλη είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας .To όνομα της πόλης (Zürich) προέρχεται πιθανόν από την κελτική λέξη Turus, υπόθεση που στηρίζεται στην ανακάλυψη ενός τάφου του 2ου αιώνα, πάνω στον οποίο αναγράφεται το λατινικό όνομα Turicum.Η Ζυρίχη εκτείνεται γύρω από το βόρειο άκρο της ομώνυμης λίμνης και τις όχθες του ποταμού Λίματ. Το ιστορικό κέντρο, η παλιά πόλη, βρίσκεται λίγο βορειότερα από το σημείο που ο ποταμός εκβάλλει στη λίμνη. Η ιστορία της Ζυρίχης ξεκινά από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη αναπτύχθηκε κυρίως  το Μεσαίωνα. Ήδη από το 19ο αιώνα αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Ελβετίας. Στην μαγευτική αυτή πόλη, μπορεί να θαυμάσει κανείς το Εθνικό Μουσείο της Ελβετίας που στεγάζεται σε κτίριο που φέρει την υπογραφή του Gustav Gull, το μουσείο μοντέρνας τέχνης Kunsthaus, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου με το μεγαλύτερο ρολόι της Ευρώπης και η μεγαλύτερη εκκλησία της Ευρώπης Wasserkircher! Είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε το μουσείο Johann Jacob (γνωστό σε όλους το όνομα από το brand) όπου παρουσιάζεται η ιστορία του καφέ! Για τους ποδοσφαιρόφιλους της παρέας , στη Ζυρίχη βρίσκεται η έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA).Σημείωση: στη Ζυρίχη διοργανώνεται κάθε Αύγουστο το φεστιβάλ dance μουσικής Street Parade.

2. Λουκέρνη

Η Λουκέρνη , είναι πόλη στην κεντρική Ελβετία και είναι πρωτεύουσα του καντονίου της Λουκέρνης. Η Λουκέρνη είναι το κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο της Κεντρικής Ελβετίας. Στον τομέα της εκπαίδευσης, είναι, μεταξύ άλλων, η έδρα του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης, η παιδαγωγική σχολή και η Ανώτατη Σχολή της κεντρικής Ελβετίας. Η Λουκέρνη είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός στην Ελβετία, αφ ‘ενός λόγω της θέσης του στη λίμνη και κοντά στις Άλπεις και από την άλλη πλευρά, χάρη στα αξιοθέατα της, όπως η Γέφυρα Κάπελ, το Ελβετικό Μουσείο Μεταφορών και το περίφημο Καρναβάλι της Λουκέρνης. Η δημόσια συγκοινωνία στην πόλη καλύπτεται από συνδεδεμένα δίκτυα τρόλεϊ, λεωφορείων, τρένων καθώς και πλοίων για την κίνηση στη λίμνη. Υπάρχουν πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες σε όλη την Λουκέρνη. Η πιο επιτυχημένη όμως είναι η ΦΚ Λουκέρνη που παίζει στο πρωτάθλημα της Ελβετίας (Swiss Super League). Στην όχθη της ειδυλλιακής λίμνης – όπου ο μύθος θέλει τον Γουλιέλμο Τέλλο να σημάδεψε το μήλο στο κεφάλι του γιού του – η Λουκέρνη είναι ένας πολύ ρομαντικός προορισμός. Εξαιτίας του Συνεδριακού και Πολιτιστικού κέντρου ΚΚL Luzern , φιλοξενούνται πολλά φεστιβάλ κλασικής μουσικής , jazz και blues . Κύριο αξιοθέατο της πόλης είναι η πολυφωτογραφημένη γέφυρα Kapellbrücke με τα κρεμαστά πολύχρωμα λουλούδια.

Υ.Γ :Ανεβείτε στο τρενάκι που κάνει τον γύρο της πόλης και προσφέρει ξενάγηση σε πολλές γλώσσες. Η περιήγηση διαρκεί 45 λεπτά.

3. Titlis

Το Titlis είναι ένα βουνό των Άλπειων Uri, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των καντονιών του Obwalden και της Βέρνης. Στα 3.238 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι η υψηλότερη κορυφή της σειράς βόρεια του Susten Pass, μεταξύ του Bernese Oberland και της Κεντρικής Ελβετίας. Φημισμένο βουνό που περιλαμβάνει το πρώτο τελεφερίκ στον κόσμο, περιοχή για σκι, κρεμαστή γέφυρα και σπήλαια παγετώνων. Μόνο από την περιγραφή σε δελεάζει… να το δοκιμάσεις. Αν αγαπάς το χιόνι , τα ύψη και την περιπέτεια , σίγουρα αυτό θα είναι το ιδανικό μέρος για σένα!!

4. Σανκτ Γκάλεν

Το Σανκτ Γκάλεν είναι πρωτεύουσα του καντονίου του Σανκτ Γκάλεν, στην Ελβετία. Προέρχεται από το ερημητήριο του Αγίου Γάλλου (Άγιος Γκαλ), του 7ου μ.Χ. αιώνα. Το Σανκτ Γκάλεν στο τέλος του 2012 είχε 74.101 κατοίκους και ήταν η 7η μεγαλύτερη πόλη στη χώρα. Είναι χτισμένο σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 675 μέτρων. Η πόλη έχει καλές μεταφορικές συνδέσεις με την υπόλοιπη χώρα και τη γειτονική Γερμανία και Αυστρία. Η ΦΚ Ζανκτ Γκάλεν, η παλαιότερη εν ζωή ελβετική ομάδα, έχει την έδρα της στη πόλη. Το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης είναι το Αββαείο του Σανκτ Γκάλεν, το οποίο αποτελεί από το 1983 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η φημισμένη του βιβλιοθήκη έχει βιβλία που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα. Περιπλανηθείτε στην Παλιά Πόλη του St Gallen με τα δρομάκια, τα εστιατόρια και τα καφέ.

5. Βασιλεία

Η Βασιλεία είναι μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας . Βρίσκεται σε τριεθνές σημείο στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι επίσης η πρωτεύουσα του ημι-καντονιού Μπάζελ-Στατ (Βασιλεία-Πόλη).Η Βασιλεία βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελβετία και διατρέχεται από τον ποταμό Ρήνο. Η Βασιλεία διαθέτει λιμάνι στο Ρήνο που επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων από το λιμάνι του Ρότερνταμ και τη Βόρεια Θάλασσα. Είναι επίσης σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος. Διαθέτει σταθμούς για το ελβετικό, το γερμανικό και γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Καταπράσινα πάρκα και βαρκάδα στο ποτάμι. Στον πύργο του St. Martin, η ματιά θα φτάσει μέχρι τον Μέλανα Δρυμό! Το πολιτιστικό ίδρυμα Fondation Beyeler που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο που φέρει την υπογραφή του αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Renzo Piano, συνιστά in-αξιοθέατο της πόλης. Διαθέτει , επίσης  , το Puppenhausmuseum, ένα μουσείο με κουκλόσπιτα, μινιατούρες, αρκουδάκια αλλά και διάφορα παιχνίδια. Μην χάσετε  το καρναβάλι Basel’s Fasnacht, κάπου ανάμεσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, που  είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα της Ευρώπης!

6. Κάστρο του Σιγιόν

Το κάστρο του Σιγιόν βρίσκεται στις ακτές της λίμνης Λεμάν, στο Βεϊτό (πόλη βρισκόμενη ανάμεσα στο Βιλνέβ και το Μοντρέ) της Ελβετίας. Μακρόστενου σχήματος, το κάστρο έχει 110 μέτρα μήκος και 50 μέτρα πλάτος, με τον πύργο του να βρίσκεται σε ύψος 25 μέτρων πάνω από το έδαφος. Αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Διαδοχικά υπό την κατοχή του Οίκου της Σαβοΐας και στην συνέχεια της Βέρνης από το 1536 μέχρι και το 1798, ανήκει πλέον στο Καντόνι του Βω (Canton de Vaud) και έχει κατηγοριοποιηθεί ως ιστορικό μνημείο.Το κάστρο του Σιγιόν είναι χτισμένο πάνω σε έναν μακρόστενο βράχο από ασβεστόλιθο που προχωρά μέσα στη λίμνη Λεμάν ανάμεσα στο Μοντρέ και το Βιλνέβ με από τη μια πλευρά μια απότομη πλαγιά και από την άλλη το απύθμενο βάθος της λίμνης. Η τοποθεσία είναι ιδανική : αποκλείει το πέρασμα ανάμεσα στην Ριβιέρα του Βω (πέρασμα στον Βορρά προς την Γερμανία και την Γαλλία) και την κοιλάδα του Ρον που επιτρέπει την ταχεία πρόσβαση στην Ιταλία. Επιπλέον, επιπλέον η τοποθεσία προσφέρει εξαιρετική θέα προς τις ακτές της Σαβοΐας που βρίσκονται από την άλλη μεριά της λίμνης.Από τα τέλη του 18ου αιώνα, το κάστρο προσελκύει ρομαντικούς συγγραφές. Από τον Ζαν-Ζακ Ρουσό στον Βικτόρ Ουγκό, περνώντας από τους Αλέξανδρο Δουμά, Γκυστάβ Φλωμπέρ και Λόρδο Βύρωνα, το κάστρο εμπνέει ποιητές από όλο τον κόσμο.

Το 1900, ο αρχιτέκτονας Αλμπέρ Ναέφ συνεχίζει τα έργα αναπαλαίωσης για να καταλήξει στην σημερινή εικόνα του μνημείου. Φτιάχνει ξανά το εσωτερικό του και τις ταπετσαρίες ορισμένων δωματίων όπως η μεγάλη αίθουσα του βαΐλου, γνωστή και ως « grande cuisine bernoise » (μεγάλη κουζίνα της Βέρνης).Το 1939, το κάστρο υποδέχεται ήδη περισσότερους από 100.000 επισκέπτες. Η κοντινή απόσταση από την πόλη του Μοντρέ δεν είναι ξένη με αυτή την προσέλευση. Ήδη το μνημείο δέχεται περισσότερους από 300.000 επισκέπτες ανά έτος. Χάρη στις αναπαλαιώσεις, το κάστρο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και βοηθά σημαντικά στην κατανόηση και την γνωριμία με την φεουδαρχική αρχιτεκτονική. Μετά από μια επίσκεψη στο Κάστρο και εμπνεόμενος από την ιστορία του Φρανσουά Μπολιβάρ, ο Λόρδος Βύρωνας έγραψε ένα ποίημα πάνω στον Φυλακισμένος του Σιγιόν το 1816.

7. Rhine Falls

Πρόκειται για ένα θέαμα που σου κόβει την ανάσα! Ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ευρώπης και επιπλέον, ένας από τους πιο ορμητικούς. Οι καταρράκτες του ποταμού Ρήνου σχηματίστηκαν πριν περίπου 17.000 χρόνια , την εποχή των παγετώνων . Απέχουν 4 χιλιόμετρα από την κοντινότερη πόλη και είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον επισκέπτη . Το ύψος των καταρρακτών φτάνει τα 23 μ. , όχι ιδιαίτερα μεγάλο , αλλά διαθέτει 150 μ. πλάτος , κάτι που καθιστά το θέαμα αυτό , ακόμα πιο μοναδικό! Το καλοκαίρι παρέχονται βάρκες , οι οποίες σε πηγαίνουν μέχρι τους μεγάλους βράχους  και έχεις την δυνατότητα να δεις καλύτερα τον καταρράκτη.

8. Γενεύη

Η Γενεύη είναι πόλη στην Ελβετία και πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού. Είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ελβετία (μετά από τη Ζυρίχη). Η πόλη βρίσκεται στις δυτικές όχθες της λίμνης της Γενεύης. Η πρώτη ιστορική αναφορά για την ύπαρξη της πόλης την περιγράφει σαν έναν συνοριακό οικισμό που κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους ο 121 π.Χ. Στην πόλη εδρεύουν πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η οικονομία της Γενεύης είναι προσανατολισμένη στις υπηρεσίες. Η πόλη έχει σημαντικές παραδοσιακές τράπεζες και αποτελεί επίσης σημαντικό κέντρο του εμπορίου προϊόντων. Στην πόλη της Γενεύης μια από τις ιστορικότερες και πιο ένδοξες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ελβετίας, η Σερβέτ Γενεύης. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1890 και πήρε το όνομά της από μια ομώνυμη συνοικία που βρίσκεται στην δεξιά όχθη του ποταμού Ρον. Θεωρείται παγκοσμίως η τρίτη κατά σειρά πόλη με τον υψηλότερο δείκτη βιοτικού επιπέδου και επιπλέον της έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός “Πρωτεύουσα της Ειρήνης” λόγω των ειρηνευτικών συνθηκών που υπογράφηκαν σε αυτή καθώς και άλλων πιο εξειδικευμένων συμβάσεων όπως για παράδειγμα του πλαισίου αντιμετώπισης των αιχμαλώτων πολέμου. το κλίμα της Γενεύης είναι εύκρατο κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχουν χιονοπτώσεις και παγετός, το καλοκαίρι όμως υπάρχουν αρκετές ζεστές μέρες ώστε οι κάτοικοι μπορούν ευχάριστα να κολυμπήσουν στη λίμνη. Με κομψά καταστήματα, ήσυχα πάρκα, καλά εστιατόρια -όσο περνάει ο καιρός, η Γενεύη μετατρέπεται σε γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας- και περισσότερα από τριάντα μουσεία, αυτή η μικρή πόλη θα σας συναρπάσει!

9. Στάδιο Γενεύης

Όσοι αγαπάτε το ποδόσφαιρο, τότε σίγουρα γνωρίζετε ότι τη Γενεύη είναι η έδρα μιας από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ελβετία. Εδώ λοιπόν εδρεύει η Servette FC που ιδρύθηκε το 1890 και αγωνίζεται στο στάδιο της Γενεύης. Το όνομά της προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή που βρίσκεται δεξιά του ποταμού Ροδανού. Η Servette FC έχει κατακτήσει 17 φορές το πρωτάθλημα της χώρας, 7 φορές στέφθηκε κυπελλούχος και ήταν η ομάδα που κατέκτησε την πρώτη παγκόσμια διοργάνωση συλλόγων το 1908 . Η οικονομική κακοδιαχείριση όμως την οδήγησε σε δυσχέρεια και δυστυχώς στις 4 Φεβρουαρίου του 2005 κήρυξε πτώχευση κάτι που την ανάγκασε να υποχωρήσει δύο κατηγορίες. Σήμερα αγωνίζεται στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία του ελβετικού πρωταθλήματος και κάνει προσπάθεια για την επάνοδο.

10 . Βέρνη

Η Βέρνη είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας και η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της (μετά τις Ζυρίχη, Γενεύη και Βασιλεία). Είναι επίσης πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού. Βρίσκεται στην κεντρική Ελβετία. Διατρέχεται από τον ποταμό Άαρ, παραπόταμο του Ρήνου. Αρχικά χτίστηκε σε ένα λόφο που περικλείεται από τον ποταμό, ήδη όμως από τον 19ο αιώνα επεκτάθηκε και στην απέναντι όχθη. Η Βέρνη ιδρύθηκε το 1191 από το Δούκα Μπέρτολτ τον 5ο των Zähringen. Σύμφωνα με την παράδοση ονόμασε την πόλη Βέρνη από μια αρκούδα που σκότωσε στην περιοχή. Διάσημοι κάτοικοι της Βέρνης είναι ο Άλμπρεχτ φον Χάλλερ (Albrecht von Haller), ο ποιητής Άλμπερτ Μπίτσιους (Albert Bitzius), οι ζωγράφοι Φέρντιναντ Χόντλερ (Ferdinand Hodler) και Πάουλ Κλέε. Ο γεννημένος στη Γερμανία Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας όταν δούλευε ως υπάλληλος στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Βέρνης. Η επίσημη γλώσσα είναι τα Γερμανικά. Στον προφορικό λόγο χρησιμοποιείται μια τοπική διάλεκτος (Γερμανικά της Βέρνης), ελαφρά παραλλαγή των Ελβετικών γερμανικών (η εκδοχή των γερμανικών που μιλιούνται στην Ελβετία).Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα της Βέρνης είναι η Γιανγκ Μπόις Βέρνης.

Το ιστορικό κέντρο της είναι ένα σπάνιο δείγμα αυτούσιας διατηρούμενης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και για το λόγο αυτό έχει ανακηρυχθεί ολόκληρο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης, ο μεγαλύτερος όλης της Ελβετίας. Ο τρούλος είναι 100 μέτρα ύψος και ανεβαίνοντας τα 344 σκαλιά θα απολαύσετε μοναδική θέα! Στην πρόσοψη του υπάρχει αναπαράσταση της Αποκάλυψης. Υπάρχουν περισσότερα από 100 σιντριβάνια στην πόλη, από τον 16ο αιώνα, δείγμα του πλούτου που υπήρχε από τα παλιά χρόνια στην Βέρνη. Αγαπημένο σημείο της πόλης, η πλατεία κοινοβουλίου με υπαίθρια αγορά δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό που την κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι τα 26 σιντριβάνια, ένα για κάθε καντόνι. Ο Ποταμός Aare ,με έκταση 288 χλμ. ,  είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας. Διασχίζει την πόλη σε 3 διαφορετικά σημεία και της προσδίδει ιδιαίτερη ομορφιά. Το καλοκαίρι πολλοί κάνουν μπάνιο στα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά του, ενώ διοργανώνονται και σπορ όπως ράφτινγκ.

Αριάδνη Εμμανουηλίδου


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

ArtistNow On Air

Rock It Or Leave It

00:00 02:00


Now On Air

Rock It Or Leave It

00:00 02:00