image_print

Το Partsisans 1941 είναι το καινούργιο παιχνίδι που παρουσιάζει η εξαιρετική Γερμανική indie εταιρία Daedalic αυτή την φορά όχι ως developer ας ως publisher. Ένα εξαιρετικό φρέσκο strategy που δεν ήρθε για να ταράξει τα νερά αλλά να κάνει αυτό το απλό που όλοι έχουμε σκεφτεί, να πάρει τα καλά από άλλους τίτλους του είδους (και όχι μόνο) και να τα κάνει ένα. Τώρα αν τα καταφέρνει μένει να το διαπιστώσουμε παρακάτω.

Η Ιστορία του παιχνιδιού όπως λέει και ο τίτλος λαμβάνει χώρα το 1941 εν μέσο 2ου παγκοσμίου πολέμου, όπου αναλαμβάνεται μια μικρή ομάδα ανταρτών της Αντίστασης. Θα κλειδώνεται να κάνετε σαμποτάζ, δολιοφθορές κλπ. Τετριμμένο και χιλιοστή ειπωμένο θέμα, παρ’ όλα αυτά το Partisans το κάνει πολύ όμορφα και με ενδιαφέρων με τον δικό του τρόπο. Μην περιμένετε κάποια εις βάθος ιστορία, όμως ο τρόπος απεικόνισης, ο ήχος και οι λεπτομέρειες το κάνουν αν όχι ξεχωριστό σίγουρα ενδιαφέρων.

Το Gameplay του παιχνιδιού δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα του είδους είναι κλασσικό point and click strategy, όμως έχει πάρει πολλά θετικά όπως προανέφερα και τα έχει χρησιμοποιήσει με έξυπνο και ωραίο τρόπο. Το παιχνίδι ξεκινάει με εσάς να χειρίζεσαι έναν αξιωματούχο της αντίστασης ο οποίος πηγαίνει για εκτέλεση. Μέσω του tutorial καταφέρνετε να δραπεσευτε και να βρείτε έπειτα τους πρώτους συντρόφους σας. Κάθε χαρακτήρας είναι μοναδικός, με το δικό του skill tree, τα δικά του συν και πλην. Μπορείτε να τους εξελίσσεται όπως αρμόζει στο δικό σας playstyle, πιο stealth, πιο destruction, non lethal κλπ. Επίσης το παιχνίδι έχει ένα camp-base που σταδιακά το αναβαθμίζεται και παίρνεται αποφάσεις, όπου κατά κάποιο τρόπο αλλάζουν την σειρά τον αποστόλων. Στο camp χτίζεται αναβαθμίζεται και εξελίσσεται η ιστορία. Έχουμε λοιπόν rpg στοιχεία ανάπτυξης χαρακτήρων, base builling, ένα α λα commandos stealth strategy παιχνίδι. Α και μην ξεχάσω υπάρχει και το πάντα απολαυστικό και πολύ χρήσιμο slow mode. Η δυσκολία είναι ικανοποιητική χωρίς να φτάνει στα σημεία σαδισμού αντίστοιχων stealth commando based games, αλλά χωρίς να είναι περίπατος.

Τέλος τα γραφικά και ο ήχος είναι εκπληκτικά. Μπορεί να μην είναι cutting edge technology όμως η Unreal Engine κάνει πολύ καλά την δουλειά της. Το καλύτερο είναι η αισθητική του παιχνιδιού όπου θυμίζει hand drawn, με υπέροχους εξωτερικούς χώρους, πυκνά δάση, γραφικά χωριουδάκι κλπ. Μην περιμένετε λοιπόν ένα βαρύ σε κλίμα 2ου παγκοσμίου πολέμου αλλά πιο πολύ μια οπτική πανδαισία, χωρίς αυτό να στερεί από το άγριο του πολέμου. Ίσα ίσα οι διάλογοι με διάφορους χωρικούς, τα υποταγμένο χωριά κλπ έρχονται σε αντιδιαστολή με το πανέμορφο περιβάλλον και αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ζόφο χωρίς να κουράζει.

Ο ήχος είναι επίσης καταπληκτικός με εξαιρετικό voice act (χωρίς να ξέρω Ρώσικα, γιατί Ρώσικα μιλάνε). Λειτουργικός όπως πρέπει για την θέση τον αντιπάλων και τις κινήσεις, γεμάτος στους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις. Η μουσική συνοδεύει όμορφα και μελαγχολικά όπου χρειάζεται μακριά από επικούς και σκοτεινούς τόνους όπως αρμόζει άλλωστε στο κλίμα του παιχνιδιού.

Για να συνοψίσω το Partisans 1941 είναι ένας indie stealth stategy τίτλος που κατ’ εμε είναι το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ως γνήσιος απόγονός του Θρυλικού Commandos. Δεν ανακαλύπτει την πυρίτιδα, δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, όμως αυτό που κάνει (πέραν κάποιον ελάχιστον ανόητων bugs τίποτα που χαλάει την αίσθηση η το gameplay ) το κάνει πολύ καλά και σίγουρα αξίζει να του ρίξετε μια ματιά. Η πολύ καλή τιμή του επίσης βοηθάει. Για άλλη μια φορά η Daedalic βγήκε ασπροπρόσωπη.

Α. Άγγελος Καρανικόλας

image_print
Tagged as

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59