Φέτος είναι μία ιδιαίτερη χρονιά μιας και στις 31 Οκτωβρίου , την ημέρα του Halloween θα έχουμε πανσέληνο. Δεν θα είναι μια απλή πανσέληνος όμως , θα είναι μία Blue Moon μιας και είναι η δεύτερη πανσέληνος μέσα στον ίδιο μήνα. Αυτό καθιστά στην φετινή χρονιά αυτή τη μέρα αρκετά μυστικιστική και μαγευτική. Ποια είναι όμως η σχέση αυτής της γιορτής με την Ελλάδα και τους νέους Έλληνες;

Η γιορτή αυτή δεν είναι κάτι διαδεδομένο στον ίδιο βαθμό όπως σε άλλες χώρες. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι Αμερικανικής προέλευσης αλλά θα έκανε λάθος.

Lights with a Fright!. Spooky lighting and scary automations… | by LIFX |  LIFX

“ Η λέξη Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.”

Ακόμα σύμφωνα με αυτό το θρησκευτικό έθιμο όσοι άνθρωποι πέθαναν σε εκείνο το έτος εκείνη την ημέρα ψάχνουν μία “φωλιά” για να κερδίσουν την αθανασία.

Halloween: Η στρατηγική πίσω από τον φόβο

Είναι μία γιορτή η οποία έχει καθολικό χαρακτήρα και στην χώρα μας έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια. Μία δεύτερη αποκριά. Θα μπορούσε κανείς να πει πως έχουμε επηρεαστεί από ξένες κουλτούρες ωστόσο πιστεύω πως είναι μία καλή ευκαιρία οι νέοι να ξεσκάσουν και να γελάσουν με διάφορες στολές και διασκέδαση.

Διαβάστε ακόμη:  Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Μπορεί σαν χώρα να μην έχουμε υιοθετήσει το έθιμο ως έχει, κολοκύθες και ξεφάντωμα μικρών παιδιών για trick or treat , ωστόσο πολλά είναι τα μαγαζιά που εκμεταλλεύονται αυτή την γιορτή ως μία αφορμή για πάρτι. Ενώ η παράδοση της κολοκύθας προέρχεται από έναν Ιρλανδικό μύθο και ότι είναι ιρλανδικό έχει μία διαφορετική χάρη.

Spooky Grunge Happy Halloween Background - Download Free Vectors, Clipart  Graphics & Vector Art

Είναι καλό να μας αρέσει μία τέτοιου είδους γιορτή όμως ας μην ξεχνάμε πως αυτή η ημέρα θεωρείται πως το λογικό και το άτοπο βρίσκονται πολύ κοντά, στα όρια ενός φάσματος. Ενώ σύμφωνα με τον ιρλανδικό μύθο κακά πνεύματα καραδοκούν για να βρουν μία θέση στον κόσμο μας…

Για αυτό ντυθείτε όσο πιο τρομακτικά μπορείτε και προστατέψτε τον χώρο σας από μικρούς, μεγάλους , ζωντανούς αλλά και νεκρούς….

Πηγή

Μπούτης Ηλίας