Ba mhaith liom caife, le do thoil!

Written by on 23/10/2020

image_print

Οι περισσότεροι την αποκαλούν “ Ελλάδα του Βορρά” , ενώ άλλοι το “Σμαραγδένιο Νησί”. Ο λαός της είναι θερμός και φιλόξενος , αγαπώντας την μουσική και τις διασκεδάσεις. Χάρη στις άφθονες βροχές της, διαθέτει καταπράσινη ύπαιθρο. Γραφικές λίμνες και ποτάμια μαζί με παράκτια υψίπεδα και κυματιστούς λόφους προσθέτουν στη φυσική ομορφιά της. Ποια άλλη ; Μα φυσικά η Ιρλανδία!  Η Ιρλανδία είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία.. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι πεδινό ή λοφώδες. Υπάρχουν μόνο χαμηλά βουνά, κυρίως στην περιφέρεια του νησιού. Οι ακτές παρουσιάζουν μικρή κατάτμηση στα ανατολικά, μέτρια στα νότια και μεγάλη στα δυτικά και στα βόρεια , ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλοί ποταμοί, μικρού όμως μήκους. Μεταξύ της Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται η Ιρλανδική θάλασσα και αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού ανήκει στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το βορειοανατολικό μέρος του, που ονομάζεται Βόρεια Ιρλανδία, ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρωτεύουσα , φυσικά ,το Δουβλίνο ενώ ομιλούν αγγλικά και ιρλανδικά. Τα αγαπημένα χόμπι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ιππασία και τα ομαδικά αθλήματα, όπως το κρίκετ, το ράγκμπι, το ποδόσφαιρο και το γαελικό ποδόσφαιρο (τοπική παραλλαγή του γνωστού μας ποδοσφαίρου). Υπάρχει και το καμόγκι, ένα ομαδικό άθλημα με το οποίο ασχολούνται κυρίως γυναίκες και μοιάζει με το χόκεϊ επί χόρτου .Ως επί το πλείστον,  βρίσκουμε Καθολικούς στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και Προτεστάντες και Καθολικούς στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι επαρχίες της Ιρλανδίας που υφίστανται  δεν εξυπηρετούν κανένα διοικητικό ή πολιτικό σκοπό, αλλά λειτουργούν ως ιστορικές και πολιτιστικές οντότητες. Η Ιρλανδία χρησιμοποιεί το ευρώ. Είναι μια από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα. Τι λες, φύγαμε για Ιρλανδία;

1.Κάστρο Μπλάρνεϊ

Το Blarney είναι ένα μικρό χωριό μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κορκ, στη νοτιοανατολική πλευρά της Ιρλανδίας. Ζει από τον τουρισμό και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο ομώνυμο κάστρο του, το οποίο κάθε άλλο παρά επιβλητικό είναι. Χρωστάει όμως τη φήμη του σε μία πέτρα. Χτίστηκε από τον Cormac MacCarthy πριν από 600 χρόνια ενώ υποστηρίζεται ότι το κάστρο χρονολογείται από πριν το 1200 καθώς οι μύθοι λένε πως αρχικά ήταν ένα ξύλινο κάστρο το οποίο αντικαταστάθηκε από πέτρινο οικοδόμημα περί στα 1210 και καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1446.Στην κορυφή του κάστρου βρίσκεται ο Βράχος Eloquence (γνωστός ως βράχος του Blarney) όπου οι τουρίστες κρέμονται ανάποδα και τον φιλάνε καθώς λέγεται πως η κίνηση αυτή χαρίζει ευγλωττία. Ιδανικό για τους λάτρεις τόσο της φύσης όσο και για τους λάτρεις μίας ιστορικής εμπειρίας.

2. Ναός των Μπαρ

Η περιοχή Temple Bar βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Liffey. Η περιοχή Temple Bar θεωρείται πολιτιστική περιοχή της πόλης .Υπάρχουν πολλά δυναμικά μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς και το Pub Temple Bar. Η παμπ και η περιοχή πήραν το όνομά τους από το Sir William Temple (1555-1627), το Provost of Trinity College και το Master Chancery το 1609. Είχε το σπίτι του χτισμένο στη γωνία της Temple Lane και της Temple Bar Street, η οποία ήταν πρόσφατα ανακαινισμένη γη .Το Temple Bar στεγάζεται σε μια γωνιακή ιδιοκτησία και έχει έντονο χρώμα στο εξωτερικό. Η παμπ ιδρύθηκε το 1840 .Η παμπ είναι διάσημη για τον κήπο της μπύρας, τις μουσικές βραδιές, τη βιοτεχνική μπύρα, τα στρείδια, τη μεγαλύτερη συλλογή ουίσκι στη χώρα και το καλύτερο Guinness στην πόλη.  

3. Κάστρο του Δουβλίνου

Το Κάστρο του Δουβλίνου είναι ένα σημαντικό συγκρότημα της Ιρλανδικής κυβέρνησης, συνεδριακό κέντρο και τουριστικό αξιοθέατο. Βρίσκεται στην οδό Dame Street στο Δουβλίνο. Μέχρι το 1922 ήταν η έδρα της βρετανικής κυβέρνησης στην Ιρλανδία. Το κάστρο της πόλης , χτίστηκε το 1204 υπό τις διαταγές του βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας με σκοπό την αμυντική θωράκιση της πόλης. Κατά καιρούς φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις και επιπλέον λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση υπήρξε ο τόπος πολλών συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το κάστρο αποτελούσε ένα τμήμα της εξωτερικής περιμέτρου της πόλης και τα νερά του ποταμού Poodle τροφοδοτούσαν τις τάφρους που το περιτριγύριζαν ενισχύοντας έτσι την αμυντική του διάταξη. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα αντικαθίστανται και οι τελευταίες ξύλινες κατασκευές στο εσωτερικό του συγκροτήματος το οποίο όμως καταστρέφεται ολοσχερώς από πυρκαγιά το 1673. Οι εργασίες αναστήλωσης άρχισαν αμέσως και σήμερα σώζεται μόνο ένας πύργος από την αρχική κατασκευή.

4.  Αββαείο Kylemore

Το μοναστήρι Kylemore είναι ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων που ιδρύθηκε το 1920 με βάση το κάστρο Kylemore, στο Connemara, County Galway της Ιρλανδίας. Το μοναστήρι ιδρύθηκε για καλόγριες Benedictine που εγκατέλειψαν το Βέλγιο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. δραματικό τοπίο και η εικονική εικόνα ενός μπαρονικού κάστρου που αντικατοπτρίζεται σε μια λίμνη Connemara έχει καταστήσει το Kylemore Abbey παγκοσμίως γνωστό και είναι πλέον από το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο στη δυτική Ιρλανδία.

5. Βράχοι του Μοχέρ

Οι βράχοι του Μοχέρ είναι απόκρημνη βραχώδης ακτή στη νοτιοδυτική περιοχή Μπέρεν  της Ιρλανδίας, με θέα προς τον ανοικτό Ατλαντικό Ωκεανό. Το μήκος τους εκτείνεται στα 8 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο ύψος στο Hag’s Head φθάνει στα 214 μέτρα. Στην ευρύτερη περιοχή κατοικούν 20 διαφορετικά είδη πουλιών, όπως γλάροι, γεράκια, κοράκια και θαλασσοκόρακες. Οι βράχοι του Μοχέρ αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς το 2006 υπολογίζεται ότι τους επισκέφθηκαν 1.000.000 επισκέπτες. Χαρακτηριστικό σημείο τους είναι ο πέτρινος στρογγυλός πύργος του Sir Cornelius O’Brien που χτίστηκε το 1835. Από αυτόν οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν προς τα βόρεια της κομητείας Galway τα νησιά Aran στο Galway Bay, τις οροσειρές Maumturks και Δώδεκα Pins, ενώ προς τα νότια το Loop Head

6. Εθνικοί Βοτανικοί Κήποι της Ιρλανδίας

Το National Botanic Gardens είναι ένας βοτανικός κήπος, που βρίσκεται στο Glasnevin, 5 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης του Δουβλίνου, Ιρλανδία. Τα 19,5 εκτάρια βρίσκονται μεταξύ του νεκροταφείου Glasnevin και του ποταμού Τόλκα, όπου αποτελεί μέρος της πεδιάδας του ποταμού. Ο Εθνικός Βοτανικός Κήπος Ιδρύθηκε το 1795 και είναι γνωστός για τις εξαιρετικές φυτικές συλλογές του που κατέχουν πάνω από 15.000 φυτικά είδη και ποικιλίες από μια ποικιλία οικοτόπων από όλο τον κόσμο. Η διατήρηση παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του βοτανικού κήπου και στο Glasnevin φιλοξενούνται πάνω από 300 απειλούμενα είδη φυτών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 6 ειδών, τα οποία είναι ήδη εξαφανισμένα στο φυσικό περιβάλλον.

7. Εθνικό Πάρκο Κιλάρνεϊ

Το Εθνικό Πάρκο Killarney, κοντά στην πόλη Killarney, το County Kerry, ήταν το πρώτο εθνικό πάρκο στην Ιρλανδία, που δημιουργήθηκε όταν το Muckross Estate δωρίστηκε στο Ιρλανδικό Ελεύθερο Κράτος το 1932.Ο ξεχωριστός συνδυασμός βουνών, λιμνών, δασών και καταρρακτών υπό τους συνεχώς μεταβαλλόμενους ουρανούς δίνει στην περιοχή μια ιδιαίτερη γραφική ομορφιά. Το Εθνικό Πάρκο του Κιλάρνεϊ χαρακτηρίστηκε από το 1981 από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου φυσικών περιοχών που έχουν ως κύρια στόχους τη διατήρηση, την έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Σημείωση : Τα ιθαγενή κόκκινα ελάφια είναι μοναδικά στην Ιρλανδία με παρουσία στη χώρα από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων.

8.Kτήμα Παουερσκόρτ

Το Powerscourt Estate, που βρίσκεται στο Enniskerry, County Wicklow της Ιρλανδίας, είναι ένα μεγάλο εξοχικό κτήμα που φημίζεται για το σπίτι και τους διαμορφωμένους κήπους του.

9. Αποθήκη Guinness

Πίσω στο 1759, ένας επιχειρηματίας ζυθοποιός, με την επωνυμία Arthur Guinness, μίσθωσε για 9.000 χρόνια το ζυθοποιείο με ετήσιο μίσθωμα £ 45. Λίγους αιώνες αργότερα, γεννήθηκε η Αποθήκη. Χτισμένο στο στυλ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του 1904, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως ζυθοποιείο.. Σήμερα αποτελεί το νούμερο ένα αξιοθέατο για τους επισκέπτες της Ιρλανδίας ! Βρίσκεται σε ένα φοβερό κτίριο, ο πυρήνας του είναι στη μορφή ενός γιγάντιου ποτηριού, και αποτελείται από επτά ορόφους. Με πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες από το 2000, όταν άνοιξε για πρώτη φορά. Αν αγαπάτε το ουίσκι, σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη…

10. Βράχος του Κάσελ

Ο Βράχος του Κάσελ είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής και κέλτικης αρχιτεκτονικής Τα σημερινά κτίρια είναι από τον 12ο και 13ο αιώνα. Μέσα στο κάστρο υπάρχει μια μισοκατεστραμμένη γοτθική εκκλησία και ένα νεκροταφείο στο οποίο είναι θαμμένοι επιφανείς άρχοντες και γαιοκτήμονες του τόπου. Υπάρχει επίσης και ένα μικρό μουσείο με αντικείμενα από το κάστρο.

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Variety Vibes

18:00 19:59Current show

Variety Vibes

18:00 19:59