Ιδιαίτερα γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό ο Mike Shinoda, κυρίως από τη καριέρα του με τους Linkin Park, αλλά και με το προσωρινό μουσικό project που δημιούργησε κάποτε, τους Fort Minor. Η αυτοκτονία του Chester Bennington τον Ιούλιο του 2017, πάγωσε τις δραστηριότητες της μπάντας, οπότε αυτό ώθησε τον Mike Shinoda στο να εστιάσει τη προσοχή του στη σόλο καριέρα. Και ήδη το έπραξε κυκλοφορώντας το Post Traumatic το 2018.

Ο Mike Shinoda στο προσωπικό του στούντιο

Η φετινή καραντίνα του Covid-19, αναμφίβολα έχει αλλάξει άρδην τα πλάνα ολονών. Ο Mike Shinoda αποφάσισε τότε να πειραματιστεί μουσικά. Ωστόσο για να μη νιώθει μόνος, έδωσε τη δυνατότητα στους fans του να τον παρακολουθούν να συνθέτει μουσική μέσω live streaming στο Twitch, να του δίνουν feedback, και γενικά να του δώσουν κάποιες μουσικές κατευθύνσεις. Τα “instrumental τραγούδια” που είχε συνθέσει με τη βοήθεια των fans του, του άρεσαν πολύ, οπότε αποφάσισε να συμπεριλάβει τη πρώτη παρτίδα στο Dropped Frames Vol. 1, το οποίο κυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου. Η συνεχής ενασχόλησή του με τον μουσικοσυνθετικό πειραματισμό, ενώ ταυτόχρονα και η συνεχής επαφή με τους fans του μέσω Twitch, του έφερναν μονίμως νέες ιδέες για να παράγει κι άλλο παρόμοιο μουσικό υλικό. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει το Dropped Frames Vol. 2 στις 31 Ιουλίου, και το Dropped Frames Vol. 3 στις 18 Σεπτεμβρίου. Με λίγα λόγια, ο Mike Shinoda με τη φαεινή ιδέα που είχε στη καραντίνα, δημιούργησε ένα mini album sequel. Άραγε αυτό το sequel θα φτάσει στο Dropped Frames Vol. 4, ή και ακόμη πιο παραπέρα;

Ένα από τα live stream του Mike Shinoda στο Twitch

Το περιεχόμενο των άλμπουμ Dropped Frames είναι κατά κύριο λόγο μουσικοσυνθετικό. Ακούγοντας αυτά τα άλμπουμ, θα παρατηρήσουμε πολλούς διαφορετικούς ήχους να αναμειγνύονται μεταξύ τους. Ήχοι από Mariachi, Bollywood hip-hop, 90’s pop, & rock, με ήχους από ταινίες τρόμου, video games, & electro-spacey ήχους. Το μουσικό είδος των άλμπουμ είναι απροσδιόριστο, καθώς μέσα σ’ ένα instrumental τραγούδι μπορεί να ακούσει ο καθένας πολλαπλά ειδή. Ο Mike Shinoda σίγουρα συνέθεσε έτσι τα άλμπουμ για να δείξει στο κόσμο τη μαγεία της πολυπλοκότητας στη μουσική, και ότι δεν υπάρχουν μουσικές ταμπέλες που μπαίνουν κατά καιρούς. Δεν είναι και η πρώτη φορά που πειραματίζεται μουσικά, αναμειγνύοντας διαφορετικούς ήχους. Το είχε ξανακάνει άλλωστε και στα χρόνια με τους Linkin Park όταν γράφανε μουσική για νέα άλμπουμ, αλλά και με τους Fort Minor για κάποιο διάστημα. Τώρα που ακολουθεί σόλο καριέρα προς το παρόν, το κάνει ακόμη περισσότερο. Ο Mike Shinoda είναι από τους ελάχιστους μουσικούς παραγωγούς, αν όχι ο μοναδικός, που λατρεύει τον πολύ διαφορετικό ήχο. Και γι’ αυτό τον αγαπάει ο κόσμος.

Διαβάστε ακόμη:  2020 In Review: Τα 10 ροκ άλμπουμ που ξεχώρισαν φέτος

Μπορεί τα άλμπουμ του να είναι κατά κύριο λόγο μουσικοσυνθετικά, ωστόσο υπάρχει κι ένα κανονικό τραγούδι. Το Open Door από το Dropped Frames Vol. 1. Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει κι αυτό την ιδιαιτερότητά του, καθώς ο Mike Shinoda το ηχογράφησε με 6 τυχερούς fans του. Τον καιρό που συνέθετε τη πολύπλοκη μουσική του, είχε γράψει κι αυτό το τραγούδι, αλλά ήθελε και έξτρα φωνητικά για το ρεφρέν. Οπότε ζήτησε από τον καθένα να δημοσιεύσει ένα προσωπικό βίντεο στα social media (Twitter, Instagram & Youtube), τραγουδώντας το Open Door, με το hashtag #SingOpenDoor. Και ο Mike Shinoda επέλεξε τις 6 ερμηνείες που του άρεσαν περισσότερο.

Κλείνοντας το review, τα Dropped Frames, είναι από τα πιο διαφορετικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν φέτος. Μπορεί να μην είναι από τα πιο εμπορικά, αλλά σίγουρα δεν απευθύνονται στο ευρύ μουσικό κοινό. Ο Mike Shinoda απευθύνεται κυρίως στο κοινό που απέκτησε ο ίδιος (είτε με τους Linkin Park, είτε με τους Fort Minor, είτε και στη σόλο καριέρα), αλλά και στο κοινό που λατρεύει την πολύπλοκη μουσική και τον ιδιαίτερα ψαγμένο ήχο. Μερικά intrumental τραγούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μουσικά χαλιά σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε το Dropped Frames Vol. 1

Ακούστε το Dropped Frames Vol. 2

Ακούστε το Dropped Frames Vol. 3

Καλή σας ακρόαση!!!

Χριστόφορος Χατζόπουλος
Ραδιοφωνικός Παραγωγός & Μουσικός Συντάκτης