Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά )
( μερίδες: 8+ )
1 1/2 κιλό χταπόδι
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. πιπέρι
1 κουτ. σουπ. πάπρικα γλυκιά
1/2 ποτήρι ξίδι για το βράσιμο του χταποδιού
1 ποτήρι κρασί
Εκτέλεση
1) Καθαρίζετε το χταπόδι.
( το χταπόδι έχει οχτώ πλοκάμια και στο κέντρο των πλοκαμιών
υπάρχει το στόμα, το οποίο φέρει σιαγόνες για τον τεμαχισμό της
τροφής. Πίσω έχει μια σακούλα, την οποία θα κόψετε. Εκεί βρίσκετε
το στομάχι, το έντερο και άλλα όργανα, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν.
Εγώ αφαιρώ και την πέτσα από τη σακούλα ).

2) Όταν καθαρίσετε το χταπόδι, το πλένετε πολύ καλά.

3) Το βάζετε σε κατσαρόλα χωρίς καθόλου νερό ( θα βγάλει το χταπόδι ).

4) Το βράζετε με λίγο ξίδι για 40 λεπτά, χαμηλώνοντας τη φωτιά.

5) Στραγγίζετε το χταπόδι με σουρωτήρι και μια λεκάνη και κρατάτε το
ζουμί του.

6) Σε τηγάνι, βάζετε το λάδι και προσθέτετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και
το σοτάρετε.

7) Μόλις ροδίσει, σβήνετε με ένα ποτήρι κρασί και το ρίχνετε στην
κατσαρόλα.

8) Προσθέτετε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, τα τέσσερα
φλιτζάνια νερό, 1 1/2 φλιτζάνι χταποδόζουμο ( όσο έβγαλε το
χταπόδι ).

9) Τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά.

10) Μόλις βράσουν τα αδειάζετε σε μεγάλο ταψί.

11) Ρίχνετε το μακαρονάκι.

12) Το ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180-200 βαθμούς.

13) Ανακατεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα ( που και που ) με ξύλινη
κουτάλα.

14) Μόλις το φαγητό τραβήξει τα υγρά του είναι έτοιμο.

15) Σερβίρετε.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης