Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 120 λεπτά )
( μερίδες: 5-6 )
1 κιλό χοιρινή καρτεζίνα ( ή άκρες από τα παϊδάκια )
ενωμένα και όχι χωριστά
1 σκόρδο
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
2 κουτ. σουπ. μουστάρδα
1/2 φλ. ελαιόλαδο ( και 2 κουτ. σουπ. επιπλέον )
1 φλ. κέτσαπ ντομάτας
1/2 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
Αλάτι,πιπέρι,κόκκοι πιπεριού
1/2 ματσάκι μαϊντανός ( προαιρετικά για διακόσμηση )

Εκτέλεση ( για τα χοιρινά παϊδάκια )
1) Πλένουμε καλά το κρέας.

2) Το στεγνώνουμε, το αλατοπιπερώνουμε και το ακουμπάμε στο ταψί.

3) Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και μετά τον χυμό του, τα βάζουμε
σε μπολάκι, προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο και
τη μουστάρδα.

4) Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε όλο το μείγμα στο κρέας.

5) Σκεπάζουμε το κρέας με σελοφάν ( μεμβράνη ) και το αφήνουμε ένα
βράδυ στο ψυγείο να μαριναριστεί.

6) Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στο ταψί ένα κεφάλι σκόρδο
( κομμένο στα δυο ).

7) Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο.

8) Ψήνουμε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς,
στις αντιστάσεις για 60 περίπου λεπτά.

9) Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα
20-30 λεπτά, να ροδίσει καλά το κρέας και να κάνει κρούστα.

10) Όσο ψήνεται το φαγητό ετοιμάζουμε το γλάσο ( για το γλάσο τρόπος
εκτέλεσης στο 2 πινακάκι που βρίσκεται από κάτω από τα βήματα της
κύριας συνταγής ).

11) Όταν τα παϊδάκια ροδίσουν, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.

12) Με ένα πινέλο αλείφουμε το κρέας με το γλάσο.

13) Πασπαλίζουμε με τους κόκκους πιπεριού.

14) Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά.

15) Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο.

16) Πασπαλίζουμε επιπλέον θυμάρι εάν θέλουμε.

17) Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψουμε.

18) Πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με μαϊντανό ( για διακόσμηση ).

19) Σερβίρουμε.
Εκτέλεση ( για το γλάσο )
1) Ανακατεύουμε την κέτσαπ με τις δυο κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο
θυμάρι.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης