Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά )
( μερίδες: 25+ ) ( ανάλογα με το μέγεθος )
1 1/2 κουπ. φρέσκο γάλα
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 κουπ. νερό χλιαρό
1/2 κουπ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. αλάτι
2 αυγά
1/3 κουπ. λιωμένο βούτυρο ( ή μαργαρίνη )
5 κουπ. αλεύρι
Ηλιέλαιο ( όσο χρειάζεται για το τηγάνισμα )

Για το γλάσο:
2 κουπ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
3-5 κουπ. σουπ. ζεστό νερό
2 σοκολάτες κουβερτούρα ( για την επικάλυψη )
Χρωματιστή τρούφα ( για την επικάλυψη )
Εκτέλεση ( για τα ντόνατς )
1) Ρίχνουμε την μαγιά στο ζεστό νερό ( προσοχή όχι καυτό )

2) Ανακατεύουμε την μαγιά και την αφήνουμε μερικά λεπτά ( 5-10 )
να αφρίσει.

3) Σε ένα μπολ μεγάλο ανακατεύουμε για μερικά λεπτά την μαγιά, το γάλα
τα αυγά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και δύο κούπες αλεύρι.

4) Στην συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο-λίγο, μέχρι η
ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

5) Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί
σε όγκο.

6) Σε αλευρωμένη επιφάνεια ( σε πάγκο ή τραπέζι ) αδειάζουμε, τη ζύμη
και την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, αφήνοντας τα να φουσκώσουν
για λίγο.

7) Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο ενός εκατοστού πάχους περίπου και
με κουπ πάτ στρογγυλό ή με ποτήρι κόβουμε σε μέτριο μέγεθος τα
ντόνατς.

8) Κάνουμε μια τρύπα στην μέση, με ένα καπάκι μπουκαλιού.

9) Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

10) Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τα
ντόνατς λίγα-λίγα, μέχρι να ροδίσουν καλά από τη μία πλευρά και
μετά από την άλλη.

11) Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να
κρυώσουν καλά και να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Εκτέλεση ( για το γλάσο )
1) Βάζουμε σε μπολ το ζεστό νερό, την ζάχαρη άχνη και την βανίλια.

2) Ανακατεύουμε καλά.

3) Ρίχνουμε δύο σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας.

4) Ανακατεύουμε καλά να απλωθεί το χρώμα παντού σε όλο το μείγμα.
Εκτέλεση ( για την επικάλυψη σοκολάτας )
1) Λιώνουμε σε μπεν μαρί τις δύο σοκολάτες κουβερτούρας και με αυτές
περιχύνουμε τα κρύα ντόνατς.

2) Πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης