Χορτοφαγία : Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Written by on 15/02/2021

image_print

Μας έχεις κοροϊδέψει και εσύ. Δεν αμφιβάλλω για αυτό. Είσαι πεπεισμένος/μένη ότι η ζωή που κάνουμε είναι άχαρη , δίχως πρωτεΐνη .Απορείς με τι τρεφόμαστε , πως ζούμε , πως έχουμε τόση ενέργεια να κάνουμε πράγματα. Είναι φυσιολογικό , μην αγχώνεσαι. Χιλιάδες άνθρωποι θαυμάζουν την αποχή μας από το κρέας ή κάθε είδους ζωικό προϊόν. Αν είσαι ένας από εμάς, γνωρίζεις πόση κοροϊδία έχουμε υποστεί για τις τροφικές επιλογές μας ! Με άφθονο γέλιο φυσικά… Η χορτοφαγία ή ο βιγκανισμός υιοθετείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους , στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και πληθαίνουν οι μελέτες για την αναγκαιότητα να κόψουμε το κρέας από την ζωή μας. Στην αρχή θα είναι δύσκολα , δεν λέω. Έχεις δει πως κάνουν τα ζόμπι όταν βλέπουν ανθρώπινο μυαλό ; ( Καλά ,όχι στον δρόμο , αυτό έλειπε). Κάπως έτσι θα νιώθεις όταν αντικρίζεις ζωική τροφή τις πρώτες μέρες. Τα πλεονεκτήματα ( και τα μειονεκτήματα ) της διατροφής αυτής που παρουσιάζονται παρακάτω ίσως σε κάνουν να δεις την καθημερινή ζωή … με άλλο μάτι !

1.Μελέτες από ομάδες ειδικών σε θέματα διατροφής όπως ο Αμερικάνικος Όμιλος Διατροφολόγων αλλά και οι διαιτολόγοι του Καναδά υποστηρίζουν ότι μια σωστά διαμορφωμένη χορτοφαγική διατροφή είναι υγιεινή και ισορροπημένη για όλα τα στάδια της ζωής (ακόμα και μέχρι την εγκυμοσύνη και το θηλασμό) και μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς και να συμβάλλει στην πρόληψη ή ακόμα και θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Η αποχή από το κρέας όχι μόνο δεν σε εμποδίζει να τρέφεσαι σωστά αλλά παράλληλα λαμβάνεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά, μειώνεις το επίπεδο των κορεσμένων λιπών και απολαμβάνεις μια πιο υγιεινή ζωή.

Το πρόβλημα χοληστερίνης , ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συρρικνώνεται καθώς μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά ,ρύζι , φρούτα , δημητριακά ολικής  καταπολεμά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ,αυτοάνοσων και μορφών καρκίνων. Αντίθετα , θεωρείται πως το μαγείρεμα των κόκκινων κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες -τηγάνισμα ή ψήσιμο στη σχάρα, για παράδειγμα- είναι αυτό που συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου για καρκίνο. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και χαμηλής χοληστερίνης έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προστασία από παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα, οι πέτρες στη χολή, ο διαβήτης τύπου 2, και ο καρκίνος του προστάτη και του εντέρου.

2. Αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης 3-4 , σύμφωνα με τις τελευταίες κλινικές έρευνες.”Συμπιέζει” τον αριθμό των ετών με ασθένεια, δηλαδή αυξάνει έως και 10 τα χρόνια που κάποιος δεν χρειάζεται να λαμβάνει φάρμακα για ασθένειες. Επιπλέον , μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη: Η κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, οι χορτοφαγικές δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ίνες βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο στους ανθρώπους που έχουν ήδη διαβήτη. Ακόμα να υιοθετήσεις την νόστιμη αλλά απαιτητική αυτή διατροφική συνήθεια ;

Η απώλεια βάρους συνιστά ένα ακόμα πλεονέκτημα για την χορτοφαγία , εφόσον δεν επιτηδευόμαστε σε άλλα τρόφιμα γεμάτα συντηρητικά , λίπος και τοξίνες (  πχ πατατάκια).Η δίαιτα χορτοφαγίας που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά βοηθά στην μείωση του βάρους ή τουλάχιστον στην αποτροπή της απόκτησης αυτών των επιπλέον κιλών από το μη λιπαρό φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

3.Φυσικά υπάρχουν και τα ηθικά επιχειρήματα, τα οποία τονίζω διαρκώς στον κοινωνικό μου περίγυρο , όταν με ρωτάνε γιατί επιλέγω αυτόν τον τρόπο ζωής. Η κρεατοφαγία αποτελεί πρόθεση βλάβης απέναντι σε έναν ζωντανό οργανισμό της φύσης. Μια τέτοια βλάβη μπορεί να δικαιολογηθεί ανάλογα με την στάση μας απέναντι στα ζώα ( εάν τα θεωρούμε φίλους μας).

Και παραθέτω , με μεγάλη υπερηφάνεια, για όσους με πρήζουν ότι και τα μαρούλια έχουν νεύρα και αισθάνονται τον πόνο, την απάντηση ενός διακεκριμένου θεολόγου και συγγραφέα : «Τα φυτά δεν είναι ενσυνείδητα. Όταν κόβουμε ένα φύλλο, υποθέτουμε ότι το φυτό υποφέρει. Αλλά αυτό αποτελεί ερμηνεία του τι συμβαίνει μέσω του δικού μας ανθρωπομορφισμού… Τα φυτά δεν έχουν αλγοϋποδοχείς, έχουν υποδοχείς πίεσης που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται πότε τα αγγίζουν ή τα κουνούν -τους λεγόμενους “μηχανοϋποδοχείς”. Μία ακόμα εκδοχή αυτής της αλήθειας αποτελεί η μαρτυρία του R.T. Carroll , ακαδημαϊκού συγγραφέα : «Τα ζώα είναι ενσυνείδητα, τα φυτά δεν είναι. Δηλαδή, τα ζώα μπορούν να αισθανθούν πόνο, χαρά και διάφορα συναισθήματα. Ένας εγκέφαλος και νευρικό σύστημα είναι απαραίτητα για την συνειδητότητα ενώ, αντίθετα, τα φυτά δεν έχουν εγκέφαλο ή νευρικό σύστημα. Τα φυτά αντιδρούν σε φυσικά και χημικά ερεθίσματα, αλλά δεν υπάρχει καμία βάση στον ισχυρισμό ότι έχουν επίγνωση των αντιδράσεων αυτών, ώστε να έχουν συνείδηση του εαυτού τους ή να είναι συνειδητά όντα. Τα φυτά έχουν DNA κι έχουν εξελιχθεί μέσω της φυσικής και της τεχνητής επιλογής. Κάποιες προσαρμογές των φυτών μπορεί να φαίνονται “έξυπνες”, αλλά το να αποκαλεί κάποιος τα φυτά ευφυή ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια “νευροβιολογία των φυτών”, σημαίνει ότι μιλάει μεταφορικά. Αν συνεχίσει να μιλάει για το ίδιο ζήτημα ξανά και ξανά ανάφερε του ότι τι τα δημητριακά και τα όσπρια δεν τα σκοτώνουμε για να τα φάμε. Τα φυτά από τα οποία προέρχονται έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους όταν κάνουμε τη συγκομιδή. Ούτε βέβαια πεθαίνει η μηλιά όταν κόβουμε το μήλο, ούτε η ντοματιά όταν παίρνουμε τις ντομάτες.

4.Θέλεις να δεις πραγματικά τι γίνεται σε ένα εκτροφείο ζώων ; Αντέχεις να δεις την καθημερινότητα αυτών των οργανισμών στον τόπο του θανάτου τους ; Τα γουρουνάκια που είναι πολύ άρρωστα ή που δεν μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα, τα σκοτώνουν χτυπώντας  το κεφάλι τους στο τσιμεντένιο πάτωμα. Λίγο μετά την γέννα, τα αρσενικά γουρουνάκια ευνουχίζονται χωρίς καμία χρήση παυσίπονων. Οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν μια λεπίδα ή νυστέρι για να κόψουν τους όρχεις. Έχω αηδιάσει μόνο που στα περιγράφω και αναφέρθηκα μόνο στα γουρούνια. Τα ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους θανατώνονται είτε με ηλεκτροπληξία από καλώδια που εισάγονται στον πρωκτό τους, είτε με θανατηφόρο αέριο ή έγχυση θανατηφόρων δηλητηρίων. Τα βασανιστήρια των ζώων μπορούν να μειωθούν αν και εσύ μειώσεις την πρόσληψη κρέατος και βοηθήσεις στην ελάττωση αυτής της χρόνιας κακοποίησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ , ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ !

Πάμε να δούμε τα μειονεκτήματα , καθώς κάθε θέμα έχει και διαφορετικές οπτικές γωνίες :

1.Κίνδυνος έλλειψης ορισμένων συστατικών. Η Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικές τροφές και αποτελεί στοιχείο απαραίτητο για την σύσταση του ανθρώπινου οργανισμού. Οι vegan κυρίως έχει επισημανθεί ότι στερούνται την ουσία αυτή( χωρίς κατάλληλη επιμόρφωση για πως θα αντικατασταθεί ) και παρουσιάζεται έλλειψη .

2.Η επαρκής πρόσληψη λιπαρών ω-3, που τα βρίσκουμε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Υπάρχουν, όμως, πολλές φυτικές εναλλακτικές: κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος, καρύδια, λευκά φασόλια και σπόροι chia, τα περιέχουν σε πολύ ικανοποιητικές ποσότητες, ώστε να μην έχουμε έλλειψη.

3.Μια χορτοφαγική διατροφή που βασίζεται σε επεξεργασμένα δημητριακά, γλυκά, αναψυκτικά κ.ο.κ. δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι πιο υγιεινή από μια κρεατοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει τα πάντα. Εάν καθημερινά τρώμε ντόνατς, πατατάκια , επεξεργασμένα τρόφιμα , συγγνώμη που σας το λέω αλλά η υγιεινή διατροφή που επιζητείτε βρίσκεται στο αντίθετο άκρο .Προτιμήστε φρέσκα λαχανικά και φρούτα για να ενδυναμώσετε τον οργανισμό σας. Μια ακόμα παγίδα στη χορτοφαγία είναι ότι τρώγοντας γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, αισθανόμαστε πλήρωση πολύ πριν προσλάβουμε τον αριθμό των θερμίδων που είναι απαραίτητες για την υγεία μας.

4.Έλλειψη μπορεί να παρουσιαστεί και στα επίπεδα σιδήρου, καθώς ο σίδηρος από φυτικές πηγές δεν απορροφάται εξίσου καλά, οπότε θα χρειαστεί αύξηση της βιταμίνης C που βοηθά στην απορρόφηση και ενδεχομένως συμπλήρωμα σιδήρου. Έλλειψη στο ασβέστιο μπορεί να παρουσιαστεί σε όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αλλά μπορούν να το λάβουν από γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, αμύγδαλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Θεωρείται, μάλιστα, ότι οι χορτοφάγοι απορροφούν καλύτερα το ασβέστιο από τις τροφές, λόγω του ότι δεν λαμβάνουν κάποια οξέα του κρέατος που πρέπει να εξουδετερώσει ο οργανισμός, παίρνοντας ασβέστιο από τα κόκαλα, το οποίο στη συνέχεια περνά στα ούρα και χάνεται. Η πρωτεΐνη χρειάζεται έξυπνους συνδυασμούς, όπως φακές με ρύζι, φασολάδα με ψωμί ολικής άλεσης, αρακά με ρύζι ή ψωμί, μανιτάρια, κινόα κ.ο.κ.

Εν κατακλείδι , πριν αποφασίσετε να διαλέξετε αυτόν τον νέο τρόπο στάσης ζωής , επισκεφτείτε τον διατροφολόγο σας. Εκείνος θα σας δώσει ένα κατάλληλο πλάνο με διατροφικά μενού βασισμένα στις ανάγκες, τον χρόνο , την οικονομική δυνατότητα και την σωματική διάπλαση σας. Μην ξεχνάτε να αποφεύγετε , σε γενικές γραμμές ό,τι περιέχει λίπος και τοξίνες , σε οποιαδήποτε μορφή γεύματος. Συνιστώ την προσοχή σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν την χορτοφαγία για τον κίνδυνο που ελλοχεύει , όσον αφορά τον συνδυασμό φαγητών και γεύσεων. Η χορτοφαγία μπορεί κάλλιστα να βελτιώσει την υγεία μας , αλλά ο λάθος χειρισμός της ,να την βλάψει ανεπανόρθωτα.

Αριάδνη Εμμανουηλίδου

image_print

[There are no radio stations in the database]