Τα παιδιά διδάσκουν!

Written by on 31/05/2022

image_print

Η φετινή σχολική χρονιά σιγά σιγά ολοκληρώνεται. Έχει έρθει η ώρα των εξετάσεων για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και τα παιδιά του Δημοτικού  ετοιμάζονται για τις σχολικές καλοκαιρινές εορτές. Έχουν άλλωστε δυο χρόνια να ζήσουν όμορφες στιγμές στο προαύλιο του σχολείου με τους γονείς να χειροκροτούν τα μικρά τους θαύματα που κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη φετινή χρονιά.

Έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι ενεργή στον τομέα της εκπαίδευσης. Ένα όνειρο που είχε χτιστεί μέσα στην ψυχή μου όταν σαν μικρό κοριτσάκι έκανα τη δασκάλα στα μικρά λούτρινα αρκουδάκια μου. Μεγαλώνοντας, μετά τις αφόρητες Πανελλήνιες ένιωσα πως η επαγγελματική μου σταδιοδρομία θα αφορούσε τον τομέα της εκπαίδευσης.  Ξεκινώντας από το 2015 μέχρι και σήμερα, μετά από 2 χρόνια διαδικτυακών μαθημάτων, νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ τα μαθήματα που μου έχουν διδάξει οι μαθητές, δια ζώσης και εξ αποστάσεως.

Τα μάτια και οι ψυχές των παιδιών είναι αθώες, χωρίς ζήλο και φθόνο, χωρίς κακία και μίσος . Έχουν αγάπη, ηρεμία καλοσύνη και υπομονή. Δεν θα σου χαρίσουν απλόχερα την καρδιά τους αλλά πρώτα θα σε δοκιμάσουν να σε εμπιστευτούν. Τα τεστ των παιδιών είναι καθημερινά, δεν είναι τεστ γνώσεων , αν δηλαδή γνωρίζεις να τους διδάξεις σωστά το μάθημα της ημέρας αλλά αν έχεις την ικανότητα να κερδίσεις με τη συμπεριφορά σου, το σεβασμό και την προσοχή τους όταν τους διδάσκεις όχι μόνο γνώσεις αλλά αξίες και ιδανικά για να πορευτούν στη ζωή τους.

Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι ψυχολόγοι. Ο στίχος «πώς να κρυφτείς από τα παιδιά , έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα» κρύβει μέσα του όλο τον ψυχισμό των μικρών θαυμάτων. Κάθε μέρα που ξεκινάς για τη δουλειά σου, στο πρόσωπο σου αντικατοπτρίζεται η διάθεση σου. Στο τηλέφωνο, στους φίλους, στο σύντροφο σου μπορείς να κρυφτείς, αν όμως αντικρίσεις τους μικρούς μαθητές εκεί η αλήθεια σου φαίνεται! Οι μαθητές θα σε νιώσουν  με ένα κοίταγμα, θα καταλάβουν πως δεν θα σε φέρουν στα όρια σου και θα σου πουν τα καλύτερα λόγια η θα σου ζωγραφίσουν τους πιο ωραίους πίνακες. Θα σε κάνουν να γελάσεις με τα αστεία τους και αμέσως θα ξεχαστείς.

Η δουλειά ενός εκπαιδευτικού μοιάζει με του γονέα. Αφουγκράζεσαι κάθε μέρα τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες τους, ζεις μαζί τους αρκετές ώρες της καθημερινότητας τους. Αρκετές φορές, είσαι ο πρώτος άνθρωπος που θα τους υποδεχθεί στο σχολείο. Θα σε κοιτάξουν  σαν τη μαμά, τη θεία με δυο χέρια ανοιχτά να τα αγκαλιάσεις. Να αισθανθούν ασφάλεια μετά από 7 ώρες στο σχολείο, να νιώθουν σαν το σπίτι τους. Τα παιδιά θα ανοίξουν αμέσως συζήτηση για το πώς κύλησε η μέρα τους, τα σημαντικά μα και τα ασήμαντα, για τις μικρές τους νίκες αλλά και τις μικρές τους ήττες! Επιθυμούν την επιβράβευση, έναν ώμο να στηριχτούν μα και λίγο να τους μαλώσεις όταν δεν τα πήγαν καλά από επιπολαιότητα η βιασύνη. Οι μικροί μαθητές θέλουν να παίρνουν καλούς βαθμούς όχι μόνο για τον εαυτό τους που είναι πιο σημαντικό, όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για τη δασκάλα ή το δάσκαλο τους. Το εκπαιδευτικό κομμάτι σε προπονεί και σε δοκιμάζει συνεχώς! Οι μικροί μαθητές είναι καθημερινοί κριτές, σε έναν μαραθώνιο που θες να διασχίσεις. Είναι αληθινοί και ατόφιοι, δεν σου χαρίζονται  ούτε καλοπιάνονται. Νομίζω πως το ατόφιο κομμάτι κάνει αυτό το επάγγελμα ξεχωριστό! Η αγάπη, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός! 3 βασικά θεμέλια κάθε ανθρώπινης σχέσης.

Μικροί μου μαθητές, τα όνειρα σας περιμένουν να τα πραγματοποιήσετε και οι στόχοι για να τους κατακτήσετε! Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ!

Βασιλική Κόντε

image_print
Tagged as

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Night People

12:00 13:59











Current show

Night People

12:00 13:59