Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών: Κάθε μέρα θα έπρεπε να είναι 25 Νοεμβρίου!

Written by on 26/11/2020

image_print

Η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους αρμόδιους θεσμούς χωρίς όμως να έχουν γίνει περαιτέρω προσπάθειες για την εξάλειψή του. Συγκεκριμένα, το 1979 επικυρώθηκε απο την Γενική Συνελεύση του ΟΗΕ η ‘’Σύμβαση εξάλειψης κάθε μορφής διακρίσεως κατά των γυναικών’’ της οποίας κυρίαρχο μέλημα ήταν η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του lockdown

Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας συζητήθηκε αρκετά κατά το πρώτο lockdown στην Ελλάδα αφού οι γραμμές υποστήριξης λάμβαναν συνεχώς τηλεφωνήματα για βοήθεια. Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, σε ομιλία της στο Sputnik, είπε χαρακτηριστικά ‘’Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας είδαμε μια βίαια, μια τρομακτική αύξηση στα κρούσματα της κακοποίησης κατά των γυναικών. Βέβαια, από αυτά που μας μετέφεραν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται στις δομές και σε όλο τον μηχανισμό στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, είναι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που… σιγόβραζε υποδόρια μέσα σε αυτά τα σπίτια για πολύ καιρό και το lockdown έδωσε την αφορμή ή τη χαριστική βολή αν θέλετε. Η βία υπήρχε ήδη εκεί και έκανε τη δουλειά της αθόρυβα.’’

Αφορμή για την ταρακούνηση των περισσότερων γυναικών στάθηκε το spot που κυκλοφορούσε αρκετά και στα social media καθώς και στην τηλεόραση με μια απεικονιζόμενη γυναίκα να κάνει μια συγκεκριμένη κίνηση με το χέρι της, δίνοντας στην φίλη της που την κοιτούσε μέσω κάμερας να καταλάβει ότι η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο.Έτσι, πολλές γυναίκες βρήκαν την δύναμη μέσω της καμπάνιας αυτής να καταγγείλουν τον κακοποιό τους και να καταλάβουν πως υπάρχει λύση.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και ο διεθνής κωδικός ‘’ Μάσκα-19’’ ύστερα απο έκκληση του ΟΗΕ για την πρόληψη κακοποιήσεων. Η ενέργεια ξεκίνησε απο το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων σύμφωνα με το οποίο όσες γυναίκες δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είχαν την επιλογή να πουν το σύνθημα σε ένα φαρμακείο και απο εκεί θα ενημερωνόντουσαν και οι Αρχές.

Από τα στοιχεία που δίνονται από την βάση δεδομένων που έχει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και απο τη βάση δεδομένων του 15900 (Γραμμή Υποστήριξης) προκύπτει πως συνολικά απο όλη την Ελλάδα το διάστημα 1η Νοέμβρη 2019-31 Οκτώβρη 2020 υπήρξαν 4.872 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων καθώς και τρίτα πρόσωπα (π.χ. η μητέρα, ενήλικη κόρη του θύματος κ.λπ.) Σύμφωνα με τη κ.Συρεγγέλα το οικονομικό υπόβαθρο αυτών των γυναικών δεν έχει σημασία για τον δισταγμό της φυγής τους από τα σπίτια-κόλαση αφού προέρχονται από κάθε κοινωνική τάξη.

Στην πράξη, οι 20 ξενώνες της ΓΓΟΠΙΦ (Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων) που υπάρχουν πανελλαδικώς φιλοξένησαν αρκετές γυναίκες και τα παιδιά τους που μπόρεσαν να απομακρυνθούν. Κύριο ρόλο έπαιξαν επίσης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία. Η τελευταία παρείχε βοήθεια σε όσες γυναίκες το χρειάστηκαν, στέλνοντας γιατρούς σε ξενοδοχεία ή στους ξενώνες που τις φιλοξενούσαν.

Τα τελευταία χρόνια η έκταση που παίρνει το θέμα αυξάνεται συνεχώς. Με την βοήθεια θεσμών όπως των προαναφερθέντων και την βοήθεια των social media και της τηλεόρασης που με οποιοδήποτε τρόπο φέρνουν επανειλλημένα την κατάσταση στην επιφάνεια ας ελπίσουμε πως του χρόνου τέτοια μέρα θα μιλάμε για τα ποιο χαμηλά ποσοστά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Γραμμή Υποστήριξης : 15900

email: sos15900@isotita.gr

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Night People

12:00 13:59











Current show

Night People

12:00 13:59