Οι συναρπαστικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από αγαπημένα τραγούδια όλων των εποχών (Μέρος 1ο)

Written by on 12/05/2020

image_print

Η μουσική είναι μια μορφή τέχνης, μέσω της οποίας κάθε μουσικός ή μπάντα εκφράζει το όραμά του με το μοναδικό του στυλ. Οι καλλιτέχνες για τις δημιουργίες τους αντλούν έμπνευση από όπου μπορούν, όπως είναι η φύση, τα διάφορα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο ή άτομα που έρχονται στη ζωή τους.

Η Usher Weber συγκέντρωσε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες και κλασικά τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών, εμείς εμπλουτίσαμε τη λίστα και ανακαλύψαμε τις πραγματικές εμπνεύσεις πίσω από κάθε μία από αυτές:

1. “Jolene” της Dolly Parton (1973)

Το 1973, η Dolly Parton κυκλοφόρησε το πιο πολυερμηνευμένο τραγούδι της από άλλους ερμηνευτές το “Jolene”, στο ομότιτλο CD-single, που συμπεριελάμβανε και το τραγούδι “I will always love you”. Μάλιστα, στο «The Dolly Show», (1987-1988), η ίδια της υπενθυμίζει στο κοινό, με χιουμοριστικό τρόπο την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το άσμα:

«Πρόκειται για μια κοκκινομάλλα υπάλληλο τραπέζης στην πόλη Nashville, (πρωτεύουσα του Tennessee των ΗΠΑ), η οποία προσπάθησε να “περιποιηθεί” τον άντρα μου, όσο εγώ ήμουν σε περιοδεία. Δεν πήγε πολύ μακριά η ιστορία καθώς της επιτέθηκα σαν αγριόγατα. Μου ξερίζωσε την περούκα και σχεδόν με χτυπούσε με αυτήν μέχρι θανάτου. Αλλά κράτησα τον άντρα μου. Εκείνο το δευτερόλεπτο πήγα σπίτι και του έφερα την κιθάρα στο κεφάλι. Για την ακρίβεια η Jolene έμοιαζε πολύ με αυτήν εδώ την κοκκινομάλλα»!

2. “I Will Always Love You” της Dolly Parton (1974)

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αλλά αυτό το τραγούδι της Parton δεν αφορά στην πραγματικότητα μια ρομαντική σχέση, όπως θα περίμενε κανείς από τον τίτλο, αλλά αφορά έναν επαγγελματικό χωρισμό με τον μέντορά της, τον παραγωγό και συνεργάτη της σε ντουέτα, Porter Wagoner.

Ο Wagoner ανακάλυψε την Parton το 1967 και της προσέφερε μόνιμο ρόλο στην τηλεοπτική του εκπομπή «The Porter Wagoner Show». Μαζί, είχαν φτάσει στην κορυφή στα μουσικά charts, αλλά η Parton πάντα ονειρευόταν να έχει μια επιτυχημένη σόλο καριέρα και παρόλο που ο Wagoner δεν ήθελε να χωριστούν, εκείνη του το ανακοίνωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή με το συγκεκριμένο τραγούδι της.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτό το τραγούδι απογειώθηκε στα music charts και με τη διασκευή και ερμηνεία της Whitney Huston αργότερα, το 1985, καθώς ήταν και το soundtrack της ταινίας «Ο Σωματοφύλακας» (1992), όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Kevin Kostner (ηθοποιός και συμπαραγωγός).

3. “Woodstock” της Joni Mitchell (1970)

H Joni Mitchell ήταν προγραμματισμένο να παίξει στο Woodstock, αλλά κατέληξε να ακυρώσει την εμφάνισή της λόγω προηγούμενης δέσμευσης, καθώς έπρεπε να εμφανιστεί στο “The Dick Cavett Show”. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, κατάλαβε τη σημασία του Woodstock πολύ περισσότερο αυτήν τη φορά, ακριβώς επειδή δεν ήταν παρούσα σε αυτό.

«Η στέρηση του να μην μπορώ να πάω μου έδωσε μια έντονη οπτική του Γούντστοκ», εξήγησε αργότερα σε μια συνέντευξη. Ερμήνευσε για πρώτη φορά το τραγούδι “Woodstock” ζωντανά, μόλις ένα μήνα μετά το ιστορικό φεστιβάλ και συνέλαβε το πνεύμα του Woodstock τόσο καλά, που το τραγούδι πλέον έχει πάρει τη δική του ζωή ως ύμνος αντικουλτούρας.

Ο όρος αντικουλτούρα (counter-culture) αναφέρεται σε έναν τρόπο ζωής και ένα σύνολο ιδεών που είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που γίνονται αποδεκτές από την πλειονότητα της κοινωνίας, την αποκαλούμενη νόρμα ή την ομάδα ανθρώπων που ζουν με αυτόν τον τρόπο. Στα συνώνυμα συγκαταλέγεται και ο όρος εναλλακτική κουλτούρα (alternativeculture)/ μουσική/ τρόπος ζωής κλπ.

4. “Wild World” του Cat Stevens (1970)

Υπήρχαν πολλές εικασίες γύρω από την έμπνευση για το τραγούδι του Cat Stevens “Wild World”. Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι είχε το είχε γράψει για την τότε φίλη του Patti D’ Arbanville, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, στην πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με αυτήν.

Μάλιστα, ο Cat Stevens αποκάλυψε σε μια συνέντευξή του το 2009 ότι, στην πραγματικότητα, έγραψε το τραγούδι για τον εαυτό του. «Προσπαθούσα να συσχετιστώ με τη ζωή μου… Είχα κάνει την καριέρα μου στο παρελθόν και κατά κάποιον τρόπο προειδοποιούσα τον εαυτό μου να είμαι προσεκτικός αυτή τη φορά, γιατί ξανασυνέβαινε. Δεν ήμουν εγώ που έγραφα για κάποιον συγκεκριμένο», είπε ο Stevens.

5. “My Sharona” των The Knack (1979)

Το εμβληματικό τραγούδι των Knack “My Sharona” ήταν εμπνευσμένο από μια πραγματική αγάπη για ένα κορίτσι με το όνομα Sharona Alperin. Ο επικεφαλής τραγουδιστής Doug Fieger ερωτεύτηκε την Sharona όταν ήταν 25 ετών, η οποία και αποτέλεσε τη μούσα για πολλά ακόμα τραγούδια της μπάντας.

«Ήταν σαν να δέχομαι χτύπημα στο κεφάλι με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Την ερωτεύτηκα αμέσως», θυμάται ο Fieger, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος που ήξερε για να εκφράσει την αγάπη του για αυτήν, ήταν μέσω της μουσικής. Σύμφωνα με τον μουσικό, το “My Sharona” γράφτηκε σε περίπου 15 λεπτά.

6. “Layla” των Derek and the Dominos (1970)

Ο Eric Clapton έγραψε το τραγούδι “Layla” όταν ήταν ακόμα μέλος του συγκροτήματος Derek and the Dominos. Πρόκειται για μια ιστορία ανεκπλήρωτης αγάπης του 7ου αιώνα, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως έμπνευση του τραγουδιού, αλλά είχε επίσης είχε και ένα άλλο κρυφό νόημα, πάλι συνδεδεμένο με ανεκπλήρωτη αγάπη.

Ο Eric Clapton έγραψε το τραγούδι έχοντας στο νου του την Pattie Boyd. Ο Clapton είχε ερωτευτεί τρελά την Boyd, αλλά εκείνη ήταν ήδη παντρεμένη με τον μουσικό των Beatles, George Harrison. Στην πορεία όμως, το ζευγάρι χώρισε και στο τέλος, ο Clapton παντρεύτηκε την Boyd. Το συγκεκριμένο τραγούδι θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών, κυκλοφορεί συνήθως σε πιο ακουστική έκδοση από κάποια lives του δημιουργού, αλλά σαν την official version του “Layla” δεν έχει!

7. “I Shot The Sheriff” του Bob Marley (1975)

Το τραγούδι του Bob Marley “I Shot the Sheriff” ξεπέρασε τα charts παγκοσμίως και γρήγορα έγινε ύμνος κατά της διαφθοράς και της αδικίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι υπέθεσαν, και ο ίδιος ο Marley το επιβεβαίωσε, ότι ο «σερίφης» στον οποίο αναφέρεται το τραγούδι, ήταν μια μεταφορά για τα «στοιχεία της κακίας».

Μόλις πρόσφατα, το 2011, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένα βαθύτερο και πιο προσωπικό επίπεδο στους στίχους του τραγουδιού. Σύμφωνα με την Esther Anderson, πρώην σύντροφο του μουσικού, οι στίχοι εμπνεύστηκαν από μια διαφωνία που είχε το ζευγάρι, σχετικά με τη χρήση του ελέγχου των γεννήσεων, στην οποία ήταν αντίθετος ο Marley. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον στοίχο: “Every time I plant a seed/He said kill it before it grow.”

8. “You’re So Vain” της Carly Simon (1972)

Το “You’re So Vain” της Carly Simon είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια χωρισμού όλων των εποχών. Εάν δεν είναι στη λίστα αναπαραγωγής τραγουδιών σας, όσων θέλετε να χωρίσετε, τότε δεν το κάνετε σωστά. Δεκαετίες αργότερα η τραγουδίστρια επιβεβαίωσε για ποιον γράφτηκε το τραγούδι.

Και ακόμη και τότε, η τραγουδίστρια επιβεβαίωσε μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Προφανώς, το τραγούδι γράφτηκε για πολλούς ανθρώπους, αλλά αυτός που ξεχωρίζει είναι ο ηθοποιός και πρώην κατακτητής της καρδιάς της Warren Beatty, ο οποίος απεικονίζεται στη φωτογραφία. Εικασίες υποστηρίζουν ότι ένας άλλος από τους «μάταιους άντρες» είναι ενδεχομένως ο David Geffen, αλλά η Simon απέρριψε τις φήμες ως ψευδείς.

9. “Sweet Child o’ Mine” των Guns N’ Roses (1987)

Μπορεί να σας εκπλήξει μόλις μάθετε ότι το “Sweet Child o ‘Mine“, ένα από τα καλύτερα τραγούδια του κόσμου όλων των εποχών, ξεκίνησε στην πραγματικότητα ως αστείο. Ο ντράμερ και ο κιθαρίστας του συγκροτήματος προθερμαίνονταν για ανεπίσημη παράσταση χωρίς να έχουν κάνει πρόβες, κι έτσι άρχισαν να παίζουν μελωδία τσίρκου.

Ο Axl Rose, ο τραγουδιστής της μπάντας, εντυπωσιάστηκε από τον ήχο τόσο πολύ, που αποφάσισε να το μετατρέψει σε ένα πλήρες τραγούδι με συγχορδίες και στίχους. Αντίθετα, ο κιθαρίστας της μπάντας, Slash, έχει δηλώσει ότι το τραγούδι αυτό τον αρρωσταίνει και ότι μισεί αυτό που αντιπροσωπεύει. Εκατομμύρια θαυμαστές παγκοσμίως όμως θα διαφωνούσαν με αυτήν την άποψη!

10. “Smells Like Teen Spirit” των Nirvana (1991)

Η έμπνευση πίσω από το τραγούδι των Νιρβάνα “Smells Like Teen Spirit” είναι στην πραγματικότητα αποσμητικό… αλλά σύμφωνα με τον στιχουργό του τραγουδιού, Kurt Cobain, ο ίδιος του δεν είχε ιδέα πριν από την κυκλοφορία του τραγουδιού. Ένας φίλος του είχε γράψει τη φράση «Ο Kurt μυρίζει σαν εφηβικό άρωμα» (“Kurt smells like teen spirit”) στον τοίχο του, αναφερόμενος σε αυτόν, σαν να μυρίζει γυναικείο αποσμητικό.

Η τότε κοπέλα του Kurt, η Tobi Vail, φορούσε ένα συγκεκριμένο εφηβικό αποσμητικό, η μυρωδιά του οποίου ήταν κολλημένη επάνω στο αγόρι της. Ο Cobain δήλωσε ότι πίστευε ότι η φράση: «εφηβικό άρωμα» ακουγόταν σαν να είχε πολύ βαθύτερο και επαναστατικό νόημα. Όπως καταλάβατε, απλώς εξαρτάται από το πώς ερμηνεύουμε και νοηματοδοτούμε τα πράγματα κάθε φορά…

Πηγή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Night People

12:00 13:59











Current show

Night People

12:00 13:59