“Οι Γιοι του Χάους”: ένα graphic novel με φόντο την Ελληνική Επανάσταση

Written by on 24/03/2021

image_print

Ενόψει της επετείου 200 χρόνων από την κήρυξη του απελευθερωτικού αγώνα για ελευθερία, εδώ και κάποιους μήνες έχει κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το κόμικ “Sons of Chaos“, ένα δώρο από τον Αμερικάνο συγγραφέα-σκηνοθέτη Chris Jaymes, για όλους αυτούς που αγαπάνε την ιστορία και όχι μόνο, ένα έπος για την ζωή, τον αγώνα και την θυσία του Μάρκου Μπότσαρη.

O τίτλος από μόνος του τραβάει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον. Η πρώτη ιδέα που συνήθως έρχεται στο μυαλό είναι ότι θυμίζει πολύ το “300” του (θεού) Frank Miller και δεν πέφτει και πολύ έξω. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα το novel παίρνει “αυθαίρετες ελευθερίες” αλλά και “αναγκαστικές εκπτώσεις” για να πει την ιστορία του σε 192 πολύχρωμες ( με έμφαση στο κόκκινο και μαύρο) σελίδες γεμάτες με επικές στιγμές, βία και ανθρώπινη φύση. Έλληνες ήρωες εναντίον ξένων εισβολέων σε πανοραμικά πλάνα με τον διάλογο, ως δέκτη, να συνδέει τον αναγνώστη με τις εικόνες που αναδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του.

Ωστόσο η επιλογή του τίτλου δεν είναι και τυχαία. Παραπέμπει στην φανερή σημασία βέβαια: χάος, πόλεμος, βία, καταστροφή. Συνάμα όμως δηλώνει την γέννηση μιας μεγάλης ιδέας. Τα πάντα γεννιούνται από το τίποτα. Από το σκοτάδι γεννήθηκε το φως, έτσι και οι αρχαίοι Έλληνες πήραν από το Χάος, μορφοποίησαν το χάος από το οποίο γεννήθηκαν και έχτισαν έναν πολιτισμό, τις τέχνες και επιστήμες και δημιούργησαν τις ιδεολογίες με τις οποίες ζούμε μέχρι και σήμερα. Αποτελούν την αφετηρία του μοντέρνου κόσμου και τα θεμέλια όπου χωρίς αυτά, θα βρισκόμασταν άτυποι και ουδέτεροι σ’ ένα καθόλου σίγουρο μέλλον.

10 χρόνια (!) έρευνας υλικού για το novel όμως μας οδηγούν στον νεαρό Μάρκο Μπότσαρη, γιο του Σουλιώτη Κίτσου Μπότσαρη, τα χρόνια της εκπαίδευσης του, στην πορεία της αιχμαλωσίας του από τον Αλή Πασά και της επακόλουθης απελευθέρωσης του σε πλασματικά και μη γεγονότα που καθόρισαν την προσωπικότητά του. Το στόρι μας ταξιδεύει σε τόπους ιερούς όπως το μαρτυρικό Σούλι και το Μεσολόγγι και σε μεγάλες στιγμές που ταρακούνησαν τον πυρήνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Γιατί όμως ο Μάρκος Μπότσαρης και όχι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης? Όπως και ο Γέρος του Μοριά, υπάρχουν και άλλες πιο διακεκριμένες φιγούρες του Μεγάλου Αγώνα που αναφέρονται αναλυτικά σε βιβλία, ντοκιμαντέρ αλλά και σε ταινίες και είναι γενικά ευρέως γνωστοί. Όμως αυτό φαίνεται να είναι και η κινητήρια δύναμη που ωθεί τον συγγραφέα: η περίπλοκη και σχετικά άγνωστη σχέση του Αλή Πασά και του Μάρκου Μπότσαρη.

Αυτό είναι που κάνει το συγκεκριμένο διήγημα μοναδικό. Διεγείρει το ενδιαφέρον μας με αυτούς τους γνωστούς-άγνωστους αντιήρωες που μάλλον έχουμε ακουστά αλλά τελικά δεν ξέρουμε και πολλά. Φτιαγμένο από υλικό που μελλοντικά προορίζεται κάλλιστα για ταινία παραγωγής, το graphic novel παίρνει σάρκα και οστά ως σημείο αναφοράς και τιμής της ελληνικής ιστορίας.

Έτσι λοιπόν “Οι Γιοι του Χάους” ή “Τα Παιδιά της Επανάστασης” ‘όπως κυκλοφορεί στα ελληνικά, εξιστορούν μια συναρπαστική αφήγηση της Ελληνικής Επανάστασης, αναδεικνύουν την τόλμη και την παλληκαριά ενός ανθρώπου που οι συνθήκες και οι απώλειες γύρω του, τον έχρισαν ηγέτη και ήρωα. Έναν ήρωα που με τις πράξεις του οδήγησε λίγους εναντίον πολλών, έχοντας μόνο το σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος” βαθιά ριζωμένο στην ψυχοσύνθεση όλων γύρω του.

Εξίσου σημαντικό αξίζει να αναφερθεί ότι πίσω από το πινέλο βρίσκετε ο ταλαντούχος Αργεντίνος Ale Aragon ο οποίος δημιουργεί το τέλειο εικαστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ιστορίας.

Νταβίντ Ντανελιάν

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Emotional Time

20:00 21:59











Current show

Emotional Time

20:00 21:59