Μαρία Προϊστάκη: «Μέσα από το ρόλο μου λέω στο κοινό “Αγαπήστε. Αλλά πρώτα απ’ όλα αγαπήστε τον εαυτό σας.” […]»

Written by on 08/04/2024

image_print

Με αφορμή την παράσταση «Ο Συνεργός», του Γιώργου Χριστοδούλου, στο θέατρο «Επί Κολωνώ», η Μαρία Προϊστάκη, στο ρόλο της Τασούλας, παραχώρησε στο cityvibes.gr και το Γιώργο Μαλέκα, μια συνέντευξη για τη δική της οπτική πάνω στο έργο!

Μελετώντας το κείμενο του Γ. Χριστοδούλου, ποια ήταν τα πρώτα σου συναισθήματα; Πώς βλέπεις το εγχείρημά του;

Μ: «Κατάλαβα αμέσως ότι πρόκειται για ένα πολύ δυνατό έργο. Θυμάμαι βρήκα όλους τους χαρακτήρες εξαιρετικά ενδιαφέροντες και ήμουν στην άκρη της καρέκλας μου μέχρι το τέλος. Στο τέλος συγκινήθηκα, προβληματίστηκα, ανακουφίστηκα, όλα μαζί. Θαυμάζω το Γιώργο για αυτή την ικανότητα του να δημιουργεί τόσο άρτιες ιστορίες, να γράφει χαρακτήρες πολύ ανθρώπινους σε ακραίες συνθήκες και να μπορεί να εμβαθύνει και στα δύο φύλα εξίσου. Είναι κάτι με το οποίο ασχολείται εδώ και χρόνια, η συγγραφή θεατρικών έργων, και απλώς τώρα αισθάνθηκε άνετα να επικοινωνήσει και αυτή του την ιδιότητα με το κοινό.»

Η ανικανότητα των αρχών να πάρουν στα σοβαρά αυτού του είδους τα εγκλήματα είναι απελπιστική. Η δε αύξηση των γυναικοκτόνων, των ανδρών δηλαδή που πιστεύουν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα είναι τρομακτική και απόλυτα εξοργιστική

Μαρία Προϊστάκη

Είχες ακούσει πριν το κείμενο, για την υπόθεση αυτή; Πώς σε έκανε να νιώσεις; 

Μ: «Φυσικά. Νομίζω όλοι την είχαν παρακολουθήσει και είχαν σοκαριστεί. Ήταν από τις πρώτες γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν τόσο έντονα στη μνήμη του κοινού και νομίζω η πρώτη που ο γυναικοκτόνος είχε επιλέξει να είναι στα φώτα της δημοσιότητας κατά τη διαλεύκανση του εγκλήματος. Από τότε ακολούθησαν το παράδειγμα του και άλλοι. Και από τότε δυστυχώς μαθαίνουμε για πολλές γυναικοκτονίες, πιο πολλές απ’ όσες μπορούμε να αντέξουμε. Τότε είχα σοκαριστεί. Τώρα είμαι εξοργισμένη και βαθιά απογοητευμένη. Η ανικανότητα των αρχών να πάρουν στα σοβαρά αυτού του είδους τα εγκλήματα είναι απελπιστική. Η δε αύξηση των γυναικοκτόνων, των ανδρών δηλαδή που πιστεύουν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα είναι τρομακτική και απόλυτα εξοργιστική».

Μίλησε μας για τον ρόλο της Τασούλας… Τι σου έκανε περισσότερη εντύπωση στο χαρακτήρα της;

Μ: «Η Τασούλα είναι η γυναίκα του Αποστόλη, του ανθρώπου δηλαδή που μέσα σ’ ένα βράδυ αποφασίσει να βοηθήσει τον ξάδερφο του και γυναικοκτόνο στην εξαφάνιση του πτώματος της Βίκης. Η Τασούλα επίσης είναι παιδική φίλη της Βίκης και έχει πολύ στενή σχέση και με τη μάνα της Βίκης.
Η Τασούλα είναι μια γυναίκα με δυνατότητες για πολλά πράγματα, για αγάπη, για σπουδές, για εργασία αλλά για τους δικούς της λόγους και από τους δικούς της δαίμονες, βρίσκεται να περνάει τη ζωή της στο σπίτι, ως σύζυγος του Αποστόλη.
Τα διλήμματα που αντιμετωπίζει την υπερβαίνουν και κατρακυλάει κι αυτή σε ένα μονοπάτι που δεν επέλεξε.
Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πως αντιδράει όταν μαθαίνει το κακό που έχει συμβεί και το τι κάνει αφότου αποκαλυφθεί η αλήθεια σε όλους.»

Τι θα ήθελες να επικοινωνήσεις με το ρόλο σου στο κοινό;

Μ: Μέσα από το ρόλο μου λέω στο κοινό «Αγαπήστε. Αλλά πρώτα απ’ όλα αγαπήστε τον εαυτό σας. Προστατέψτε αλλά πρώτα απ’ όλα προστατέψτε τον εαυτό σας. Ξυπνήστε. Μιλήστε. Πάντα υπάρχουν επιλογές. Κι εκεί που δεν υπάρχουν, υπάρχουν. Κι όταν δεν καταφέρετε να κάνετε τίποτα σωστό, παραδεχτείτε το. Δηλώστε αδυναμία. Σταθείτε στο ύψος σας και αναλάβετε την ευθύνη σας.»

Πώς κυλάει η συνεργασία σου με τους συμπρωταγωνιστές σου; 

Μ: «Οι τρεις άνθρωποι με τους οποίους βρίσκομαι επί σκηνής είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί, είναι ιδανικοί για τους ρόλους που ερμηνεύσουν και είναι τύχη να τους συναντώ κάθε βράδυ και να χτίζουμε αυτή την ιστορία μαζί. Είμαστε συνοδοιπόροι. Αυτή η ιστορία μας έφερε κοντά και γι’ αυτό πάντα θα υπάρχει μια μυστική συνομωσία μεταξύ μας».

Σε ευχαριστούμε πολύ, Μαρία!
Επιμέλεια Συνέντευξης: Γιώργος Μαλέκας

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Melinda’s Night

22:00 23:59











Current show

Melinda’s Night

22:00 23:59