Η αξία της νηστείας την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Written by on 05/03/2020

image_print

Πιστεύω πολλοί από εμάς μετά την Τσικνοπέμπτη ξεκινήσαμε να μετράμε αντίστροφα για την δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου. Το Πάσχα.

Μέχρι όμως την Κυριακή της Αναστάσεως αρκετοί Χριστιανοί αποφασίζουν να ακολουθήσουν την νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η νηστεία αυτή ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο τα μεσάνυχτα μετά την Ανάσταση. Άλλοι πάλι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προσπαθήσουν να νηστέψουν ισχυρίζονταν πως τους είναι πολύ δύσκολο να κόψουν το κρέας.

Γιατί όμως να μπούμε σε αυτή την μακροχρόνια διαδικασία της νηστείας;

Καταρχάς, δεν είναι μια πρακτική που περιορίζει μόνο τη διατροφή μας. Θεωρείται μέσο και όπλο πνευματικό. Πρέπει δηλαδή να συμμετέχει σε αυτήν ο άνθρωπος σωματικά και ψυχικά. Άρα όσοι δεν είναι πραγματικά έτοιμοι ή δεν επιχειρούν να προσπαθήσουν.

Η νηστεία λοιπόν ορίζεται όλη η διάθεση του ανθρώπου να συμμετέχει στα Σωτήρια Πάθη του Χριστού. Είναι μια κίνηση του ατόμου να αδειάσει από οτιδήποτε δεν θυμίζει Θεό είτε αυτό είναι στην μορφή τροφής είτε είναι μορφή συναισθημάτων, κακών σκέψεων, ανήθικων πράξεων.

Πολλοί πιστεύουν πως είναι μόνο μια διαδικασία στέρησης τροφής. Δεν είναι όμως, γιατί εκτός από τα πνευματικά οφέλη που μας προσφέρει η νηστεία, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πως προσφέρει πάμπολλα οφέλη για την υγεία. Έχει φανεί πως άτομα που ακολουθούν πιστά τις επίσημες νηστείες έχουν μειωμένη χοληστερόλη, λιγότερο σωματικό βάρος και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Το ερώτημα είναι: Mα όταν νηστεύουμε δεν τρώμε πολλούς υδατάνθρακες άρα μπορεί να αυξηθεί το βάρος μας;

Η απάντηση είναι πως όχι. Μπορεί η νηστεία της Τεσσαρακοστής να είναι απαλλαγμένη από κορεσμένα λίπη ( βούτυρα ) , ψάρια , ζωικά προϊόντα ( κρέας , κοτόπουλο, αυγά) και γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά) . Είναι όμως πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη ( ελιές , ελαιόλαδο), πολυακόρεστα λίπη ( ξηροί καρποί ) , θαλασσινά , αμυλούχα , φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Όταν όλα αυτά συνδυαστούν σωστά και σε σωστές ποσότητες δεν μπορεί το βάρος να αυξηθεί. Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα άτομα που έχουν υψηλές ποσότητες ουρικού οξέος και στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.  Αν δοθεί έμφαση σε αυτά τα άτομα στην αποφυγή υπερβολικών ποσοτήτων λαδιού και αμύλου, στους σωστούς συνδυασμούς αμυλούχων τροφίμων και στην παράλληλη αύξηση της σωματικής δραστηριότητα όχι μόνο τα άτομα αυτά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αλλά θα επιτύχουν και καλύτερη ρύθμιση.

Τι επιτρέπονται και τι απαγορεύονται;

Επιτρέπεται η κατανάλωση: 

  • ελιών και ελαιολάδου ( πηγή μονοακόρεστου λίπους , βιταμίνης Ε και Α , καροτενοειδών , σιδήρου κτλ) ΜΟΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • οσπρίων ( πηγή φυτικών ινών , πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας)
  • διάφορα λαχανικά εποχής μαγειρεμένα ή σε σαλάτα ( πηγή φυτικών ινών , βιταμινών)
  • ξηροί καρποί ( πηγές φυτικών πρωτεϊνών , φυτικών ινών , ασβεστίου , ω3 λιπαρών οξέων)
  • οστρακοειδή και μαλάκια ( χταπόδι , καλαμάρι , γαρίδες , σουπιές , μύδια, στρείδια) ( πηγή πρωτεϊνών , ω3 λιπαρών οξέων)
  • χαλβάς ( πηγή βιταμίνης Ε , σιδήρου , ασβεστίου) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΑ
  • ταραμά ( πηγή βιταμίνης Α και D, μαγνησίου , καλίου ) ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
  • σόγια ( πηγή πολυακόρεστων λιπαρών , ω3 , πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας , φυτικές ίνες)
  • γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας ( πηγή ασβεστίου , πρωτεϊνών )

*το ψάρι επιτρέπεται μόνο 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων 

Απαγορεύεται η κατανάλωση:

  • Κρέατος ( κοτόπουλο , χοιρινό , αρνί , μοσχάρι κτλ)
  • Γαλακτοκομικών προϊόντων ( τυριά , γάλα , γιαούρτι)
  • Αβγών
  • Ψαριών
  • Αλκοολούχων ποτών

*ο οίνος επιτρέπεται μόνο Σάββατο και Κυριακή

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως νηστεύοντας προσφέρουμε στον οργανισμό μας αποτοξίνωση γιατί υπάρχει αποχή από ζωικά λίπη, αποχή από γλυκές και επεξεργασμένες τροφές , περισσότερες φυτικές ίνες και  περισσότερη κατανάλωση φρούτων. Έτσι καταλήγουμε πως η νηστεία δεν είναι μόνο για να μας φέρει πιο κοντά στην δύναμη που ονομάζεται Θεός αλλά για να μας προσφέρει πάμπολλα οφέλη στον οργανισμό μας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η κατανάλωση των νηστίσιμων φαγητών πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις ημερήσιες διατροφικές μας απαιτήσεις. Φροντίστε να τρώτε ποικιλία από αυτά που αναφέραμε σε κανονικές μερίδες και μην φοβάστε πως μπορεί να έχετε ελλείψεις σε πρωτεΐνη, σίδηρο , ασβέστιο.

 Καλή Τεσσαρακοστή!!

Κωνσταντίνου Ουρανία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης
Επί Πτυχίου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59











Current show

Group Therapy

16:00 17:59