Το Κοράκι του Edgar Allan Poe

Written by on 18/01/2022

image_print

Με αφορμή την γέννηση του Έντγκαρ Άλαν Πόε (1809-1849), σπουδαίου αμερικανού συγγραφέα, ποιητή και δοκιμιογράφου, παραθέτουμε το πιο γνωστό του αφηγηματικό ποίημα με τίτλο Το Κοράκι. Ο πρωτότυπος τίτλος του ποιήματος στα αγγλικά είναι «The Raven». Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 29 Ιανουαρίου 1845 στην εφημερίδα «New York Evening Mirror» εκτοξεύοντας τη φήμη του δημιουργού του. Έγινε ένα από τα πλέον δημοφιλέστερα ποιήματα παγκοσμίως, χωρίς όμως να αποδώσει την πολυπόθητη οικονομική ανακούφιση στον ίδιο τον ποιητή.

«Το Κοράκι» αποτελείται από 108 στίχους, χωρισμένους σε 18 ίσες στροφές. Είναι γραμμένο σε τροχαϊκό μέτρο και διακρίνεται για την πλούσια ομοιοκαταληξία του, τη μουσικότητά του, τη στυλιζαρισμένη γλώσσα του και την υπερφυσική του ατμόσφαιρα.

Εξιστορεί την επίσκεψη ενός μυστηριώδους κορακιού, σ’ ένα νεαρό φοιτητή, που βρίσκεται σε απόγνωση από τον χαμό της αγαπημένης του Ελεωνόρας και οδηγείται σταδιακά στην τρέλα. Το κοράκι, που έχει λαλιά, στέκεται πάνω σ’ ένα αγαλματάκι της Παλλάδας Αθηνάς στο δωμάτιο του νεαρού φοιτητή και φαίνεται να τον προκαλεί με τη συχνή επανάληψη της λέξης «Ποτέ πιά» (Nevermore), ίσως τη διασημότερη επωδό της αγγλικής γλώσσας.

Το 1846 ο Πόε δημοσίευσε το δοκίμιο Η φιλοσοφία της σύνθεσηςThe Philosophy of Composition»), όπου περιγράφει τη διαδικασία σύλληψης και γραφής του ποιήματός του, διαδικασία την οποία εντάσσει στο γενικότερο πλαίσιο της ιδεαλιστικής αισθητικής του.

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης, που σύστησε τον Πόε στο ελληνικό κοινό το 1877 με το δοκίμιό του «Εδγάρδος Πόου», χαρακτηρίζει το ποίημα «αριστούργημα, απαράμιλλον δια την λεπτότητα του αισθήματος και την μαγείαν της γλώσσης». Ο ελληνολάτρης διανοητής Περικλής Γιαννόπουλος (1869-1910) το μετέφρασε πρώτος στα ελληνικά το 1894.

Το ποίημα αυτό του Πόε έχει αγαπηθεί κι έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλά heavy metal συγκροτήματα όπως: Carpathian Forest, Tristania, Agathodaimon, Grave Digger, Nevermore. Το 1975 ο Άλαν Πάρσονς μελοποίησε ορισμένους στίχους του ποιήματος στο τραγούδι «Raven», που περιέχεται στο άλμπουμ «Tales of Mystery and Imagination» και το 2003 ο Λου Ριντ παρουσίασε μελοποιημένο όλο το ποίημα στο άλμπουμ «The Raven».

Πολυμέσα

Alan Parsons – The Raven (1987 Remix)


Lou Reed – Raven

Διαβάστε εδώ « Το κοράκι » :

Πηγή έμπνευσης για το άρθρο που μόλις διαβάσατε, αποτέλεσε το αφιέρωμα της σελίδας Σαν σήμερα.gr

Νένα Ευθυμιάδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

No(w) On Air

13:00 14:59Current show

No(w) On Air

13:00 14:59