Κατανοώντας τη Δίαιτα FODMAP: Συνέντευξη με Ειδικό Διατροφολόγο

Written by on 23/03/2024

image_print

Δίαιτα FODMAP για υγιές έντερο!

Στο άκουσμα της λέξης «δίαιτα FODMAP» μπορεί λανθασμένα το μυαλό κάποιων ν’ ανατρέξει ή
να συνδέσει την συγκεκριμένη δίαιτα με διάσημες δίαιτες που κυκλοφορούν ανά καιρούς για μια
γρήγορη απώλεια βάρους. Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην προκειμένη περίπτωση! Παρακάτω
θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την συγκεκριμένη δίαιτα!

Μάζι μας βρίσκεται αυτή την φορά η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Πάλιου.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Πάλιου σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και
Διαιτολογίας στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και
αποφοίτησε το 2004. Εκπόνησε πτυχιακή εργασία με θέμα «Διατροφική αγωγή σε παιδιά σχολικής ηλικίας» και την παρουσίασε στο 6ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής.
Συμμετείχε σε πληθώρα σεμιναρίων και ημερίδων πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.
Έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά, εφημερίδες και επιστημονικά sites υγείας.
Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε αθλητικούς ομίλους και σχολεία.
Εργάστηκε ως υπεύθυνη διαιτολόγος στο κέντρο αισθητικής και διαιτολογίας NewDAY, στον
Βαρδάρη Θεσσαλονίκης. Το διάστημα 2012-2016 εργάστηκε πραγματοποιώντας κατ’ οίκον επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού. Πλέον διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην Περαία Θεσσαλονίκης από το 2016 έως και σήμερα, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον διαιτώμενο-ασθενή.

Ποια είναι η βασική θεωρία πίσω από τη δίαιτα FODMAP και πώς μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

«Η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP είναι από τις πιο γνωστές διατροφές για την υγεία του
εντέρου και από τα πιο αποτελεσματικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση του συνδρόμου
ευερέθιστου εντέρου. Τα αρχικά FODMAPs αναφέρονται στους “ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες” και δημιουργήθηκε για να περιγράψει αυτούς τους
ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας, όπως τους
αναφέρουμε, που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και
αερίων στο έντερο, με αποτέλεσμα το έντονο φούσκωμα, το μετεωρισμό, ορισμένες
φορές κοιλιακό άλγος και διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος γενικότερα.
Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των FODMAPs στη διατροφή ανακουφίζει
από τα γαστρεντερικά συμπτώματα (φούσκωμα-πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, αυξημένα αέρια,
κοιλιακό πόνο και λοιπά συμπτώματα) σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Επομένως, μια δίαιτα χαμηλής κατανάλωσης FODMAP αποτελεί μια ευκαιρία για θεραπεία –
ανακούφιση σε αυτούς τους ασθενείς και όχι μόνο.»

Ποια τρόφιμα περιλαμβάνονται στην κατηγορία FODMAP και πώς μπορεί να
επηρεάσουν την πέψη και την ευερεθιστότητα του εντέρου;

«Τα πιο γνωστά FODMAP που έχουμε στη διατροφή μας είναι:
– Η φρουκτόζη, την οποία συναντάμε σε κάποια φρούτα, μέλι, σιρόπι καλαμποκιού
υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη
– Η λακτόζη, την οποία τη συναντάμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα
– Οι φρουκτάνες (ινουλίνη), τις οποίες συναντάμε στο σιτάρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο
κ.ά.
– Τα γαλακτάνια, τα οποία βρίσκονται στα φασόλια, φακές, όσπρια από σόγια κ.ά.
– Οι πολυόλες, τις οποίες βρίσκουμε κατά κύριο λόγο στα γλυκαντικά που περιέχουν
σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, μαλτιτόλη, φρούτα με κουκούτσι όπως αβοκάντο,
βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα κ.ά.

Για να καταλάβουμε πως λειτουργούν τα FODMAP στο σώμα μας, αρκεί να σκεφτούμε
τον πιο γνωστό υδατάνθρακα στη διατροφή μας, το άμυλο, ο οποίος περιέχεται στα
τρόφιμα όπως το ρύζι, την πατάτα, το ψωμί, τα μακαρόνια κλπ. Στη δομή του αποτελείται
από πολλά μόρια γλυκόζης. Αντίθετα, τα FODMAPs είναι συνήθως υδατάνθρακες
βραχείας αλύσου, δηλαδή αποτελούνται από 1, 2 ή λίγα μόρια γλυκόζης συνδεδεμένα
μεταξύ τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιες φορές να περνούν άπεπτα τα μόρια από τον πεπτικό- γαστρεντερικό σωλήνα και φτάνοντας στο τελικό σημείο του εντέρου να χρησιμοποιούνται ως «τροφή» – πηγή ενέργειας για τα βακτήρια που φυσιολογικά ζουν εκεί. Τα βακτήρια του εντέρου μας παράγουν υπό φυσιολογικές συνθήκες μεθάνιο. Όταν τρεφόμαστε με μία ισορροπημένη διατροφή σε αμυλούχα (και όχι μόνο) τρόφιμα, τότε η παραγωγή αυτού του αερίου είναι μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου.

Από την άλλη πλευρά, όταν τα βακτήρια αρχίζουν και «τρέφονται» με τους υδατάνθρακες
της κατηγορίας των FODMAP, τότε παράγουν μία άλλη αέρια ουσία, το υδρογόνο. Όταν
το υδρογόνο είναι σε υψηλές συγκεντρώσεις στο έντερο ξεκινάει να δημιουργεί
μετεωρισμό, κράμπες ή και δυσκοιλιότητα. Ταυτόχρονα οι υδατάνθρακες της κατηγορίας
των FODMAP λειτουργούν ως ωσμωτικά μόρια, δηλαδή αλλάζουν τη συγκέντρωση της
ενυδάτωσης – αφυδάτωσης των κοπράνων του εντέρου, με αποτέλεσμα πολλές φορές
να προκαλείται και διάρροια.»

Ποια είναι η συνιστώμενη διάρκεια της δίαιτας FODMAP και πώς μπορούν οι
ασθενείς να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στη φάση επανεισαγωγής
τροφίμων;

«Η δίαιτα FODMAP αποτελεί ένα διατροφικό πρωτόκολλο, με συγκεκριμένα στάδια και φάσεις
προκειμένου να υπάρχει η αποτελεσματικότητά του.

Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτη φάση – Αφαίρεση τροφών
Στην πρώτη φάση, η οποία διαρκεί περίπου 6-8 εβδομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του
διατροφολόγου, αποφεύγεται η κατανάλωση όλων των τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε
FODMAP, ώστε να υπάρξει η ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Δεύτερη φάση – Σταδιακή επανεισαγωγή
Στη δεύτερη φάση της επανεισαγωγής, η οποία ξεκινάει εφόσον δεν υπάρχει συμπτωματολογία,
εισάγονται σταδιακά τρόφιμα μέτριας και σιγά σιγά της υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Αν
και η διάρκειά της ποικίλλει, συνήθως διαρκεί 6–10 εβδομάδες. Εισάγεται 1 τρόφιμο κάθε φορά
με απόσταση 2-3 ημέρες από το επόμενο, ώστε να προσδιορίζεται η αποδοχή και η ανοχή στο
κάθε τρόφιμο.

Τρίτη φάση – Εξατομίκευση
Στην τρίτη φάση της εξατομίκευσης, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν FODMAP
εξατομικεύεται ανάλογα με το άτομο. Κατά την τρίτη φάση, το άτομο ακολουθεί μια διατροφή που
αποκλείει τις τροφές που περιέχουν FODMAP και προκαλούν συμπτώματα στο άτομο.
Φυσικά, στο στάδιο αυτό και υπό την επίβλεψη του διαιτολόγου, υπάρχει η δυνατότητα κάποια
τρόφιμα να μην εισαχθούν καθόλου, εφόσον φαίνεται ότι το άτομο εμφανίζει συμπτώματα.»

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες ή προβλήματα που μπορεί να
αντιμετωπίσει κάποιος ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα και πώς μπορεί να τα
διαχειριστεί;

«Είναι σημαντικό τα άτομα που αποφασίζουν να ενταχθούν σε μια τέτοια διατροφή να
παρακολουθούνται από ένα έμπειρο και εξειδικευμένο διατροφολόγο, εκπαιδευμένο στο
πρωτόκολλο FODMAP, ώστε να τους παρέχει ένα λεπτομερές και επαρκές διαιτητικό
πλάνο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μεγάλες ελλείψεις θρεπτικών
συστατικών. Η δίαιτα αυτή προορίζεται μόνο για βραχυπρόθεσμη εφαρμογή.
Τα FODMAPs είναι φυσικά πρεβιοτικά, δηλαδή ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των καλών
βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα. Επομένως δεν θα πρέπει να ακολουθείτε αυτή η δίαιτα
μακροπρόθεσμα! Συμπερασματικά, ο περιορισμός των FODMAPs είναι μια αποτελεσματική διαιτητική
παρέμβαση για τη μείωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η
εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλή σε FODMAPs γίνεται καλύτερα με τη βοήθεια ενός πτυχιούχου
διαιτολόγου, όπου μπορεί να κατανοήσει τα συμπτώματα του ασθενούς και να του εξασφαλίσει
μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς επίσης να τον εκπαιδεύσει για το ποια τρόφιμα μπορεί να
τρώει και ποια ν’ αποφεύγει.»

Αναστασία Πάλιου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αμπελοκήπων 39, Περαία Θεσσαλονίκης
τηλ. 239250 3707
e-mail: anastasiapaliou@yahoo.gr

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Upcoming

Smash or Pass it

Γιατί δε μελετάτε;

20:00 21:59
















Upcoming

Smash or Pass it

Γιατί δε μελετάτε;

20:00 21:59