2020 In Review: Τα 10 ποπ άλμπουμ που ξεχώρισαν φέτος

Written by on 29/12/2020

image_print

Το συγκεκριμένο είδος διαχρονικά είναι το πιο διαδεδομένο, καθώς ακούγεται πάρα πολύ στο ραδιόφωνο, στη τηλεόραση, ακόμη και στο ίντερνετ. Και είναι ίσως το πιο ευκολοάκουστο είδος για το αυτί του μέσου ακροατή. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η ποπ μουσική έχει ξεφτίσει από ποιότητα, και απλά βγαίνουν τραγούδια που ίσα ίσα διαθέτουν μια “ωραία μελωδία” και μια “καλή φωνή”. Ωστόσο φέτος, αν και υπάρχει κρίση στη μουσική βιομηχανία ελέω Covid-19, πράγματι υπήρξαν ωραίες δουλειές και από τους πλέον δημοφιλείς καλλιτέχνες, αλλά και από τους νέους καλλιτέχνες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που συναντάμε σε κάποια από τα φετινά άλμπουμ, είναι η παραπομπή ακουσμάτων τους σε προηγούμενες δεκαετίες. Ο μουσικός συντάκτης επιλέγει τα 10 ποπ άλμπουμ που ξεχώρισε για φέτος.

10. Ava Max – Heaven & Hell

Είναι από τις νεοεισερχόμενες του χώρου η 26χρονη Αλβανοαμερικανή τραγουδίστρια, καθώς τη γνωρίσαμε το 2018 με το μεγάλο της hit Sweet But Psycho. Το Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ, το οποίο είναι electro-pop. Μέσα στο άλμπουμ συμπεριλαμβάνει όλες τις μεγάλες της επιτυχίες, και μερικές φετινές κυκλοφορίες. Σε 2 τραγούδια του άλμπουμ έχουν υιοθετηθεί μουσικές γραμμές από άλλα γνωστά τραγούδια. Στο ρεφραίν του Kings & Queens, χρησιμοποιήθηκε η περίφημη μουσική γραμμή του Desmond Child, δηλαδή αυτή η γραμμή που ακούγεται στο If You Were A Woman (And I Was A Man) της Bonnie Tyler, και στο You Give Love A Bad Name των Bon Jovi. Και στο My Head & My Heart χρησιμοποιήθηκε ο οδηγός του Around The World (La La La La La) των ATC. Το τραγούδι που ξεχώρισε από το άλμπουμ, είναι το Naked.

9. Selena Gomez – Rare (Deluxe)

Η 28χρονη αμερικανίδα τραγουδίστρια επέστρεψε δισκογραφικά μετά από το 2015, και κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο το 3ο της σόλο άλμπουμ, και 6ο συνολικά (3 άλμπουμ μαζί με τους The Scene). Όλο αυτό το διάστημα απουσίας της, κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποια σοβαρά θέματα υγείας, τα οποία ξεπέρασε τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μπορεί να επέστρεψε μετά από περίπου 5 χρόνια, αλλά στο Rare δεν έχει την ίδια δυναμική που είχε στο Revival. Παρ’ όλα αυτά, η Selena Gomez ακούγεται ιδιαίτερα διαφορετική και ίσως πιο ώριμη σ’ αυτό το άλμπουμ. Μέσα στο άλμπουμ σίγουρα ξεχωρίζει η εξαιρετική ποπ μπαλάντα Lose You To Love Me, το Feel Me, & το Dance Again.

8. Miley Cyrus – Plastic Hearts

Η επίσης 28χρονη αμερικανίδα τραγουδίστρια, τέλη Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το 7ο της προσωπικό άλμπουμ, έπειτα από το 2017 και το Younger Now. Σ’ αυτό το άλμπουμ η Miley Cyrus έχει μια πιο έντονη χροιά, καθώς το 2019 είχε προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση στις φωνητικές χορδές της. Οπότε αποφάσισε να προχωρήσει σε λίγο πιο ροκ μονοπάτια, και γιατί ταιριάζουν κάπως στη φωνή της, και γιατί της αρέσει η ροκ. Φυσικά κινείται και σε synth-pop μονοπάτια. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το main single Midnight Sky, η συνεργασία της με τη Dua Lipa στο Prisoner, το οποίο χρησιμοποιεί sample του Physical (Olivia Newton-John, 1981), και το Angels Like You. Αξίζει βεβαίως και η live διασκευή της Heart Of Glass (Blondie).

7. Sam Smith – Love Goes

Τέλη Οκτωβρίου, ο 28χρονος Βρετανός κυκλοφόρησε το 3ο του άλμπουμ, το οποίο είναι ιδιαίτερα χορευτικό. Αποδεδειγμένα, ο Sam Smith διαθέτει μια από τις πολύ όμορφες ποπ αντρικές φωνές τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε slow pop τραγούδια. Ωστόσο αποφάσισε να δοκιμαστεί και σε λίγο πιο pop-dance. Έκανε την πρώτη απόπειρα, όταν και συνεργάστηκε με τον Calvin Harris για το Promises (2018), ενώ συνεργάστηκε και με τη Normani (πρώην Fifth Harmony) για το Dancing With A Stranger (2019). Σίγουρα το Love Goes δεν γνωρίζει την ίδια επιτυχία με τα προηγούμενα άλμπουμ, αλλά και ο Sam Smith είχε την ανάγκη να στραφεί και σε άλλα μονοπάτια, και σίγουρα το υποστήριξε αρκετά καλά. Το τραγούδι που ξεχωρίζει από το άλμπουμ είναι το Diamonds.

6. BENEE – Hey U X

Μια από τις πιο νεοφερμένες του χώρου η 20χρονη Νεοζηλανδή τραγουδίστρια, καθώς έγινε γνωστή το 2019 με τη μεγάλη της επιτυχία Supalonely. Το Νοέμβριο κυκλοφόρησε το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ, το οποίο κινείται σε alt-pop ακούσματα. Συνδυάζει στοιχεία από Electronic, Pop, R&B, & Trap, και ανήκει στους καλλιτέχνες της νέας γενιάς (μαζί με την Billie Eilish) που φέρνουν φρέσκο ήχο στη Pop. Πέρα από το προαναφερόμενο main single, ξεχωρίζει επίσης το Kool, το Snail, και το Happen To Me.

5. Kylie Minogue – Disco

Μια εκ των έμπειρων σ’ αυτό το χώρο, η 52χρονη Αυστραλή τραγουδίστρια κυκλοφόρησε το Νοέμβριο το 15ο δίσκο στη καριέρα της, και μόνο από το τίτλο του άλμπουμ της, μας ταξιδεύει στη δεκαετία του 80. Τα τραγούδια, είναι βγαλμένα από άλλη εποχή, και σίγουρα πάει το μυαλό του ακροατή στα 80’s parties, όπου χορεύανε όλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άλμπουμ ηχογραφήθηκε κατά κύριο λόγο στο προσωπικό στούντιο της Kylie Minogue, δηλαδή στο σπίτι της. Με ελάχιστη διαφορά ξεχωρίζουν πιο πολύ το Magic, & το Say Something. Το άλμπουμ όμως ακουστικά είναι πολύ όμορφο.

4. Lady Gaga – Chromatica

Από τις κυρίαρχες του χώρου τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, η 34χρονη πλέον Αμερικανίδα, έχει πετύχει πολλά μέχρι τώρα, και ακόμη έχει χρόνια μπροστά της να πετύχει περισσότερα. Τον Μάιο κυκλοφόρησε το 6ο άλμπουμ στη καριέρα της, και κινείται σε synth-pop, electropop, & dance-pop ακούσματα που παραπέμπονται στη δεκαετία του 90. Ιδιαίτερα ταιριαστό για τη Lady Gaga, γιατί έτσι κι αλλιώς έχει μουσικές επιρροές από προηγούμενες δεκαετίες. Από τα singles του άλμπουμ, ξεχωρίζει ιδιαίτερα η συνεργασία της με την Ariana Grande για το Rain On Me, χωρίς να σημαίνει ότι και το Stupid Love, και το 911 δεν είναι ωραία singles. Πέρα από τα singles, ξεχωρίζει το Free Woman, και η συνεργασία της με τον Elton John για το Sine From Above.

3. The Weeknd – After Hours

Ο 30χρονος Καναδός τραγουδιστής, θεωρείται κι αυτός ένας από τους κορυφαίους άντρες ποπ καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια, και σίγουρα όχι άδικα. Το Μάρτιο, κυκλοφόρησε το 4ο του άλμπουμ, και κινείται σε new-wave & synth-pop ακούσματα. Οι μουσικές παραπομπές του είναι ποικίλες, καθώς υπάρχουν και παραπομπές από το παρελθόν, το παρών, και ίσως και το μέλλον. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι singles, και παραπέμπονται στη δεκαετία του 80. Δηλαδή η μεγάλη επιτυχία Blinding Lights, το In Your Eyes, & το Save Your Tears.

2. Dua Lipa – Future Nostalgia

Τα τελευταία χρόνια έχει ταράξει τα νερά της ποπ η 25χρονη Αλβανοβρετανή τραγουδίστρια, η οποία μας συστήθηκε το 2015 με το I Could Be The One. Τέλη Μαρτίου κυκλοφόρησε αισίως το 2ο της άλμπουμ, το οποίο κινείται σε electropop, synth-pop, pop-dance, & disco ακούσματα. Το Future Nostalgia δεν συμβαδίζει με τη τωρινή, καθώς με τα ρετρό ακούσματα κινείται στη περίοδο δεκαετιών μεταξύ του 80, του 90, & του 2000. Αν και 2ο άλμπουμ, σίγουρα η Dua Lipa έκανε πάρα πολύ ωραία στροφή σ’ αυτά τα μονοπάτια, και το υποστήριξε πολύ καλά. Πέρα από τα singles Don’t Start Now, Physical, Break My Heart, Hallucinate, & Levitating, ξεχωρίζει και το Love Again, στο οποίο υιοθετήθηκε η μουσική γραμμή του Your Woman των White Town. Θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο άλμπουμ για το 2020.

1. Marina Kaye – Twisted

Σίγουρα δεν τη ξέρει πολύς κόσμος, καθώς δεν έκανε ακόμη το μεγάλο “ξεπέταγμα”, ή τουλάχιστον δεν της δόθηκε ακόμη αυτή η ευκαιρία. Όμως έχει ένα τραγούδι το οποίο της το είχε γράψει η Sia, και λέγεται Freeze You Out. Πρόκειται για την 22χρονη Γαλλίδα τραγουδίστρια, η οποία το Νοέμβριο κυκλοφόρησε το 3ο της άλμπουμ, 3 χρόνια μετά από το Explicit. Κινείται σε synth-pop & electropop, κι έχει ελαφρώς διαφορετικά ακούσματα από τα προηγούμενά της άλμπουμ. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το The Whole 9, το 7 Billion, το Visions, & το Alone. Πολύ όμορφη δουλειά από τη Marina Kaye, η οποία αξίζει μια προσοχή παραπάνω.

Χριστόφορος Χατζόπουλος
Ραδιοφωνικός Παραγωγός & Μουσικός Συντάκτης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59











Current show

Group Therapy

16:00 17:59