Βιγκανισμός VS κρεατοφαγία: Το «πείραμα» των δίδυμων αδερφών

Written by on 10/06/2020

image_print

Για 12 εβδομάδες ο ένας έγινε vegan και ο άλλος έτρωγε μόνο κρέας και ζωικές πρωτεΐνες ενώ λάμβαναν συνολικά τις ίδιες θερμίδες ημερησίως.

Ο Χιούγκο και ο Ρος Τέρνερ, είναι δίδυμοι ομοζυγωτικοί και σκληρά προπονούμενοι, που μπήκαν στη διαδικασία ενός πρωτότυπου πειράματος. Σύμφωνα με το Insider και όσα οι ίδιοι αναφέρουν στο Instagram τους ακολούθησαν για 12 εβδομάδες πολύ διαφορετική διατροφή και στο τέλος συνέκριναν τα αποτελέσματα που είχε αυτό στο σώμα τους και τη φυσική τους κατάσταση.

Αριστερά ο Χιούγκο και δεξιά ο Ρος

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο ο Χιούγκο τρεφόταν αυστηρά ως vegan ενώ στο μενού του Ρος κυριαρχούσε σε καθημερινή βάση το κρέας. Τα δύο αδέλφια κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες σε ημερήσια βάση με μια απόκλιση μάξιμουμ 50. Την εξέλιξή τους παρακολουθούσε η Virgin Active και το Τμήμα έρευνας Διδύμων στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου. Παράλληλα με τη διατροφή τους, προπονούνταν εντατικά πέντε με έξι φορές την εβδομάδα, καθώς προετοιμάζονται για μελλοντικές αποστολές σε δύσκολα σημεία του πλανήτη.

Στο τέλος, όλα είχαν αλλάξει: το βάρος, τα επίπεδα χοληστερίνης και το ποσοστό λίπους στο σώμα του καθενός, εξαιτίας της διατροφής τους.

Τι συνέβη στον vegan Χιούγκο: Μέσα σε δώδεκα εβδομάδες το σωματικό βάρος του μειώθηκε από τα 83,9 κιλά στα 82,1 και παράλληλα το λίπος στο σώμα του έπεσε στο 12%. Τα επίπεδα χοληστερίνης επίσης μειώθηκαν και ο Χιούγκο ανέφερε πως ένιωθε συχνότερα γεμάτος ενέργεια – πιθανότητα επειδή το σάκχαρο στο αίμα του δεν έπεφτε τόσο συχνά όσο παλιότερα. Κατά τον ίδιο, ήταν και πνευματικά πιο διαυγής και συγκεντρωμένος, ωστόσο -κατά δήλωσή του- είχε χάσει τη σεξουαλική του διάθεση.

Τι συνέβη στον κρεατοφάγο Ρος: Ο Ρος ξεκίνησε από τα 79,4 κιλά και τρώγοντας καθημερινά κρέας σκαρφάλωσε στα 85,7 κιλά. Τα 1,8 κιλά ήταν λίπος, αλλά τα 4,5 κιλά ήταν μυϊκή μάζα. Το ποσοστό λίπους στο σώμα του αυξήθηκε στο 15% χωρίς ωστόσο να ανέβει και η χοληστερίνη του.

https://www.instagram.com/p/CAVqmz-A66a/?utm_source=ig_web_copy_link

Επιπλέον παρατηρήσεις

Συλλέγοντας δείγματα από τα κόπρανα των διδύμων, οι επιστήμονες εντόπισαν και άλλες σημαντικές διαφορές. Στην περίπτωση του Χιούγκο, διαπιστώθηκε πως το «μικροβίωμά» (χρήσιμοι μύκητες, βακτηρίδια κ.λπ.) είχε γίνει πιο ανθεκτικό, μειώνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, υπήρχαν απώλειες λόγω της αυστηρής vegan ή της αυστηρά κρεατοφαγικής διατροφής αντίστοιχα.

Πώς αυτό επηρέασε την προπόνησή τους

Χιούγκο: Στο γυμναστήριο είχα πολύ περισσότερη ενέργεια. Πηγαίναμε πέντε, έξι φορές την εβδομάδα και δεν υπήρξε ούτε μία προπόνηση που να νιώσω ότι δεν είχα την δύναμη.

Ρος: Εγώ ακριβώς το αντίθετο. Πεινούσα πάρα πολύ στις 10-11. Είχα κορυφώσεις ενεργητικότητας και μετά κατέρρεα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά. Εγώ πήρα βάρος, ο Χιούγκο έχασε.

https://www.instagram.com/p/BrnnQxggEKj/?utm_source=ig_web_copy_link

Παιδιά της περιπέτειας

Ο Χιούγκο και ο Ρος από το 2011 κάνουν δύσκολες εξορμήσεις σε δυσπρόσιτα και επικίνδυνα σημεία του πλανήτη. Το 2015 ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το όρος Elbrus στον Καύκασο, για να συγκρίνουν τον παραδοσιακό ορειβατικό εξοπλισμό με μοντέρνα εργαλεία. Απόφοιτοι του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Loughborough και οι δύο, κατέχουν ήδη δύο ρεκόρ: ως μέλη του νεότερου πληρώματος που διέσχισε κωπηλατώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό και ως οι πρώτοι δίδυμοι που κωπηλάτησαν οποιονδήποτε ωκεανό του πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά το διατροφικό τους πείραμα θα ήθελαν στο μέλλον να το επαναλάβουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ελέγξουν την επιρροή της διατροφής και σε άλλες παραμέτρους, όπως πχ σε σχέση με την τεστοστερόνη. Για την ώρα πάντως συμφωνουν και οι δύο πως θα κρατήσουν τα καλύτερα στοιχεία από κάθε διατροφικό στυλ, εξακολουθώντας μια μεικτή διατροφή και ενισχύοντας με πιο πολλές vegan προτάσεις το μενού τους.

Πηγή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show











Current show