Χοιρινά ribs με μαρινάδα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 31/05/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά ) ( Χρόνος αναμονής: 2 ώρες ) ( Μερίδες: 4 ) |
2 χοιρινά μεσαίου μεγέθους χοιρινά ribs Υλικά ( για την μαρινάδα ) 4 κουτ. σουπ. κέτσαπ 4 κουτ. σουπ. σάλτσα ντομάτας με βασιλικό 1 κουτ. γλ. πελτές ντομάτας 1 κουτ. γλ. μείγμα μπαχαρικών BBQ 1 κουτ. γλ. θυμάρι αποξηραμένο 1 κουτ. γλ. μέλι 1 κουτ. γλ. βαλσάμικο 1 κουτρ. γλ. μουστάρδα απαλή 1 κουτ. γλ. σκόνη σκόρδου Αλάτι Πιπέρι μαύρο Υλικά ( για το μείγμα μπαχαρικών ) 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη 1/2 φλ. πάπρικα γλυκιά 1 κουτ. σουπ. τσίλι σε σκόνη 1 κουτ. σουπ. σκόρδο σε σκόνη 1 κουτ. γλ. κρεμμύδι σε σκόνη 1 κουτ. σουπ. κρεμμύδι σε σκόνη 1 κουτ. σουπ. αλάτι 1 κουτ. σουπ. μαύρο πιπέρι 1 κουτ. γλ. πιπέρι καγιέν ( προαιρετικά ) |
Εκτέλεση ( για το μείγμα μπαχαρικών ) |
1) Σε ένα μπολ, ρίχνετε όλα τα υλικά για το μείγμα μπαχαρικών BBq. 2) Mε την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν. 3) Όταν ενσωματωθούν τα υλικά τα αφήνετε στην άκρη και ετοιμάζετε την μαρινάδα. |
Εκτέλεση ( για την μαρινάδα και το τελείωμα του φαγητού ) |
1) Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για την μαρινάδα. 2) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ή κουταλιού ανακατεύετε καλά τα υλικά. 3) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά τα χοιρινά ριπς. 4) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε τα περιττά λίπη από το ριπς. 5) Ρίχνετε σε ένα ταψί λίγο λάδι. 6) Με τα χέρια σας ή με την βοήθεια ενός πινέλου στρώνετε καλά το λάδι σε όλο το ταψί. 7) Τοποθετείτε τα χοιρινά ριπς μέσα στο ταψί. 8) Περιχύνετε τα ριπς με την μαρινάδα. 9) Αλείφετε καλά με τα χέρια την μαρινάδα να πάει παντού σε όλο το κρέας. 10) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και τοποθετείτε το ταψί με τα ριπς. 11) Κλείνετε την πόρτα του ψυγείου και αφήνετε τα ριπς για 2 ώρες μέσα σε αυτό να ξεκουραστούν και να μαριναριστούν καλά. 12) Μόλις περάσουν οι 2 ώρες βγάζετε το ταψί με τα ριπς από το ψυγείο. 13) Ανάβετε το γκριλ ή το bbq ή ανάβετε τα κάρβουνα. 14) Όταν είναι έτοιμα τα κάρβουνα τοποθετείτε επάνω σε αυτά μία σχάρα. 15) Βάζετε επάνω στην σχάρα τα χοιρινά ριπς. 16) Αφήνετε τα ριπς να ψηθούν για περίπου 20 λεπτά αναποδογυρίζοντας τα σε τακτά χρονικά διαστήματα. 17) Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά και τα ριπς ψηθούν, ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα με την βοήθεια μίας λαβίδας τα αποσύρετε από το bbq ή το γκριλ και τα ακουμπάτε σε ένα ταψί. 18) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τα ριπς με μία πράσινη σαλάτα ή μία σαλάτα της αρεσκείας σας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε τα ριπς με πατάτες τηγανιτές. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε τα ριπς με ρύζι. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα ριπς με ρίγανη. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε τα ριπς με μία σος μουστάρδας ή κέτσαπ ή μαγιονέζας ή γιαουρτιού. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην μαρινάδα τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα και να την κάνετε πικάντικη. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα ριπς με σουσάμι. |
Καλή απόλαυση