Τάρτα με σύκα και τυρί
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 16/05/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 120 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Μερίδες: 8 ) |
Υλικά ( για την ζύμη ) 200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γραμ. αλεύρι ολικής 150 γραμ. βούτυρο 1/2 κουτ. γλ. αλάτι Υλικά ( για την γέμιση ) 100 γραμ. καρύδια ψιλοκομμένα 1 κουτ. σουπ. θυμάρι 3 αυγά 400 γραμ. ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 25 γραμ. βούτυρο 300 ml κρέμα γάλακτος 140 γραμ. λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο 60 γραμ. ροκφόρ ( η μπλε τυρί ) θρυμματισμένο 4-5 σύκα κομμένα στα τέσσερα Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση ( για την ζύμη ) |
1) Σε ένα μπλέντερ ή στον κάδο του μίξερ βάζετε τα δύο είδη αλευριών. 2) Συνεχίζετε προσθέτοντας το αλάτι και το κρύο βούτυρο. 3) Ξεκινάτε το μίξερ ή μπλέντερ και χτυπάτε τα υλικά μέχρι να προκύψει ένα ψυχουλιαστό μείγμα. 4) Σπάτε και χωρίζετε σε 2 μπολ τα ασπράδια από τους κρόκους. 5) Προσθέτετε μέσα στο μίξερ τους 2 κρόκους αυγών. 6) Προσθέτετε 2 παγωμένες κουταλιές νερού. 7) Συνεχίζετε το χτύπημα έως ότου δημιουργηθεί μία ζύμη. 8) Μόλις δημιουργηθεί μία ζύμη σταματάτε το μίξερ και βγάζετε την ζύμη από τον κάδο. 9) Βάζετε την ζύμη σας σε ένα μπολ. 10) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε μία διαφανή μεμβράνη. 11) Σκεπάζετε την μεμβράνη που κόψατε στο μπολ με την ζύμη. 12) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και τοποθετείτε την ζύμη σας σε αυτό. 13) Κλείνετε την πόρτα του ψυγείου και αφήνετε την ζύμη για 1 ώρα περίπου να σφίξει. 14) Όταν περάσει η 1 ώρα και σφίξει η ζύμη ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και την βγάζετε από αυτό. 15) Στρώνετε 2 λαδόκολλες επάνω σε έναν πάγκο εργασίας. 16) Αλευρώνετε τις λαδόκολλες. 17) Τοποθετείτε την ζύμη επάνω στις αλευρωμένες λαδόκολλες. 18) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε το ζυμάρι σε χοντρό φύλλο. 19) Ετοιμάζετε την γέμιση. |
Εκτέλεση ( για την γέμιση ) |
1) Σε ένα μπολ σπάτε τα αυγά. 2) Καθαρίζετε και κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες με την βοήθεια ενός μαχαιριού. 3) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τα κομμένα κρεμμύδια και το βούτυρο. 4) Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλώσουν για 20 λεπτά περίπου. 5) Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά και τσιγαριστούν τα κρεμμύδια συνεχίζετε προσθέτοντας τα καρύδια, τα αυγά, το θυμάρι και την κρέμα γάλακτος. 6) Αλατοπιπερώνετε. 7) Ανακατεύετε καλά τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν. 8) Όταν ενσωματωθούν τα υλικά αφήνετε την γέμιση στην άκρη. 9) Αλευρώνετε και βουτυρώνετε μία φόρμα για τάρτα διαμέτρου 24 εκ. 10) Τοποθετείτε την ζύμη στην φόρμα. 11) Με τα χέρια σας απλώνετε την ζύμη σε όλη την επιφάνεια της φόρμας. 12) Συκώνετε τα πλάγια της ζύμης μέχρι να καλύψει καλά όλα τα τοιχώματα της φόρμας. 13) Γεμίζετε με φασόλια την τάρτα σας. 14) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 15) Τοποθετείτε το ταψί με την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. 16) Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά και ροδίσει η τάρτα σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί με αυτήν. 17) Αφαιρείτε τα φασόλια από την τάρτα. 18) Ρίχνετε την γέμιση στο ταψί με την τάρτα. 19) Διακοσμείτε την τάρτα με τα σύκα. 20) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε την φόρμα με την τάρτα. 21) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε την τάρτα για άλλη 1 ώρα. 22) Όταν περάσει η 1 ώρα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε την φόρμα με την τάρτα. 23) Κόβετε σε κομμάτια. 24) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε με ένα dip κέτσαπ ή μουστάρδας ή μαγιονέζας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ροκφόρ και το λαδοτύρι με άλλα είδη τυριών ( π.χ φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα, κασέρι τριμμένο, κεφαλοτύρι κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην τάρτα φρέσκα κρεμμυδάκια. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην τάρτα πολύχρωμες πιπεριές. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τριμμένη τρούφα. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην τάρτα τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά για να την κάνετε πικάντικη. |
Καλή απόλαυση