Θαλασσινοί λουκουμάδες
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 01/06/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά ) ( Μερίδες: 3-4 ) |
450 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 450 γραμ. ζωμός θαλασσινών ή νερό 1 καλαμάρι κομμένο σε μικρούς κύβους 3/4 από το φακελάκι μαγιάς ( ξηρή ) 300 γραμ. μύδια κομμένα κομματάκια 7-8 μεγάλες γαρίδες κομμένες κομματάκια 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη 2 κουτ. σουπ. μαϊντανός ψιλοκομμένος Λίγο ούζο με γλυκάνισο Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά τα καλαμάρια σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε κύβους το καλαμάρι σας. 3) Πλένετε καλά τις γαρίδες σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 4) Καθαρίζετε καλά τις γαρίδες σας από τα κελύφια τους. 5) Κόβετε σε κομματάκια τις γαρίδες σας. 6) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε κομματάκια τα μύδια σας. 7) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας. 8) Τοποθετείτε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά. 9) μέσα στο τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. 10) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει. 11) όταν κάψει το ελαιόλαδο σας προσθέτετε τα μύδια, το καλαμάρι την γαρίδα και την πιπεριά. 12) Αφήνετε τα υλικά σας επάνω στην φωτιά ίσα-ίσα να μαλακώσουν. 13) Μόλις μαλακώσουν τα υλικά σας, σβήνετε με το ούζο. 14) Συνεχίζετε προσθέτοντας τον ψιλοκομμένο μαϊντανό σας. 15) Αφήνετε να εξατμιστούν όλα τα υγρά σας. 16) Όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά σας αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά. 17) Σε ένα μπολ ρίχνετε την μαγιά σας. 18) Συνεχίζετε προσθέτοντας στην μαγιά σας τον ζωμό λαχανικών. 19) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε καλά την μαγιά με τον ζωμό σας. 20) Αφήνετε την μαγιά σας να δράσει και να αφρίσει. 21) Μόλις δράση και αφρίσει ή μαγιά σας ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι. 22) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 23) Όταν ενσωματωθούν καλά τα υλικά σας προσθέτετε μέσα στο μείγμα σας τα υλικά από το τηγάνι. 24) Συνεχίζετε προσθέτοντας λίγο αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη. 25) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε καλά τα υλικά σας. 26) Αφήνετε την ζύμη στην άκρη να φουσκώσει για 15 λεπτά. 27) Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά και φουσκώσει η ζύμη σας τοποθετείτε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά. 28) Μέσα στο τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε αρκετό λάδι. 29) Αφήνετε το λάδι σας να κάψει. 30) Όταν κάψει το λάδι σας με την βοήθεια δύό κουταλιών στο ένα κουτάλι παίρνετε λίγο από την ζύμη σας και με το άλλο κουτάλι το σπρώχνεται στο τηγάνι σχηματίζοντας ένα λουκουμά. 31) Κάνετε την ίδια διαδικασία με την ζύμη και τα κουτάλια μέχρι να γεμίσει το τηγάνι σας. 32) Αφήνετε τους λουκουμάδες σας μέσα στο τηγάνι μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 33) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε ένα δίσκο. 34) Με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας αφαιρείτε τους λουκουμάδες σας από το τηγάνι. 35) Ακουμπάτε τους λουκουμάδες σας στο απορροφητικό χαρτί. 36) Αφήνετε τους λουκουμάδες σας στο χαρτί μέχρι να αποβάλουν τα περιττά έλαια. 37) Μόλις αποβάλουν οι λουκουμάδες σας τα περιττά έλαια σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε ν σερβίρετε τους λουκουμάδες σας με λίγο τζατζίκι ή λίγο ταραμά. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε τους λουκουμάδες σας με ένα ντιπ μουστάρδα ή ένα ντιπ κέτσαπ. 3) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με λίγο ξύδι βαλσάμικο. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε με μία σαλάτα πράσινη. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό. 6) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά και να κάνετε πικάντικους τους λουκουμάδες. 7) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τους λουκουμάδες με μία πικάντικη σάλτσα. |
Καλή απόλαυση