Pastel de nata οικογενειακό
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 01/05/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα ) ( Χρόνος αναμονής: 2-3 ώρες ) ( Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Μερίδες: 8-10 ) |
1 φύλλο σφολιάτας Υλικά ( για την κρέμα ) 800 ml φρέσκο γάλα, πλήρες 180 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική 200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά 6 κρόκοι αυγών 80 γραμ. κορν φλάουρ 1 καψάκι βανιλίνη Ξύσμα από 1 πορτοκάλι Ξύσμα από 1 λεμόνι 100 γραμ. βούτυρο αγελαδινό |
Εκτέλεση ( για την βάση ) |
1) Σε ένα πολυκόφτη ρίχνετε τα μπισκότα. 2) Ξεκινάτε τον πολυκόφτη και θρυμματίζετε τα μπισκότα σας μέχρι να προκύψουν λεπτά ψίχουλα. 3) Μόλις προκύψουν λεπτά ψίχουλα σταματάτε τον πολυκόφτη. 4) Στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα στρογγυλό ταψί ή μία φόρμα διαμέτρου 20-22 εκ με αποσπώμενη βάση. 5) Αδειάζετε το μείγμα με τα θρυμματισμένα μπισκότα μέσα στο ταψί ή φόρμα. 6) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας στρώνετε ομοιόμορφα το μείγμα. 7) Ετοιμάζετε την κρέμα. |
Εκτέλεση ( για την κρέμα ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, και την μισή ζάχαρη. 2) Ανακατεύετε τα υλικά σας με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας και αφήνετε τα υλικά σας να ζεσταθούν. 3) Σε δύο μπολ σπάτε και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. 4) Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη. 5) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός. 6) Συνεχίζετε προσθέτοντας το κορν φλάουρ και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να προκύψει ένα λείο μείγμα. 7) Όταν προκύψει ένα λείο μείγμα σταματάτε το χτύπημα λίγο πριν βράση το γάλα σας το κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε αργά το μισό μείγμα από τα αυγά σας μέσα στην κατσαρόλα από το γάλα. 8) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας έντονα. 9) Τοποθετείτε το κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα επάνω στην φωτιά. 10) Βάζετε και στερεώνετε πάνω στο χείλος του κατσαρολιού ένα σουρωτήρι ψιλό. 11) Αδειάζετε μέσα στο σουρωτήρι το μείγμα από το μπολ. 12) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να προκύψει μία σφιχτή κρέμα. 13) Μόλις προκύψει μία σφιχτή κρέμα αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά. 14) Προσθέτετε την βανιλίνη και τα ξύσματα από το λεμόνι και το πορτοκάλι. 15) Συνεχίζετε το ανακάτεμα ανά μισό λεπτό περίπου μέχρι να κρυώσει ελαφρώς η κρέμα και να μην αχνίσει. 16) Συνεχίζετε προσθέτοντας το βούτυρο και ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο. 17) Μόλις λιώσει το βούτυρο σταματάτε το ανακάτεμα και αδειάζετε την κρέμα σας σε ένα μπολ. 18) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε μία μεμβράνη και σκεπάζετε το μπολ με την κρέμα σας ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της, για να μην σχηματίσει κρούστα. 19) Αφήνετε την κρέμα σας σκεπασμένη να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες. 20) Όταν περάσουν οι 2-3 ώρες και κρυώσει καλά η κρέμα σας συναρμολογείτε το γλυκό. |
Εκτέλεση ( για την συναρμολόγηση του γλυκού ) |
1) Όταν περάσουν οι 2-3 ώρες και κρυώσει η κρέμα σας ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και αφαιρείτε το μπολ από αυτό. 2) Αφαιρείτε την μεμβράνη από το μπολ με την κρέμα σας. 3) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα το φτερό ρίχνετε την κρέμα. 4) Ξεκινάτε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάτε την κρέμα μέχρι να αφρατέψει και να γίνει λεία και απαλή ( καθώς η υφή της κρέμας μόλις την τοποθετήσετε στο ψυγείο σκληραίνει ). 5) Μόλις προκύψει μία λεία και απαλή κρέμα σταματάτε το μίξερ. 6) Βγάζετε το φτερό και αφαιρείτε με την βοήθεια μίας σπάτουλας την κρέμα από το μίξερ τοποθετώντας την σε ένα μπολ. 7) Στρώνετε σε ένα ταψί μία λαδόκολλα. 8) Ακουμπάτε επάνω στο ταψί με την λαδόκολλα ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. 9) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού και ενός τσερκιού 28 εκ. κόβετε την σφολιάτα στην διάμετρο του τσερκιού. 10) Όταν κόψετε την σφολιάτα στην διάμετρο του τσερκιού αφαιρείτε προσεχτικά από αυτήν το τσέρκι. 11) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάτε την σφολιάτα ώστε να μειωθεί σε όγκο. 12) Αδειάζετε επάνω στην σφολιάτα την κρέμα. 13) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 14) Ανοίγετε την πόρτα του προθερμασμένου φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με το γλυκό. 15) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το γλυκό σας για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ψηθεί, να ροδίσει η κρέμα και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 16) Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά ψηθεί, ροδίσει η κρέμα και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί. 17) Κόβετε σε κομμάτια με την βοήθεια ενός μαχαιριού. 18) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε την κρέμα σας με ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική ή άχνη. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με γάλα φυτικό και την κρέμα γάλακτος με κρέμα φυτική. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε επάνω στην κρέμα λωρίδες σοκολάτας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε επάνω στην κρέμα λιωμένη μαρμελάδα της αρεσκείας σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό με τριμμένο Ινδοκάρυδο. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε το γλυκό σας με φρούτα εποχής ή γλυκό του κουταλιού. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε το γλυκό με σαντιγί έτοιμη. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το γλυκό με παγωτό της αρεσκείας σας. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το γλυκό με ένα ρόφημα της αρεσκείας σας ( π.χ σοκολάτα, τσάι, καφέ, πορτοκαλάδα κ.α.λ ). 10) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το γλυκό με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες ή ψηφίδες σοκολάτας. |
Καλή απόλαυση