Graham κράκερ
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 21/01/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 55 λεπτά περίπου ) ( Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά περίπου ) ( Βαθμοί ψησίματος: 160 στον αέρα ) ( 36 κομμάτια ) |
120 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης 80 γραμ. κακάο 1 κουτ. γλ. αλάτι 280 γραμ. ζάχαρη άχνη 2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ 220 γραμ. βούτυρο αγελάδος, πολύ κρύο κομμένο σε κομμάτια 60 γραμ. ή 2 κουτ. σουπ. γάλα φρέσκο κρύο 90 γραμ. ή 2 κουτ. σουπ. μέλι |
Εκτέλεση |
1) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς στον αέρα. 2) Σε ένα μπολ ρίχνετε τα 2 αλεύρια ( ολικής και αλεύρι για όλες τις χρήσεις ). 3) Συνεχίζετε προσθέτοντας το αλάτι, το κακάο, την ζάχαρη άχνη και το μπέικιν πάουντερ. 4) Κόβετε το βούτυρο σας σε κομματάκια και το ρίχνετε στην λεκάνη με τα αλεύρια. 5) Με τις άκρες των δαχτύλων σας τρίβετε τα υλικά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά σας και να σχηματιστούν ψίχουλα. 6) Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το μέλι και το γάλα και τα ανακατεύετε με ένα κουτάλι ή ένα σύρμα μέχρι να διαλυθούν. 7) Αδειάζετε το διαλυμένο μέλι με το γάλα μέσα στην λεκάνη με τα αλεύρια σας. 8) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να προκύψει ένα ζυμάρι ( ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και άλλο γάλα ). 9) Αλευρώνετε έναν πάγκο εργασίας. 10) Βγάζετε την ζύμη σας από την λεκάνη και την μεταφέρετε στον αλευρωμένο πάγκο. 11) Πλάθετε ελαφρώς την ζύμη. 12) Διπλώνετε τις άκρες της περίπου 10 φορές μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής. 13) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την ζύμη στα 2. 14) Κόβετε μία μεμβράνη και τυλίγετε το 1 κομμάτι για να μην ξεραίνεται. 15) Τοποθετείτε επάνω στην ζύμη σας ένα αντικολλητικό χαρτί. 16) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε την ζύμη σας σε ορθογώνιο σχήμα περίπου όσο η λαμαρίνα με πάχος 2-3 χιλιοστών. 17) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε και ισιώνετε τις 4 πλευρές τους. 18) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάτε την επιφάνεια. 19) Μεταφέρετε τα 2 ορθογώνια ζυμάρια σας μαζί με το αντικολλητικό χαρτί τους σε 2 λαμαρίνες. 20) Ανοίγετε την πόρτα του προθερμασμένου φούρνου και τοποθετείτε τα ταψιά σας. 21) Ψήνετε τα μπισκότα για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να μυρίσετε την σοκολάτα. 22) Όταν περάσουν τα 15 λεπτά και μυρίσει η σοκολάτα ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και βγάζετε τα ταψιά. 23) Ακουμπάτε τα ταψιά επάνω στον πάγκο εργασίας. 24) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή μίας ροδέλας για πίτσα κόβετε σε 6 κομμάτια ( 6 χ 6 εκ. ). 25) Αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν. 26) Σερβίρετε ή τα διατηρείτε σε σφραγισμένο δοχείο για 1 εβδομάδα ή τα βάζετε στην κατάψυξη για 1 μήνα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο ζυμάρι σας ψηφίδες σοκολάτας ή τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 2) Επίσης εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο ζυμάρι σας τριμμένους ξηρούς καρπούς ( π.χ αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε Ινδοκάρυδο τριμμένο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε κομματάκια φρουί γλασέ ή αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το κακάο με σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη ή σοκολάτα λευκή τριμμένη ή σοκολάτα φράουλα ή σοκολάτα γάλακτος. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με σουσάμι άσπρο ή μαυροσούσαμο. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τα μπισκότα σας με ένα ρόφημα σοκολάτας ή τσαγιού ή γάλα. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να αλείψετε τα μπισκότα σας με λιωμένη μαρμελάδα. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να ενώσετε τα 2 μπισκότα με σαντιγί ή κρέμα πατισερί ή μους σοκολάτας. |
Καλή απόλαυση