Αυθεντική Μικρασιάτικη συνταγή για χριστουγεννιάτικες δίπλες.

οι δίπλες θεωρούνταν για τους Μικρασιάτες το παραδοσιακό γλυκό όπου καταναλώνονταν κυρίως στους γάμους τους για να έχει το ζευγάρι καλή και μελένια ζωή ,αλλά και το γλυκό των Χριστουγέννων για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς….”

Υλικά
Για τη ζύμη μας:
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
2 βανίλιες
2 κουταλιές του γλυκού μπέκιν πάουντερ
ξύσμα από ένα μεσαίο πορτοκάλι
αλεύρι για όλες τι χρήσεις και όσο ‘πάρει’ μέχρι να πετύχουμε ένα μαλακό ζυμάρι

Για το σιρόπι μας:
2 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 φλούδες από πορτοκάλι και 2-3 από λεμόνι

Για το σερβίρισμα:
καρύδι κοπανισμένο
μέλι
κανέλα

Εκτέλεση
Σπάμε τα αυγά και με ένα μίξερ τα χτυπάμε ελαφρά μαζί με την βανίλια.

Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

Σε μισό ποτήρι αλεύρι, ρίχνουμε το μπέκιν πάουντερ και ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί ανακατεύοντας συνεχώς με το χέρι μας , μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Στη συνέχεια αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.

Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.
Μέσα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη,το μέλι και τις φλούδες, αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε τα υλικά.

Ανοίγουμε το ζυμαράκι μας σε μικρά στρόγγυλα πιτάκια με την βοήθεια μιας ξύλινης βέργας(σε περίπτωση που κολλάει η ζύμη μας ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο και κατά την διάρκεια του ανοίγματος).

Παίρνουμε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο το τοποθετούμε πάνω σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο.

Ανοίγουμε ελαφρώς τις δίπλες μας με το χέρι και τις τινάζουμε από το περίσσιο αλεύρι. Κατόπιν τις ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι. Με την βοήθεια δύο πιρουνιών και μιας πιάστρας απλώνουμε τις ανοιχτές δίπλες μέσα στο τηγάνι και πριν προλάβουν εκείνες να ‘κοκκαλόσουν’ τις δίνουμε σχήμα κυλινδρικό με την βοήθεια των πιρουνιών μας (προσοχή να μην καούμε από το καυτό λάδι). Τις αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να στραγγίξουν καλά από το λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί και να κρυώσουν και ύστερα τις βουτάμε στο χλιαρό σιρόπι.

Τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε, με κοπανισμένο καρύδι,μέλι και κανέλα.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε ακόμη:  Παραδοσιακό μαντολάτο με ξηρούς καρπούς

Θεοφανώ Νακίδου

Γεννήθηκα στης 25/06/1980 στη Θεσσαλονίκη όπου και μεγάλωσα, μέχρι τώρα. Σπούδασα Νοσηλευτική σε Τεχνική Σχολή κι έπειτα αποφοίτησα από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο , με σπουδές στης Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Επί μια 10 ετία διατηρούσα εργαστήριο αρτοζαχαροπλαστικής παραδοσιακών προϊόντων στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την συγγραφή άρθρων ,παιδικών κειμένων και παραμυθιών ,με το θέατρο, καθώς αγαπώ πολύ την μαγειρική και το ψάρεμα με φίλους.