Χοιρινές κοτολέτες με κρούστα τυριού
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 10/05/2023
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 200 βαθμοί στον αέρα ) ( Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά από την μία πλευρά + 10 λεπτά από την άλλη πλευρά ) ( Μερίδες: 5-6 ) |
1 κιλό πανσέτα ή μπριζόλες χοιρινές λαιμού κομμένες σε μικρά κομμάτια 3 φλιτζ. τσαγ. φρυγανιά τριμμένη 2 κουτ. σουπ. μαγιονέζα 2 κουτ. σουπ. μουστάρδα Χυμός από 1 πορτοκάλι 2 κουτ. γλ. σκόρδο σε σκόνη 2 κουτ. γλ. θυμάρι 1 1/2 φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα τριμμένη 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο Αλάτι & πιπέρι Βρασμένες πατάτες, βρασμένο μπρόκολο & βρασμένα καρότα ( προαιρετικά για το γαρνίρισμα ) |
Εκτέλεση |
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά τις μπριζόλες ή τις πανσέτες σας. 2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τις μπριζόλες ή τις πανσέτες σας σε μικρά κομμάτια. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε ένα πορτοκάλι στην μέση και το στύβετε σε ένα λεμονοστύφτη. 4) Τρίβετε φρυγανιές σε ένα μπλέντερ ή πολυκόφτη. 5) Τρίβετε την παρμεζάνα σας σε ένα τρίφτη μέσα σε ένα μπολ. 6) Μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη ή μπολ, βάζετε τις πανσέτες ή τις μπριζόλες σας. 7) Μέσα στην λεκάνη ή το μπολ με τις μπριζόλες ή τις πανσέτες προσθέτετε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και τον χυμό πορτοκαλιού. 8) Συνεχίζετε κάνοντας μασάζ στο κρέας με τα χέρια σας να καλυφθούν καλά ή μπριζόλες ή πανσέτες με την μαρινάδα. 9) Κόβετε ένα αλουμινόχαρτο και σκεπάζετε το μπολ ή λεκάνη με το αλουμινόχαρτο. 10) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και τοποθετείτε το μπολ ή λεκάνη. 11) Κλείνετε την πόρτα του ψυγείου και αφήνετε την το μπολ με κρέας σας. 12) Αφήνετε το κρέας σας στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. 13) Μόλις περάσουν ή δύο ώρες, ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και βγάζετε το μπολ με τις μπριζόλες οι πανσέτες. 14) Ακουμπάτε το μπολ ή λεκάνη επάνω σε ένα πάγκο εργασίας. 15) Σε ένα μπολ ή λεκάνη ρίχνετε την φρυγανιά, την παρμεζάνα, το θυμάρι, το σκόρδο, το αλάτι, και το πιπέρι. 16) Μέσα στο μπολ με τα υλικά σας προσθέτετε μία-μία τις μπριζόλες ή πανσέτες μία – μία στο μείγμα που φτιάξατε . 17) Απλώνετε καλά το μείγμα σας επάνω στις μπριζόλες ή πανσέτες σε όλες τις πλευρές . 18) Λαδώνετε καλά ένα ταψί ή στρώνετε σε αυτό μία λαδόκολλα. 19) Τοποθετείτε μία-μία τις μπριζόλες σας στο λαδωμένο ταψί ή επάνω στην λαδόκολλα. 20) Ραντίζετε τις μπριζόλες σας με ελαιόλαδο. 21) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί σας. 22) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τις μπριζόλες σας στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 23) Όταν περάσουν τα 20 λεπτά ροδίσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και κάνουν κρούστα οι μπριζόλες ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και με την βοήθεια μίας λαβίδας γυρίζετε τις πανσέτες από την άλλη πλευρά. 24) Αφήνετε τις πανσέτες ή μπριζόλες για άλλα 10 λεπτά στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν και από αυτήν την πλευρά και κάνουν κρούστα. 25) Μόλις ροδίσουν και κάνουν κρούστα και από τις 2 πλευρές ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 26) Σερβίρετε σε πιάτα και συνοδεύετε με βρασμένο μπρόκολο, βρασμένες πατάτες & βρασμένα καρότα ( προαιρετικά ). Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τις πανσέτες σας με σαλάτα της αρεσκείας σας. 2) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τις πανσέτες με πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας. 3) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τις πανσέτες με ρύζι βρασμένο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε επάνω στις πανσέτες σας μία σάλτσα της αρεσκείας σας ( π.χ μουστάρδας ). 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην λεκάνη με το μείγμα που θα πανάρετε τις πανσέτες τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα και να τις κάνετε πικάντικες. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να σερβίρετε τις πανσέτες με ζυμαρικά της αρεσκείας σας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τις μπριζόλες λαιμού με μπριζόλες μοσχαρίσιες. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με μία σος γιαουρτιού. |
Καλή απόλαυση