Τάρτα με σπαράγγια

Written by on 21/05/2023

image_print
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά )
( Χρόνος αναμονής: 1 ώρα )
( Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά περίπου )
( Βαθμοί ψησίματος: 180 σε προθερμασμένο φούρνο )
( Μερίδες: 6 )
Υλικά ( για την ζύμη )
100 γραμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
100 γραμ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
100 γραμ. βούτυρο αγελάδας κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κρόκος αυγού
50 ml νερό
3 γραμ. αλάτι
3 γραμ. ζάχαρη

Υλικά ( για την γέμιση )
2 αυγά
70 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
50 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
1/2 ματσάκι σπαράγγια, καθαρισμένα
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1) Σπάτε το αυγό σας σε ένα μικρό μπολ.

2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το βούτυρο σας σε μικρά κομμάτια.

3) Με την βοήθεια ενός τρίφτη μέσα σε ένα μπολ τρίβετε την γραβιέρα σας.

4) Κοσκινίζετε το σκληρό αλεύρι με ένα κόσκινο μέσα σε ένα μπολ.

5) Κοσκινίζετε το μαλακό αλεύρι με ένα κόσκινο μέσα σε ένα μπολ.

6) Πλένετε και καθαρίζετε τα σπαράγγια σας.

7) Ετοιμάζετε την ζύμη της τάρτας σας.

8) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
Εκτέλεση ( για την ζύμη τις τάρτας )
1) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα ρίχνετε το βούτυρο και τα άλευρα.

2) Ξεκινάτε την λειτουργία του μίξερ πρώτα σε χαμηλή ταχύτητα και εν συνεχεία σε δυνατή μέχρι να
προκύψει ένα μείγμα σας χοντρή άμμος.

3) Μόλις προκύψει ένα μείγμα σας άμμο προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για το ζυμάρι σας.

4) Χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να ομογενοποιηθούν.

5) Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σας σταματάτε το μίξερ και βγάζετε το σύρμα.

6) Αφαιρείτε την ζύμη από τον κάδο του μίξερ.

7) Ακουμπάτε την ζύμη σας στον πάγκο εργασίας σας.

8) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε μία διαφανή μεμβράνη.

9) Τυλίγετε με την διαφανή μεμβράνη σας την ζύμη σας.

10) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου σας και τοποθετείτε την ζύμη σας.

11) Κλείνετε την πόρτα του ψυγείου και αφήνετε την ζύμη σας μέσα σε αυτό για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

12) Μόλις περάσει η 1 ώρα και ξεκουραστεί ή ζύμη σας ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και αφαιρείτε
την τάρτα σας.

13) Αφαιρείτε την διαφανή μεμβράνη από το ζυμάρι σας.

14) Ακουμπάτε το ζυμάρι σας στον πάγκο εργασίας σας.

15) Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε το ζυμάρι σας στο μέγεθος τις ταρτιέρα σας περίπου 26-28 εκ.

16) Με την βοήθεια ενός πινέλου μέσα στο βούτυρο, βουτυρώνετε καλά την ταρτιέρα σας.

17) Απλώνετε καλά μέσα στην τάρτα σας την ζύμη.

18) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάτε την ζύμη σας διάφορα σημεία.

19) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

20) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε την ταρτιέρα με την ζύμη σας.

21) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε την τάρτα σας για 10 λεπτά.

22) Όταν περάσουν τα 10 λεπτά, ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και βγάζετε την τάρτα σας.

23) Ακουμπάτε την τάρτα σας στον πάγκο εργασίας σας.

22) Ετοιμάζετε την γέμιση και τελειώνετε την τάρτα σας.
Εκτέλεση ( για την γέμιση και το τελείωμα της τάρτα σας )
1) Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε νερό μέχρι την μέση.

2) Τοποθετείτε το κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά.

3) Μέσα στο κατσαρολάκι που είναι πάνω στην φωτιά ρίχνετε αλάτι όσο εσείς θέλετε.

4) Αφήνετε το νερό με το αλάτι να βράσει.

5) Μόλις βράσει το νερό προσθέτετε τα σπαράγγια.

6) Αφήνετε τα σπαράγγια σας μέσα στο νερό να ζεματιστούν για περίπου 4 λεπτά.

7) Όταν περάσουν τα 4 λεπτά και ζεματιστούν τα σπαράγγια σας κόβετε ένα απορροφητικό χαρτί.

8) Με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας αφαιρείτε τα σπαράγγια σας από την κατσαρόλα με το
νερό.

9) Ακουμπάτε τα σπαράγγια σας επάνω στο απορροφητικό χαρτί.

10) Στεγνώνετε καλά τα σπαράγγια σας με το απορροφητικό χαρτί.

11) Τοποθετείτε τα ζεματισμένα σπαράγγια σας στην τάρτα σας στο μπολ που είχατε σπάσει τα αυγά σας,
ρίχνετε το γάλα.

12) Με την βοήθεια ενός σύρματος χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να διαλύσουν ή κρόκοι τον αυγών και να
ενσωματωθούν με το γάλα.

13) Μόλις διαλυθούν οι κρόκοι και ενσωματωθούν με το γάλα προσθέτετε τα τυριά.

14) Ανακατεύετε τα υλικά σας με την βοήθεια ενός κουταλιού μέχρι να ενσωματωθούν.

15) Όταν ενσωματωθούν τα υλικά σας τα περιχύνετε στην τάρτα σας.

16) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε την τάρτα σας.

17) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε την τάρτα σας για άλλα 30 λεπτά μέχρι να ψηθούν και
ροδίσουν τα υλικά σας και να πάρει η τάρτα σας ένα χρυσαφένιο χρώμα.

18) Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η τάρτα σας, ανοίγετε την
πόρτα του φούρνου και αποσύρετε την τάρτα σας.

19) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε μερίδες.

20) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να διακοσμήσετε την τάρτα σας με ντοματίνια ή ντομάτες κομμένες σε ροδέλες.

2) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση της τάρτα σας αλλαντικά της αρεσκείας σας.

3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας και άλλα είδη τυριών.
( π.χ γκούντα, έμμενταλ, ροκφόρ, φέτα μυζήθρα, χαλούμι κ..λ ).

4) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με ψιλοκομμένες πιπεριές.

5) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε την τάρτα σας με ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά ή πάπρικα ή τσίλι
ή μπουκοβο για να κάνετε πικάντικη την τάρτα σας.

6) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε την τάρτα σας με μία σαλάτα της αρεσκείας σας.

7) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδεύσετε την τάρτα σας με ένα ντιπ ( κέτσαπ, μουστάρδας, γιαουρτιού ).

8) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια της αρεσκείας σας.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show











Current show