Σπιτικό mac and cheese με κολοκύθα
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 16/12/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα & 15 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 200 ) ( Χρόνος ψησίματος: 20-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας ) ( Μερίδες: 4 ) |
350 γραμ. ζυμαρικά κοραλάκι ή κοφτό μακαρονάκι 1 κιλό πορτοκαλί ή πράσινη κολοκύθα ( κομμένη σε κυβάκια των 3 εκ. ) 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο 50 γραμ. βούτυρο 50 γραμ. αλεύρι ( για όλες της χρήσεις ) 500 ml γάλα φρέσκο πλήρες 1 κουτ. γλ. μουστάρδα 10 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη 200 γραμ. τσένταρ τριμμένο Αλάτι & μαύρο πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την κολοκύθα σας στην μέση. 2) Καθαρίζετε την κολοκύθα σας από τα σπόρια της. 3) Κόβετε την κολοκύθα σας σε μικρά κυβάκια των 3 εκ. 4) Με την βοήθεια ενός τρίφτη τρίβετε το τυρί τσένταρ και την παρμεζάνα σας. 5) Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς. 6) Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την κολοκύθα σας. 7) Μέσα στο μπολ με την κολοκύθα ρίχνετε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. 8) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε καλά την κολοκύθα το ελαιόλαδο και το αλάτι. 9) Ρίχνετε την κολοκύθα σας σε ένα αντικολλητικό ταψάκι. 10) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψάκι σας. 11) Ψήνετε την κολοκύθα σας για 25-30 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. 12) Όταν περάσουν τα 25-30 λεπτά και καραμελώσει η κολοκύθα σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψάκι σας. 13) Ρίχνετε την ψημένη κολοκύθα σας σε ένα μπολ. 14) Με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ πολτοποιείτε την κολοκύθα σας. 15) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό μέχρι την μέση. 16) Μέσα στην κατσαρόλα με το νερό προσθέτετε αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. 17) Αφήνετε το νερό σας να βράσει και να κοχλάσει. 18) Μόλις βράσει και κοχλάσει το νερό προσθέτετε τα ζυμαρικά. 19) Αφήνετε τα ζυμαρικά σας να βράσουν και να μαλακώσουν. 20) Όταν βράσουν και μαλακώσουν τα ζυμαρικά σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. 21) Σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα νεροχύτη ρίχνετε και στραγγίζετε τα ζυμαρικά σας. 22) Ρίχνετε τα ζυμαρικά σας σε ένα μπολ. 23) Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το βούτυρο. 24) Αφήνετε το βούτυρο σας να λιώσει. 25) Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνετε το αλεύρι. 26) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ή μίας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε τα υλικά σας για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 27) Όταν ψηθεί το αλεύρι σας και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα ρίχνετε λίγο – λίγο το γάλα. 28) Ανακατεύετε διαρκώς τα υλικά σας για 5-10 λεπτά μέχρι να προκύψει μία κρεμώδης σάλτσα. 29) Μόλις προκύψει μία κρεμώδης σάλτσα προσθέτετε τη μουστάρδα και τα 3/4 των τυριών και αλατίζετε. 30) Τέλος προσθέτετε τον πολτό κολοκύθας και τα ζυμαρικά. 31) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με ένα κουτάλι. 32) Μεταφέρετε τα ζυμαρικά σας σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 20 χ 30 εκ. 33) Στρώνετε καλά τα ζυμαρικά σας μέσα στο πυρίμαχο σκεύος. 34) Πασπαλίζετε από επάνω με τα υπόλοιπα τυριά. 35) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το πυρίμαχο σκεύος. 36) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το mac and cheese σας για περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας μέχρι να ροδίσει, να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να λιώσουν τα τυριά. 37) Μόλις περάσουν τα 20-30 λεπτά ροδίσει, πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το mac and cheese και λιώσουν τα τυριά ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 38) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε μερίδες το mac and cheese σας. 39) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο mac and cheese σας ψιλοκομμένα αλλαντικά της αρεσκείας σας ( π.χ ζαμπόν, μπέικον, γαλοπούλα, πάριζα, μορταδέλα, λουκάνικα κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο mac and cheese σας και άλλα είδη τυριών ( π.χ γκούντα, έμμενταλ, κασέρι, ροκφόρ, γραβιέρα, κεφαλοτύρι κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο mac and cheese σας ψιλοκομμένα λαχανικά της αρεσκείας σας ( π.χ καρότα, πιπεριές, μελιτζάνα, ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδια, μανιτάρια κ.α.λ ). 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φρυγανιά. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τρούφα μανιταριών. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο mac and cheese σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή ταμπάσκο και να το κάνετε πικάντικο. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε το mac and cheese σας με μία πράσινη σαλάτα. |
Καλή απόλαυση