Σπιτικό dutch baby με φράουλες
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 07/04/2023
Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά ) ( Μερίδες: 4-6 ) |
Υλικά ( για τον χυλό ) 3/4 κουπ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 κουτ. γλ. αλάτι 1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο 5 αυγά μεγάλου μεγέθους 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη κρυσταλλική 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας 1 κουπ. τσαγ. φρέσκο γάλα, πλήρες Σαντιγί & ζάχαρη άχνη Υλικά ( για τις φράουλες και τα blueberries ) 450 γραμ. φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στην μέση 150 γραμ. blueberries ή άλλο φρούτο του δάσους 1/3 κουπ. τσαγ. ζάχαρη κρυσταλλική Χυμός & ξύσμα λεμονιού 5 κουτ. σουπ. βούτυρο, αγελαδινό |
Εκτέλεση ( για τις φράουλες και τα blueberries ) |
1) Πλένετε καλά ένα λεμόνι σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 2) Με την βοήθεια ενός τρίφτη τρίβετε το λεμόνι σας και βάζετε το ξύσμα σε ένα μπολάκι. 3) Κόβετε το λεμόνι στην μέση και το στύβετε σε έναν λεμονοστύφτη. 4) Βάζετε τον χυμό του λεμονιού σε ένα ποτήρι. 5) Πλένετε καλά τις φράουλες σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 6) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τις φράουλες κατά μήκος στην μέση. 7) Πλένετε καλά τα blueberries σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 8) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 220 βαθμούς. 9) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και βάζετε ένα βαθύ τηγάνι με μεταλλικό χερούλι σε αυτόν. 10) Αφήνετε το τηγάνι μέσα στον φούρνο να προθερμανθεί. 11) Στην διάρκεια που προθερμαίνετε το τηγάνι σας βάζετε σε ένα μπολ την ζάχαρη, τις φράουλες, τα blueberries και το ξύσμα του λεμονιού. 12) Τρίβετε με τα δάχτυλα τα υλικά σας μέχρι να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους και να αρωματιστεί η ζάχαρη. 13) Βάζετε τις φράουλες και τα blueberries σε ένα άλλο μεγάλο μπολ. 14) Μέσα στο μπολ με τις φράουλες και τα blueberries προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και τα ανακατεύετε καλά. 15) Βγάζετε το τηγάνι προσεχτικά από τον φούρνο μην καείτε. 16) Μέσα στο τηγάνι ρίχνετε το βούτυρο. 17) Τοποθετείτε το τηγάνι σας μέσα στον φούρνο. 18) Αφήνετε το βούτυρο μέσα στον φούρνο να λιώσει για 1-2 λεπτά αλλά χωρίς να καεί. 19) Όταν περάσουν τα 1-2 λεπτά και λιώσει το βούτυρο ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και βγάζετε το τηγάνι. 20) Μέσα στο τηγάνι ρίχνετε και σκορπίζετε ομοιόμορφα ένα μέρος από την αρωματισμένη ζάχαρη. 21) Επάνω στην αρωματισμένη ζάχαρη τακτοποιείτε τις φράουλες και τα blueberries. 22) Πασπαλίζετε τις φράουλες και τα blueberries με την υπόλοιπη ζάχαρη. 23) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το τηγάνι με τις φράουλες και τα blueberries. 24) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε τις φράουλες για 10 λεπτά. 25) Στην διάρκεια που ψήνετε τις φράουλες και τα blueberries μέσα στον φούρνο ετοιμάζετε τον χυλό σας. |
Εκτέλεση ( για τον χυλό και το τελείωμα του γλυκού ) |
1) Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. 2) Στο μπολ που είχατε τις φράουλες σπάτε και χτυπάτε τα αυγά σας με ένα μίξερ χειρός ή σύρμα μέχρι να αφρίσουν λίγο. 3) Όταν αφρίσουν λίγο τα αυγά προσθέτετε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. 4) Ξεκινάτε το μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάτε τα υλικά σας. 5) Χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα ρίχνετε σιγά-σιγά το μείγμα του αλευριού μέχρι να προκύψει ένας χυλός. 6) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας, προκύψει ένας χυλός και περάσουν τα 10 λεπτά που έχετε βάλει τις φράουλες στον φούρνο ανοίγετε την πόρτα του και αποσύρετε το τηγάνι από αυτόν. 7) Περιχύνετε τις ψημένες φράουλες και τα blueberries στον χυλό σας. 8) Χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. 9) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το τηγάνι με τα υλικά σας σε αυτό. 10) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το dutch baby για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να στερεοποιηθεί, να ροδίσει, να φουσκώσει και να ανασυκωθεί στα τοιχώματα του τηγανιού ο χυλός. 11) Μόλις στερεοποιηθεί, ροδίσει φουσκώσει και ανασυκωθεί στα τοιχώματα του τηγανιού ο χυλός ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το τηγάνι. 12) Ακουμπάτε το τηγάνι επάνω σε έναν πάγκο εργασίας. 13) Αφήνετε το dutch baby να κρυώσει για 5 λεπτά. 14) Όταν περάσουν τα 5 λεπτά και κρυώσει το dutch baby το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. 15) Γαρνίρετε με σαντιγί. 16) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην κρέπα σας ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους της αρεσκείας σας ( π.χ καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, φουντούκια, αμύγδαλα κ.α.λ ). 2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με τρούφα σοκολάτας ή πολύχρωμη τρούφα. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας ψηφίδες σοκολάτας. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τριμμένο Ινδοκάρυδο. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας φρουί γλασέ. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε την κρέπα με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε γραμμές με λιωμένη σοκολάτα. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με ψηφίδες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες ή τρούφες σοκολάτας. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να αλείψετε με μαρμελάδα της αρεσκείας σας πριν γαρνίρετε με τα φρούτα και την σαντιγί. 10) Μπορείτε εάν θέλετε να φτιάξετε μία κρέμα πατισερί και να την γαρνίρετε επάνω στην κρέμα πριν τοποθετήσετε τα φρούτα και την σαντιγί. |
Καλή απόλαυση