Σπιτικό ψωμί ντίνκελ με φρούτα και ξηρούς καρπούς
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 14/11/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα + 15 λεπτά + 3 ώρες αναμονής ) ( Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 190 στον αέρα ) |
150 ml γάλα πλήρες + λίγο επιπλέον για το άλειμμα πριν από το ψήσιμο 25 γραμ. μαγιά 4 κουτ. σουπ. μέλι 50 γραμ. βρόμη + λίγη επιπλέον 400 γραμ. αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης 50 γραμ. καρύδα τριμμένη + λίγη επιπλέον 50 γραμ. πίτουρο βρώμης 2 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη 1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι 200 ml χλιαρό νερό 75 γραμ. βερίκοκα αποξηραμένα ψιλοκομμένα 75 γραμ. χουρμάδες αποξηραμένους, ψιλοκομμένους 50 γραμ. σταφίδα σουλτανίνα 50 γραμ. αποξηραμένα κράνμπερις 25 γραμ. ηλιόσπορους + λίγους επιπλέον 100 γραμ. ξηρούς καρπούς ανάμεικτους ( πχ καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια, κ.α.λ ). |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το γάλα, το μέλι και το ζεσταίνετε. 2) Μόλις ζεσταθεί το γάλα θρυμματίζετε ρίχνετε και ανακατεύετε την μαγιά μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά σας. 3) Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το αλεύρι ντίνκελ, τη βρώμη, την κανέλα και το αλάτι. 4) Συνεχίζετε ρίχνοντας το μείγμα του γάλακτος μαζί με 200 ml χλιαρό νερό. 5) Κουμπώνετε τον γάντζο ( εξάρτημα του μίξερ στο μίξερ σας ). 6) Ξεκινάτε το μίξερ πρώτα σε σιγανή ταχύτητα και εν συνεχεία σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να προκύψει ένα ζυμάρι που να κολλάει λίγο. 7) Όταν προκύψει ένα ζυμάρι που να κολλάει λίγο σταματάτε το μίξερ. 8) Κόβετε ένα αλουμινόχαρτο και με την βοήθεια ενός πινέλου στο λάδι το λαδώνετε. 9) Σκεπάζετε το μπολ με το λαδωμένο αλουμινόχαρτο. 10) Τοποθετείτε την ζύμη σας σε ζεστό μέρος. 11) Αφήνετε την ζύμη σας για 2 ώρες να φουσκώσει. 12) Όταν περάσουν οι 2 ώρες και φουσκώσει η ζύμη σας βγάζετε το αλουμινόχαρτο από την λεκάνη με την ζύμη σας. 13) Αλευρώνετε ένα πάγκο εργασίας. 14) Ακουμπάτε την ζύμη σας στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας. 15) Πλάθεται την ζύμη σας σε οβάλ καρβέλι. 16) Αλευρώνετε ένα ταψί. 17) Ακουμπάτε το καρβέλι σας στο αλευρωμένο ταψί. 18) Σκεπάζετε το ταψί σας με το λαδωμένο αλουμινόχαρτο. 19) Αφήνετε το καρβέλι σας σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. 20) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 190 βαθμούς στον αέρα. 21) Αλείφετε το καρβέλι σας με λίγο γάλα. 22) Πασπαλίζετε με επιπλέον λίγους ηλιόσπορους, την επιπλέον βρώμη και την επιπλέον καρύδα. 23) Αλευρώνετε ένα μαχαίρι και κάνετε με αυτό μερικές χαρακιές στην επιφάνεια του ψωμιού ( για να ψηθεί ομοιόμορφα ). 24) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με το καρβέλι σας. 25) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το καρβέλι σας για 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει καλά. 26) Όταν περάσουν τα 45-50 λεπτά ψηθεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το καρβέλι σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 27) Ακουμπάτε το ταψί σας σε ένα πάγκο εργασίας και το αφήνετε να κρυώσει καλά. 28) Μόλις κρυώσει καλά το ψωμί σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού το κόβετε σε φέτες. 29) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας τυριά της επιλογής σας. ( π.χ φέτα, γκούντα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, τυρί σε κρέμα κ.α.λ ) 2) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αλλαντικά της αρεσκείας σας ( π.χ ζαμπόν, πάριζα, μουρταδέλα, σαλάμι αέρος κ.τ.λ ). 3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε ελιές χωρίς το φλοιό τους. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ντομάτα ή άλλα λαχανικά ( π.χ πιπεριές, καρότα τριμμένα κ.α.λ ). 5) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το ψωμί σας με σουσάμι ή μαυροσούσαμο. 6) Μπορείτε να αλείψετε το ψωμί σας με σάλτσα πέστο ή σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα κέτσαπ. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να αλείψετε το ψωμί σας με μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή κρέμα φουντουκιού. |
Καλή απόλαυση