Σπιτικό χταπόδι Γαλικίας
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 16/10/2022
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 90 λεπτά ) ( Μερίδες: 6-7 ) |
1 μεσαίο προς μεγάλο χταπόδι ( περίπου 800 γραμ. ) ( φρέσκο ή κατεψυγμένο ) 500 γραμ. πατάτες 1 ξερό κρεμμύδι 1 κουτ. γλ. πιπέρι καγέν 1 κουτ. γλ. καπνιστή πάπρικα 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε καλά το χταπόδι σας. 2) Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζετε νερό μέχρι την μέση του σκεύους. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε το κρεμμύδι σας. 4) Μέσα στην κατσαρόλα με το νερό ρίχνετε το κρεμμύδι σας. 5) Τοποθετείτε την κατσαρόλα σας επάνω στην φωτιά. 6) Αφήνετε το νερό σας να πάρει μία βράση. 7) Μόλις πάρει το νερό σας μία βράση. 8) Με την βοήθεια μίας τσιμπίδας βουτάτε το χταπόδι σας 3-4 φορές διαδοχικά μέσα στο βρασμένο νερό. 9) Ρίχνετε το χταπόδι σας μέσα στο νερό αφαιρώντας το από την τσιμπίδα. 10) Αφήνετε το χταπόδι σας μέσα στο νερό σε μέτρια φωτιά να βράση για περίπου 45 με 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. 11) Μόλις περάσουν τα 45-50 λεπτά και μαλακώσει το χταπόδι σας με την βοήθεια μια τρυπητής κουτάλας το αφαιρείτε από την κατσαρόλα με το νερό. ( Δεν πετάτε το βρασμένο νερό θα το χρειαστείτε αργότερα ). 12) Ακουμπάτε προσεκτικά το βρασμένο χταπόδι σας σε μία πιατέλα και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. 13) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε τις πατάτες σας. 14) Ανοίγετε την βρύση του νερού και πλένετε καλά τις πατάτες σας. 15) Μέσα στην κατσαρόλα με το νερό που βράσατε το χταπόδι σας ρίχνετε τις πατάτες σας. 16) Τοποθετείτε την κατσαρόλα με τις πατάτες σας επάνω στην φωτιά. 17) Αφήνετε τις πατάτες πατάτες σας να βράσουν για περίπου 20 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο ροζ χρώμα ( από τον ζωμό του χταποδιού ). 18) Μόλις κρυώσει το χταπόδι σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τα πλοκάμια του σε λεπτές φέτες και το ακουμπάτε στον πάγκο εργασίας σας ή σε ένα μπολ. 19) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τις πατάτες σας σε ροδέλες. 20) Σε μία μεγάλη πιατέλα στρώνετε τις πατάτες σας. 21) Τοποθετείτε σε κάθε πατάτα μία κουταλιά από το χταπόδι σας. 22) Πασπαλίζετε με το πιπέρι καγέν και την πάπρικα. 23) Τέλος περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας. |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε και άλλα είδη λαχανικών στην συνταγή σας. ( πχ. καρότα, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές κ.α.λ ). 2) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το χταπόδι σας με ξύδι μπαλσάμικο. 3) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε χυμό λεμονιού. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αραιωμένη με νερό μουστάρδα. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μια κόκκινη σάλτσα ( πχ. κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας ). 6) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο ή βασιλικό. 7) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με ρίγανη ή άλλο μυρωδικό επιθυμείτε. 8) Εάν θέλετε για να κάνετε καυτερό το χταπόδι σας να προσθέσετε μπούκοβο ή τσίλι. |
Καλή απόλαυση