Σπιτικό Χριστόψωμο
Written by Άγγελος Αρχοντάκης on 22/12/2022
Υλικά ( συνολικός χρόνος εκτέλεσης: 3 ώρες περίπου ) ( Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά ) |
1000 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 250 γραμ. τύπου 55% & 150 γραμ. Super Αμερικής & 600 γραμ. τύπου 50 γραμ. βούτυρο ή ελαιόλαδο 25 γραμ. ζάχαρη 600 ml νερό 15 γραμ. ούζο 20 γραμ. αλάτι 5 γραμ. γλυκάνισο 40 γραμ. μαγιά Μαχλέπι ( προαιρετικά ) Σταφίδες ή αμύγδαλα ( προαιρετικά για το πασπάλισμα ) Σουσάμι Υλικά ( για το αυγόνερο ) 1 αυγό 100 γραμ. νερό Λίγο ανθόνερο |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το χλιαρό νερό. 2) Μέσα στο μπολ με το χλιαρό νερό ρίχνετε την μαγιά, το μέλι και την ζάχαρη. 3) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 4) Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σας αφήνετε το μπολ στην άκρη. 5) Σε μία λεκάνη με ένα κόσκινο ρίχνετε το αλεύρι. 6) Κοσκινίζετε καλά το αλεύρι μέσα στην λεκάνη. 7) Ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ. 8) Συνεχίζετε προσθέτοντας μέσα στον κάδο του μίξερ το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο. 9) Τοποθετείτε τον γάντζο στο μίξερ. 10) Ξεκινάτε το μίξερ και ρίχνετε σιγά-σιγά λίγο-λίγο το νερό. 11) Προσθέτετε τα διαλυμένα υλικά. 12) Συνεχίζετε το χτύπημα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να προκύψει μία ζύμη ( αν η ζύμη σας βγει πολύ σφιχτή προσθέτετε λίγο ακόμη χλιαρό νερό ). 13) Πασπαλίζετε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας σας. 14) Όταν περάσουν τα 5 λεπτά και προκύψει μία ζύμη σταματάτε το μίξερ και αφαιρείτε τον γάντζο. 15) Αφαιρείτε το ζυμάρι σας από το μίξερ και το ακουμπάτε επάνω σε έναν πάγκο εργασίας. 16) Ζυμώνετε με τα χέρια σας το ζυμάρι σας μέχρι να ξεκολλάει τελείως από τα χέρια σας. 17) Λαδώνετε ελαφρώς μία λεκάνη. 18) Μεταφέρετε το ζυμάρι σας στην λαδωμένη λεκάνη. 19) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε μία διαφανή μεμβράνη. 20) Σκεπάζετε με την διαφανή μεμβράνη την λεκάνη με το ζυμάρι. 21) Τοποθετείτε την ζύμη σας σε ζεστό μέρος και την αφήνετε σκεπασμένη για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. 22) Λαδώνετε και αλευρώνετε καλά ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί. 23) Μόλις περάσουν οι 2 ώρες και φουσκώσει η ζύμη σας αφαιρείτε την μεμβράνη από την λεκάνη. 24) Βγάζετε την ζύμη από την λεκάνη και την ακουμπάτε στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας. 25) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε ένα κομμάτι από την ζύμη σας και το αφήνετε στην άκρη για το στόλισμα. 26) Ξανά ζυμώνετε ελαφρά την ζύμη με τα χέρια σας. 27) Πλάθετε την ζύμη σε καρβέλι. 28) Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί. 29) Βάζετε την ζύμη σας στο στρογγυλό λαδωμένο ταψί. 30) Αφήνετε την ζύμη μέσα στο ταψί να ξανά φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά. 31) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς. 32) Ετοιμάζετε την επάλειψη, στολίζετε και τελειώνετε το Χριστόψωμο σας. |
Εκτέλεση ( για την επάλειψη, το στόλισμα και το τελείωμα του Χριστόψωμου σας ) |
1) Σε ένα μπολ ρίχνετε το μέλι και το καυτό νερό. 2) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να διαλυθούν. 3) Μόλις διαλυθούν τα υλικά σας αφήνετε το μπολ στην άκρη. 4) Παίρνετε το κομμάτι της ζύμης που είχατε κρατήσει και το ακουμπάτε στον πάγκο εργασίας. 5) Πλάθετε ξανά το κομμάτι σας και σχηματίζετε με αυτό σταυρό ή ανθρωπάκια ή λουλούδια ή ζωάκια. 6) Τοποθετείτε το ζυμάρι σας με τον σταυρό ή τα σχέδια επάνω στο ψωμί. 7) Παίρνετε το μπολ που είχατε βάλει στην άκρη με το μέλι και το καυτό νερό και με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε με αυτό το ψωμί μέχρι να κολλήσουν καλά τα σχεδιάκια ή ο σταυρός. 8) Παίρνετε ένα καρύδι και το σφηνώνετε στο κέντρο του ταψιού σας. 9) Πασπαλίζετε το ταψί σας με σουσάμι. 10) Γαρνίρετε με σταφίδες ή αμύγδαλα ( προαιρετικά ). 11) Ανοίγετε την πόρτα του προθερμασμένου φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με το Χριστόψωμο σας. 12) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το Χριστόψωμο σας για περίπου 45-50 λεπτά. 13) Μόλις περάσουν τα 35 λεπτά ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αλείφετε πάλι το καρβέλι σας με μελόνερο. 14) Κλείνετε ξανά την πόρτα του φούρνου και αφήνετε το καρβέλι σας να ψηθεί, να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να ροδίσει για περίπου 10-15 λεπτά ακόμη. 15) Όταν περάσουν τα 10-15 λεπτά ροδίσει και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το ψωμί σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και βγάζετε το ταψί σας. 16) Ακουμπάτε το ταψί σας σε έναν πάγκο εργασίας και το αφήνετε να κρυώσει. 17) Μόλις κρυώσει το ψωμί σας το σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο Χριστόψωμο σας τυριά της αρεσκείας σας. ( π.χ κεφαλοτύρι, φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο, κασέρι, γκούντα κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αλλαντικά της αρεσκείας σας ( π.χ ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, πάριζα, γαλοπούλα καπνιστή κ.α.λ ). 3) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το καρβέλι σας με ρίγανη. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο ζυμάρι σας λαχανικά της αρεσκείας σας ( π.χ ντομάτες ψιλοκομμένες, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο κ.α.λ ). 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο ζυμάρι σας αυγά βραστά. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας μαστίχα. |
Καλή απόλαυση