Σπιτικό χοιρινό στην γάστρα με γλυκοπατάτες και καραμελωμένα μήλα

Written by on 06/11/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 290 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 160 για το κρέας & 175 για τις πατάτες )
( Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες για το χοιρινό & 1 1/2 ώρα για τις γλυκοπατάτες )
( Μερίδες: 6-8 )
2 κιλά γλυκοπατάτες
3 1/2 κιλά μπούτι χοιρινό χωρίς κόκαλο
2 κιλά μήλα
4 σκελίδες σκόρδου)
1 κρεμμύδι
1 κουτ. γλ. καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. μαύρο πιπέρι
4 κουτ. σουπ. έτοιμο καρύκευμα magic ή knorr
4 κλωνάρια δεντρολίβανο
5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1) Πλένετε καλά το κρέας σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό.

2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χαράζετε επιφανειακά το μπούτι κάνοντας κάθετες και οριζόντιες
τομές σε βάθος 1 εκ. σχηματίζοντας μικρά κυβάκια στην επιφάνεια του χοιρινού.

3) Καθαρίζετε το σκόρδο σας.

4) Σε ένα μούλτι ή στο μίξερ ρίχνετε 5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, τα καρυκεύματα σε σκόνη, το σκόρδο
και τα φύλλα από 2 κλωνάρια δεντρολίβανου.

5) Ξεκινάτε το μούλτι ή μπλέντερ ή μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να πολτοποιηθούν.

6) Μόλις πολτοποιηθούν τα υλικά σας σταματάτε το μούλτι ή μπλέντερ ή μίξερ.

7) Αδειάζετε τα πολτοποιημένα υλικά σας σε ένα μπολ.

8) Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε το χοιρινό σας με τα πολτοποιημένα υλικά σας.

9) Μεταφέρετε το χοιρινό σας στην γάστρα.

10) Κλείνετε την γάστρα σας με το καπάκι της.

11) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε την γάστρα σας.

12) Κλείνετε την πόρτα του φούρνου και ψήνετε το κρέας σας για 3 ώρες στους 160 βαθμούς.

13) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή ενός πίλερ καθαρίζετε τις γλυκοπατάτες σας.

14) Κόβετε τις γλυκοπατάτες σας σε μικρά κυβάκια.

15) Τοποθετείτε τις γλυκοπατάτες σας σε ένα μπολ.

16) Καθαρίζετε τα μήλα σας με την βοήθεια ενός μαχαιριού και τα κόβετε στην μέση αφαιρώντας τα
σπόρια τους.

17) Τοποθετείτε τα μήλα σας σε ένα μικρό μπολ.

18) Καθαρίζετε το κρεμμύδι σας.

19) Κόβετε το κρεμμύδι σας σε κυβάκια.

20) Μέσα στο μπολ με τα μήλα ρίχνετε την καστανή ζάχαρη.

21) Ανακατεύετε την ζάχαρη με τα μήλα μέχρι να κολλήσει η ζάχαρη σε αυτά.

22) Μόλις περάσουν οι 3 ώρες βγάζετε την γάστρα από τον φούρνο, την ακουμπάτε σε έναν πάγκο
εργασίας και ανοίγετε το καπάκι.

23) Ρίχνετε μέσα στην γάστρα τα λαχανικά σας ( κρεμμύδια, πατάτες ).

24) Μέσα στην γάστρα με τα λαχανικά και το κρέας σας προσθέτετε το δεντρολίβανο.

25) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε την γάστρα σας χωρίς το καπάκι.

26) Ψήνετε το κρέας με τα λαχανικά σας για ακόμη 1 1/2 ώρα στους 175 βαθμούς ή μέχρι να
ψηθούν καλά οι πατάτες και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

27) Μόλις περάσει η 1 1/2 ώρα και ψηθούν οι πατάτες ανοίγετε την πόρτα το φούρνου και
αποσύρετε την γάστρα σας.

28) Αφαιρείτε το καπάκι από την γάστρα και αφήνετε το κρέας με τις πατάτες σας να ξεκουραστεί για
10 λεπτά και να κρυώσει ελαφρώς.

29) Όταν περάσουν τα 10 λεπτά ξεκουραστεί και κρυώσει ελαφρώς το κρέας σας με την βοήθεια ενός
μαχαιριού το κόβετε σε μερίδες.

30) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλες.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στα μήλα σας μέλι ή μουστάρδα.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το χοιρινό σας με ρίγανη ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο χοιρινό σας δαμάσκηνα.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε χυμό πορτοκαλιού.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το χοιρινό σας με τσίλι ή πάπρικα καυτερή ή μπούκοβο.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο χοιρινό σας κρεμμύδια, ψιλοκομμένες πολύχρωμες
πιπεριές ή καυτερή κόκκινη πιπεριά.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τις γλυκοπατάτες με κανονικές πατάτες.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη καστανή με ζάχαρη κρυσταλλική.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59









 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59